Viaţa lui Cristos umple şi mântuiește tinerii din orice epocă. Dau mărturie despre asta cei 13 patroni ai următoarei Zi Mondială a Tineretului care se va celebra la Lisabona în 2023. Sala de Presă a Sfântului Scaun a difuzat astăzi prezentarea acestor figuri scrisă de patriarhul de Lisabona, cardinalul Manuel Clemente şi inserată ca prefață […]

Viaţa lui Cristos umple şi mântuiește tinerii din orice epocă. Dau mărturie despre asta cei 13 patroni ai următoarei Zi Mondială a Tineretului care se va celebra la Lisabona în 2023. Sala de Presă a Sfântului Scaun a difuzat astăzi prezentarea acestor figuri scrisă de patriarhul de Lisabona, cardinalul Manuel Clemente şi inserată ca prefață la o carte publicată de Edizioni Paoline şi de Edizioni San Paolo.

Treisprezece lumini de sfințenie pentru zilele noastre. Sunt figurile indicate tinerilor de Comitetul Local de Organizare a Zilei Mondiale a Tineretului care se va desfășura la Lisabona de la 1 la 6 august 2023. Fiecare dieceză din orașul portughez a ales sfinţi sau sfinte care sunt de referință în contextul fiecărei realităţi diecezane pentru a-i ajuta pe participanții la ZMT să meargă spre acest mare eveniment.

Patroana prin excelență este Fecioara Maria, tânăra femeie care a acceptat să fie Mama Fiului lui Dumnezeu întrupat. Maria este cea care îl duce pe Isus celorlalți şi este un model şi astăzi într-o lume care aşteaptă vestea de mântuire a lui Cristos. Printre eroii credinţei figurează şi sfântul Ioan Paul al II-lea, inventatorul ZMT, sfântul Ioan Bosco, sfântul Vincenţiu, diacon şi martir din secolul al VI-lea şi apoi sfinții care au plecat din Lisabona pentru a duce Evanghelia în lume: sfântul Anton, sfântul Bartolomeu al martirilor, sfântul Ioan de Brito.

În afară de asta, tinerilor care vor lua parte la Ziua Mondială a Tineretului 2023 le este oferit exemplul câtorva fericiți de vârsta lor precum Ioana a Portugaliei, fiica regelui Alfons al V-lea, care în locul coroanei a preferat viaţa de claustrare; tânărul iezuit Ioan Fernandes care a fost martirizat în 1570 în largul Canariilor în timp ce mergea în Brazilia ca misionar; Maria Clara a Pruncului Isus, o tânără aristocrată care, devenită orfană, a decis să devina „mama” celor uitaţi întemeind Franciscanele Spitalicești ale Neprihănitei Zămisliri.

În sfârşit la lisabonenii al căror proces de canonizare este în desfăşurare se adaugă fericitul Pier Giorgio Frassati, care escaladând Alpii şi slujindu-i pe săraci a trăit cu bucurie, dinamism şi caritate Evanghelia până la moartea sa la Torino la vârsta de 24 de ani; fericitul Marcello Callo, scout, mort în 1945 în lagărul de concentrare de la Mauthausen unde a desfășurat operă de apostolat în pofida condițiilor dure din lagăr şi fericiții Chiara „Luce” Badano şi Carlo Acutis care, loviți de boală când erau adolescenți, au trăit suferința împreună cu Cristos Răstignit, oferind zilelor noastre o luminoasă mărturie de credinţă.

De Paolo Ondarza

(După Vatican News, 18 mai 2022)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu