Iubiți fraţi şi surori în Cristos, După cum știți, am sperat să particip la reuniunea COP26 de la Glasgow și să petrec ceva timp, oricât de scurt, cu voi. Regret că acest lucru nu s-a dovedit posibil. În același timp, mă bucur că astăzi vă alăturați în rugăciune pentru intențiile mele și pentru rezultatul rodnic […]

Iubiți fraţi şi surori în Cristos,

După cum știți, am sperat să particip la reuniunea COP26 de la Glasgow și să petrec ceva timp, oricât de scurt, cu voi. Regret că acest lucru nu s-a dovedit posibil. În același timp, mă bucur că astăzi vă alăturați în rugăciune pentru intențiile mele și pentru rezultatul rodnic al acestei adunări menite să abordeze una dintre marile probleme morale ale timpului nostru: păstrarea creației lui Dumnezeu, dată nouă ca o grădină de cultivat și drept casă comună pentru familia noastră umană.

Să implorăm darurile de înțelepciune și putere ale lui Dumnezeu celor responsabili de conducerea comunității internaționale pe măsură ce încearcă să facă față acestei provocări grave cu decizii concrete inspirate de responsabilitate față de generațiile prezente și viitoare. Timpul se scurge; această ocazie nu trebuie irosită, ca nu cumva să ne confruntăm cu judecata lui Dumnezeu pentru eșecul nostru de a fi administratori fideli ai lumii pe care a încredințat-o în grija noastră.

Astăzi celebrăm sărbătoarea Dedicării Bazilicii din Lateran, care, în calitate de catedrală a episcopului Romei, simbolizează comuniunea Bisericii în credință și caritate cu Scaunul lui Petru. Este profund emoționant pentru mine faptul că în această zi vă pot exprima vouă și tuturor catolicilor din Scoția, afecțiunea mea în Domnul și încurajarea mea de a persevera în fidelitatea voastră dovedită față de Domnul și faţă Biserica sa. Vă salut pe fiecare dintre voi din inima mea și vă asigur de rugăciunile mele pentru voi și pentru familiile voastre, pentru tineri, bătrâni, bolnavi și cei care suferă în orice fel efectele pandemiei.

Vă rog, într-un mod deosebit, să vă rugați pentru mine și pentru frații mei episcopi în această sărbătoare a împărtășirii noastre în slujba Evangheliei și în zidirea unității Bisericii. În aceste vremuri dificile, toți discipolii lui Cristos din Scoția să-și reînnoiască angajamentul de a fi martori convingători a bucuriei Evangheliei și ai puterii ei de a aduce lumină și speranță în orice efort de a construi un viitor de dreptate, fraternitate și prosperitate, atât materială, cât și spirituală.

Cu aceste sentimente, iubiţi frați și surori, vă asigur încă o dată de rugăciunile mele pentru voi și pentru familiile voastre și pentru parohiile și comunitățile voastre. Recomandându-vă pe toți mijlocirii iubitoare a Mariei, Mama Bisericii, vă împărtășesc cu bucurie binecuvântarea ca pe o garanție a bucuriei și păcii stăruitoare în Domnul.

Roma, Sfântul Ioan din Lateran, 9 noiembrie 2021

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu