Sunt multe inițiativele organizate şi anul acesta de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări cu ocazia celei de-a V-a ediții a Zilei Mondiale a Săracilor, o întâlnire anuală voită puternic în 2016 de papa Francisc pentru a solicita Biserica să „iasă” pentru a merge în întâmpinarea celor nevoiași şi a le întinde mâna. Întâlnirea pontifului […]

Sunt multe inițiativele organizate şi anul acesta de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări cu ocazia celei de-a V-a ediții a Zilei Mondiale a Săracilor, o întâlnire anuală voită puternic în 2016 de papa Francisc pentru a solicita Biserica să „iasă” pentru a merge în întâmpinarea celor nevoiași şi a le întinde mâna. Întâlnirea pontifului cu săracii la Assisi, programată pentru mâine, este evenimentul care caracterizează această ediție. Dar în vederea Sfintei Liturghii celebrate de papa Francisc în „Sfântul Petru” duminică, 14 noiembrie, dicasterul vatican a prevăzut o serie de momente de întâlnire şi solidaritate. Arhiepiscopul Rino Fisichella, care-l prezidează, a vorbit despre asta la microfoanele noastre.

Mons. Fisichella, Ziua Săracilor ajunge la a cincea aniversare: se poate încerca un bilanț al acestei inițiative a papei?

Cred că după cinci ani are loc înrădăcinarea continuă şi progresivă a acestei zile în viaţa Bisericilor particulare. Inițiativele pe care le facem noi aici, în această săptămână, nu fac altceva decât să se adauge la miile de inițiative, chiar şi cele mai inimaginabile, care se desfășoară în toată lumea. Mi se pare că toate acestea confirmă intuiţia fundamentală a papei Francisc, pe care el însuși o reafirmă zilnic, şi anume că săracii ne arată faţa lui Isus şi prin urmare nimeni mai mult ca ei nu ne poate da forţa de a înţelege cum să fim creştini.

Inițiativa cea mai semnificativă din acest an este cu siguranță noua călătorie a papei la Assisi şi întâlnirea cu cinci sute de săraci pentru un moment de ascultare şi rugăciune. Ce semnificație trebuie dată acestui eveniment?

Pontiful merge ca pelerin la Assisi şi este o alegere care confirmă acea dimensiune pastorală pe care a arătat-o mereu în pontificatul său. Desigur, condițiile de Covid ne-au obligat să limităm participanții la un număr foarte restrâns: săracii care ar fi putut şi ar fi voit să participe ar fi mult mai mulţi. Însă deja aceşti cinci sute sunt reprezentativi ai unei realităţi şi întâlnirea pe care o vor avea cu papa Francisc este în linie cu magisteriul său. De fapt, papa ne aminteşte mereu că prima dimensiune este cea a ascultării săracilor şi a doua este cea de a-i îmbrățișa şi cea de a sta împreună cu ei şi prin urmare de a fi părtași de însăși existenţa lor. Există acea expresie foarte frumoasă a părintelui Primo Mazzolari pe care papa a voit s-o pună la încheierea Mesajului său pentru această a V-a Zi… Mazzolari spunea că „săracii nu se numără, săracii se îmbrățișează”. Ei bine, aceasta este semnificaţia pelerinajului papei Francisc la Assisi. Va sta cu ei, îi va îmbrățișa şi se va lăsa îmbrățișat: sărac în mijlocul săracilor. Va face asta la Porţiuncula, acolo unde sfântul Francisc obișnuia să primească şi să trăiască împreună cu cei mai săraci ai vremii, acolo unde sfânta Clara şi-a consacrat viaţa, împreună cu Francisc, în slujba săracilor. Va fi o ascultare a mărturiilor lor, a ceea ce este viaţa lor şi după aceea papa le va da lor un răspuns care, ca întotdeauna, îi vine din inimă.

La sfârşitul celebrării euharistice de duminica viitoare prezidate de papa în „Sfântul Petru”, la care va participa un mare grup de săraci, va fi o distribuire de mâncare caldă…

Din păcate, şi anul acesta nu am putut organiza un prânz pentru o mie cinci sute de persoane în atriul din Aula „Paul al VI-lea”, o întâlnire care cam devenise o tradiție. Sunt încă spaţii prea înguste pentru aceste cifre şi pentru a împiedica faptul ca un moment de sărbătoare să devină un moment riscant din punct de vedere sanitar. De aceea ne-am gândit, şi în acest caz, ca numărul restrâns care va intra în bazilică să aibă oricum oportunitatea de a avea mâncare caldă. Așadar, săracii care vor fi încă o dată protagoniștii liturghiei din „Sfântul Petru” vor fi după aceea, într-un fel, primiți şi salutați cu un prânz festiv care le va fi distribuit la ieșirea de la Liturghie.

Există o altă iniţiativă foarte concretă pe care dicasterul vostru a organizat-o pentru această a V-a Zi Mondială a Săracilor: papa a voit să dedice o atenţie deosebită Caselor-familie de pe teritoriul diecezei de Roma…

Noi trebuie să mulțumim cu această ocazie generozității mari care ne este demonstrată de atâtea persoane. Lista ar fi lungă… Desigur, trebuie să mulțumim lanţului Supermercati Elite care a pus la dispoziție tone de alimente care vor fi distribuite la patruzeci de Case-familie. Desigur, acestea sunt o mică parte din cele peste o sută cincizeci prezente în teritoriul diecezei de Roma. Am încercat să venim în întâmpinarea exigențelor acelora care au cerut ajutor mai mult decât toate. Vor ajunge provizii de tot felul, nu numai alimentare. De la scutece la detergenţi, la tot ceea ce se referă la îngrijirea persoanei. Pot părea lucruri nesemnificative, însă apasă asupra cheltuielilor centrelor şi ale familiilor.

În omilia de la Sfânta Liturghie din Ziua Mondială a Săracilor de anul trecut papa Francisc amintea că „Evanghelia nu se înţelege fără săraci”…

Alegerea capitolului 14 din Evanghelia lui Marcu pe care papa a făcut-o în Mesajul pentru Ziua din acest an este indicativă. În acele pagini, Isus ne învaţă că pe săraci îi vom avea mereu cu noi şi ne face să înţelegem cât de important este să depășim acele atitudini de indiferență, uneori de plictiseală sau deranj faţă de săraci, pentru a avea faţă de ei o atenţie deosebită. Nu este numai o acțiune de solidaritate ci este şi o expresie de credinţă. Papa nu încetează să ne învețe că săracii ne evanghelizează, pentru că sunt cei care cei dintâi au primit mesajul lui Isus. În Evanghelia de duminica trecută am găsit-o, de exemplu, pe văduva săracă ce avea numai doi bănuți… Ar fi putut să țină unul pentru ea şi să-l dăruiască pe celălalt templului, în schimb a voit să dea totul. Aceasta este învățătura care ne vine de la Cuvântul lui Dumnezeu: capacitatea de a ne dărui complet celorlalți, celui care are nevoie, chiar şi numai pentru un moment.

De Fabio Colagrande

(După Vatican News, 11 noiembrie 2021)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu