Aproape 200 de elevi de clasa a XII-a din Dieceza de Iaşi însoţiţi de profesorii lor şi de preoţii care se îngrijesc de formarea lor au participat sâmbătă, 22 octombrie 2016, la pelerinajul anul al absolvenţilor „Cu Maica Milostivirii la începutul maturităţii noastre” la sanctuarul de la Cacica. Pelerinajul a avut drept scop invocarea milostivirii […]

tineri-cacicaAproape 200 de elevi de clasa a XII-a din Dieceza de Iaşi însoţiţi de profesorii lor şi de preoţii care se îngrijesc de formarea lor au participat sâmbătă, 22 octombrie 2016, la pelerinajul anul al absolvenţilor „Cu Maica Milostivirii la începutul maturităţii noastre” la sanctuarul de la Cacica.

Pelerinajul a avut drept scop invocarea milostivirii divine şi a ajutorului preasfintei Fecioare, în anul terminal, pentru a obţine note bune la examen şi călăuzire pe calea menită fiecăruia dintre noi, tinerii.

Îndrumaţi fiind de profesorii de religie şi de inspectorii de religie catolică am ajuns la Cacica în jurul orei 10.30 când am pornit în procesiune, elevi din toate regiunile Moldovei: Bacău, Oneşti, Roman, Iaşi, Suceava. În procesiune spre biserică am rostit rugăciunea sfântului Rozariu şi am înălţat cântări pioase către Maica Domnului. Acesta fiind Anul Milostivirii, când am ajuns la sanctuar, toţi participanţii am trecut prin poarta sfântă pentru ca milostivirea lui Dumnezeu să coboare asupra noastră. Am participat la sfânta Liturghie alături de credincioşii veniţi, ca şi noi, în pelerinaj.

Numărul preoţilor celebranţi a fost sugestiv şi providenţial: 12.

În cuvântul de învăţătura, părintele Petru Sebastian Tamaş l-a propus ca model de încredere în sfânta Fecioara pe sfântul Ioan Paul al II-lea, trecut în calendar în ziua pelerinajului, iar ca deviză cuvintele sale: „Nu vă fie teamă!”. Părintele ne-a recomandat nouă, tinerilor, ca din proiectele de viitor să nu lipsească Dumnezeu, a evidenţiat că atunci când ne facem sârguincios datoria, împlinirea şi fericirea vin din urmă şi că… există viaţă şi după BAC.

Aproape toţi tinerii am primit iertarea milostivă, spovedindu-ne şi primindu-l pe Isus în suflet, împărtăşindu-ne.

După Liturghie, pr. Iosif Iacob de la Facultatea de Teologie din Iaşi a ţinut un moment de meditaţie în care a prezentat trei personaje importante din Biblie, a căror viaţă s-a schimbat după ce l-au cunoscut pe Isus. Acestea au fost Petru, Maria Magdalena şi Matei. La sfârşitul prezentării vieţii lor şi a ceea ce Isus a sădit în ei, fiecare tânăr s-a gândit cu cine se aseamănă mai mult, dacă el l-a primit pe Isus în viaţa şi în inima sa. Aceste gânduri vor aduce răspunsul la întrebările noastre în faţa alegerilor ce trebuie să le facem. Mulţumindu-i părintelui pentru cuvintele frumoase, ne-am retras la masa de prânz.

După pauza de masă ne-am reîntors în biserică pentru a participa la adoraţie. Prin rugăciunile şi intenţiile rostite, am cerut putere, înţelepciune, încredere, har şi lumină care să ne conducă în drumul de după liceu.

Încheind momentele frumoase de comuniune spirituală, am urcat în autocar şi am pornit spre casă. La întoarcere, grupul de la Oneşti a făcut un popas la Humuleşti şi la câteva mănăstiri ortodoxe, întregind astfel spiritul de comuniune. Grupul de la Bacău a făcut un popas la mormântul Veronicăi Antal, în Nisiporeşti. Aici, părintele paroh a prezentat, pe scurt, viaţa şi martiriul Veronicăi Antal, iar noi, elevii, ne-am rugat împreună la mormântul ei. Am revenit la Bacău încărcaţi de haruri şi încrezători în ajutorul lui Dumnezeu, dispuşi şi hotărâţi de a ne pregăti cât mai bine pentru BAC, păstrându-i pe Isus şi pe sfânta Fecioara în inimile noastre.

Silvia-Damiana Comoraşu

* * *

Iată câteva păreri ale tinerilor cu privire la acest minunat pelerinaj:

 • „Pelerinajul la Cacica este o adevărată ocazie de a-ţi da seama că unele probleme ale vieţii, considerate importante, sunt, de fapt, infime în raport cu problema esenţială a adevăratei vieţi, şi anume că Dumnezeu este cu noi.” (Paul Narcis Adam, C.N.C. „Sfântul Iosif”, Bacău)

 • „O asemenea experienţă îţi aduce aminte, în cazul în care ai uitat, de dualitatea vieţii omeneşti: pe de o parte, te ajuta să conştientizezi importanţa examenului de Bacalaureat, care marchează finalul unei etape din viaţa noastră, dar şi începutul unei etape noi, odată cu aceasta venind şi responsabilitatea cu care trebuie să decidem asupra viitorului nostru, şi, pe de alta parte, transcende această dimensiune strict socială, umană, privind şi la cealaltă natură a omului, natura spirituală, de origine divină, îndemnându-l la un echilibru interior. Pe lângă această pace şi echilibrul interior dobândit cu prilejul acestui pelerinaj, am avut ocazia să cunosc alţi tineri, plini de viaţă şi de idealuri, împreună rugându-ne sfintei Fecioare de la Cacica să ne ia sub ocrotirea sa şi să ne dea tărie în acest ultim an de liceu” (Ioana Bonaparte, Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”, Iaşi)

 • „Pelerinajul de la Cacica a fost minunat, deoarece m-a marcat pe plan spiritual pentru că am realizat cu ajutorul sfintei Fecioare Maria că voi putea trece peste orice greutate pe care o voi întâmpina, aşa cum a fost intitulat acest pelerinaj «Cu Maica Milostivirii la începutul maturităţii noastre». Sfânta Fecioară Maria stă la baza tuturor succeselor noastre. M-a ajuta şi pe plan intelectual pentru că am aflat multe lucruri noi pe care sper să le pun în practică cu ajutorul sfintei Fecioare Maria. Cu acest prilej am întâlnit oameni noi cu care am socializat şi m-am rugat împreună cu ei”. (Paul-Cristian Gal, Liceul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Francisc de Assisi” Roman)

 • „A fost o zi în care m-am simţit mai aproape de Dumnezeu, am învăţat că Domnul are un drum pentru fiecare dintre noi şi nu trebuie să ne opunem acestui lucru. Am căpătat linişte interioară, încredere şi determinare pentru a-mi îndeplini obiectivele din acest an şcolar.” (Alexandra Bacoiu, C.N. „Gh. Vrânceanu”)

 • „Suntem pe punctul de a lua decizii importante care ne vor influenţa întreaga viaţă. Experienţa de astăzi, pelerinajul făcut, pentru mine, personal, a avut un ecou puternic în inimă. M-a făcut să înţeleg că indiferent de domeniul pe care îl aleg, indiferent ce funcţie voi ocupa, pentru a fi un adevărat om trebuie să îl am pe Isus drept model. Alături de el nu voi da greş!” (Laura-Alexandra Farcaş, C.N. „Ferdinand I” Bacău)

 • „Ziua de astăzi a fost una minunată. Un bun prilej de a petrece o zi cu Domnul. Sfânta Liturghie a fost înălţătoare. Predica a fost ca un medicament pentru sufletul meu, iar adoraţia, un pansament. Momentele petrecute în biserică au fost unele speciale în care am putut, în linişte, să vorbesc cu Domnul tot ce mă apăsa şi să îl rog să îmi fie alături pe parcursul acestui an şcolar dar şi după.” (Maria Domnica Popa, C.N.C. „Sfântul Iosif” Bacău)

 • „Acest pelerinaj al elevilor de clasa a XII-a la Cacica mi s-a părut integrat perfect în Anul Milostivirii instituit de Sfântul Părinte papa Francisc. Noi, tinerii, în aceste clipe ne hotărâm întreaga noastră viaţă, ne hotărâm ce drum vom apuca, să simţim că împlinim voinţa lui Dumnezeu şi să ne dedicăm cu totul vocaţiei alese. Trebuie să conştientizăm că ne aflăm la o cotitură a vieţii şi avem nevoie de Dumnezeu pentru a face un pas corect”. (Paul Petrea, Liceul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Francisc de Assisi” Roman)

 • „În acest pelerinaj mi-a plăcut că am putut să creăm o conexiune în rugăciune şi să ne rugăm pentru examenul pe care urmează să îl avem. Mie personal mi-a plăcut că am putut să mă rog atât pentru mine cât si pentru colegi mei.” (Iudita Ghercă, Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”, Iaşi)

 • „Astăzi, 22 octombrie, am avut o zi superbă, plină de bucurie şi de haruri pentru suflet. Mă bucur nespus de mult că am ajuns la Cacica. A fost prima mea experienţă aici şi cu siguranţă nu va fi ultima. Voi veni ori de câte ori voi avea ocazia. Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru toate trăirile de aici.” (Andreea-Georgeana Ţâmpu, C.E. „Ion Ghica” Bacău)

 • „Pelerinajul de la Cacica a fost o experienţă frumoasă din care am învăţat multe. Am învăţat că există viaţă şi după examenul de Bacalaureat şi că nu trebuie să ne axăm numai pe aceasta. Trebuie să ne interese mai mult de viaţa noastră, având-o ca model pe Sfânta Fecioară Maria”. (Vasile-Ionuţ Susan, Liceul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Francisc de Assisi” Roman)

 • „A fost o zi plină de har, în care Duhul Sfânt a coborât cu adevărat asupra tinerilor veniţi în pelerinaj. Prin spovadă, împărtăşanie şi adoraţie am reuşit să ne apropiem cu sufletul de Dumnezeu şi de Mama noastră cerească. Astfel noi am plecat cu sufletele pline de bucurie şi de har, fiind dornici de a împărtăşi bucuria şi milostivirea cu cei pe care-i întâlnim.” (Ana Maria Iojică şi Tereza Iojică, C.N.P. „Stefan Cel Mare” Bacău)

 • „Pelerinajul absolvenţilor la Sanctuarul Marian de la Cacica a fost pentru mine o experienţă spirituală inedită. Nu am mai fost până acum acolo şi am fost copleşită de emoţii. Am cunoscut şi alţi absolvenţi din Dieceza de Iaşi, cu care am trăit momente înălţătoare şi la sfânta Liturghie, dar şi la momentul de adoraţie. M-am întors acasă mai liniştită şi plină de dragoste, pe care sunt hotărâtă să o împart şi celor din jurul meu!” (Valeria Ciotloş, Liceul Teologic „Fericitul Ieremia” Oneşti)

 • „A fost o zi minunată de la primul până la ultimul moment. Încă de la intrarea pe poarta sfântă, toţi ne-am lăsat în mâinile Tatălui milostiv şi ale sfintei Fecioare Maria. Am participat la sfânta Liturghie, ne-am hrănit cu trupul lui Isus Cristos. Adoraţia euharistică a fost momentul în care, împreună, am mulţumit lui Dumnezeu pentru darurile primite şi i-am cerut ajutorul în planurile şi problemele noastre personale. În pauza de prânz mi s-a ivit ocazia de a face o faptă bună: am condus până la casa lui un cetăţean întins pe jos, ce nu se putea deplasa. Astfel am participat cu mai mare bucurie la adoraţie.” (Daniel Claudiu Abortulesei, C.E. „Ion Ghica” Bacău)

 • „În pelerinaj am avut parte de o întâlnire minunată cu Maica Domnului şi cu Dumnezeu. În acel moment al întâlnirii am simţit cu adevărat vocaţia mea şi anume: chemarea la viaţa sacerdotală. Am simţit şi o împăcare cu mine însumi”. (Alexandru Pitirici, Liceul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Francisc de Assisi” Roman)

 • „Este frumos să vezi că tinerii pot fi împreună pentru a cere binecuvântarea Domnului asupra lor şi asupra lumii întregi.” (Alexandru Căliman, C.N.C. „Sfântul Iosif” Bacău)

 • „Deşi sunt ortodox, am participat la acest pelerinaj, recunosc, mai ales din curiozitate. Ce-am descoperit la Cacica? Am întâlnit-o pe Maica Preacurată, căreia i-am pus în braţe un gând de recunoştinţă pentru tatăl meu, care a plecat anul trecut la Domnul şi o rugăciune pentru mama mea, care este acum în spital. Acum sunt sigur că, în orice Biserică, omul se întâlneşte cu Dumnezeu!” (Cristi Temelie, Liceul Teologic „Fericitul Ieremia” Oneşti)

 • „O zi minunată de sâmbătă în care am învăţat că a fi fericit înseamnă a-ţi face datoria şi că sufletul nostru are nevoie de Dumnezeu în orice moment şi în orice plan de viitor. A fost sublim, am dobândit linişte interioară. Am avut nevoie de această vizită la Maica Domnului ca să putem ieşi din captivitatea interioară. Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru această zi binecuvântată.” (Eleve de la le Colegiul „Henri Coandă” Bacău)

 • „Cu ocazia acestei zile am avut prilejul de a trăi o nouă şi inedită experienţă. Am reuşit să ne apropiem mai mult de Dumnezeu într-o altă împrejurare decât cea de fiecare duminică.” (Loredana şi Lavinia, C.N. „Ferdinand I” Bacău)

 • „Astăzi am avut parte de o experienţă nouă, am cunoscut oameni noi, am petrecut o zi specială cu colegii şi prietenii mei în acest loc sfânt, Cacica. Regret pentru cei care nu au putut sau nu au dorit să vină cu noi. Nici nu ştiu ce au pierdut. Mulţumesc din suflet lui Dumnezeu şi organizatorilor.” (Ionela Ursache, C.N.C. „Sfântul Iosif”, Bacău)

 • „Este prima dată când vin la Cacica. A fost o zi deosebită în care am putut medita asupra viitorului meu. După această experienţă mă simt mult mai bine sufleteşte. Sper şi îmi propun să nu fie singura ocazie de a trăi o astfel de experienţă. Mulţumesc lui Dumnezeu pentru această zi minunată.” (Isabela Iacinta Stan, C.E. „Ion Ghica” Bacău)

 • „Nu mi-am dorit în mod deosebit acest pelerinaj, dar acum ştiu că trebuia să fiu acolo! După o spovadă bună şi câteva lacrimi la predică, mi-am înălţat sufletul în timpul adoraţiei spre Isus şi spre Măicuţa Lui. Lor le-am încredinţat grijile şi dorinţele mele. Voi reveni după bacalaureat!” (Marina Pavăl, Liceul Teologic „Fericitul Ieremia” Oneşti)

preluare de pe www.ercis.ro