Joi, 1 octombrie, în sărbătoarea Sfintei Tereza a Pruncului Isus, patroana secundară a Institutului Teologic Romano-Catolic din Iaşi, PS Petru Gherghel, alături de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, şi de PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, a deschis anul universitar 2015-2016 printr-o sfântă Liturghie solemnă celebrată în Capela Seminarului, la care […]

   Joi, 1 octombrie, în sărbătoarea Sfintei Tereza a Pruncului Isus, patroana secundară a Institutului Teologic Romano-Catolic din Iaşi, PS Petru Gherghel, alături de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, şi de PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, a deschis anul universitar 2015-2016 printr-o sfântă Liturghie solemnă celebrată în Capela Seminarului, la care au participat părinții profesori, seminariștii și surorile din cadrul Institutului, precum şi numeroși preoți din dieceză. În cadrul acestei celebrări euharistice, au fost conferite și noile numiri în conducerea Seminarului şi în corpul profesoral.

   O dată cu această sărbătoare seminariștii încep un timp special de formare pentru Sfânta Preoție, un timp de laudă adusă lui Dumnezeu, sub călăuzirea Duhului Sfânt și a Sfintei Tereza, marea învățătoare a iubirii, cea a cărei vocație este dăruirea de sine. Urmând acest exemplu de simplitate și sfințenie, seminariștii au fost îndemnați de PS Petru Gherghel să fie sinceri în răspunsul pe care îl oferă chemării lui Isus Cristos, dar mai ales să aspire cu bucurie la această îmbrățișare a iubirii care este vocația la Sfânta Preoție. Tereza cea Mică a impresionat prin drumul simplu pe care l-a parcurs spre sfințenie, întreaga ei viață fiind o perfecționare continuă, astfel încât a fost capabilă să răspundă în totalitatea ființei ei la glasul lui Isus care zice „mi-e sete”. Calea pe care a parcurs-o Tereza este deschisă pentru toți, dar mai ales pentru seminariști care, descoperindu-l pe Cristos, trebuie să nu se îndepărteze niciodată de exemplul Marelui Preot și să dea, cu curaj și demnitate, mărturie în fața lumii despre iubirea lui Dumnezeu, care este veșnică și universală.

   În cadrul sfintei Liturghii de deschidere a noului an academic, PS Petru Gherghel a înmânat noile numiri în conducerea Seminarului și în corpul profesoral. Astfel, Mons. dr. Benone Farcaș a primit numirea de rector al Institutului Teologic, pr. Eduard Soare pe cea de vicerector și pr. dr. Daniel Iacobuț pe cea director spiritual. De asemenea, pr. Pius Iancu a fost numit profesor de teologie spirituală, alături de pr. dr. Iosif Enășoae, iar pr. Toni Mihăiță Cântaciu, profesor de teologie pastorală. De asemenea, a mulțumit într-un mod deosebit părinților profesori care și-au încheiat mandatul în cadrul seminarului: pr. dr. Benone Lucaci, rectorul seminarului până la 1 septembrie, iar acum paroh la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Iași; pr. Cristinel Fodor, director spiritual în seminar până la 1 septembrie, iar acum paroh la Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail, Gabriel și Rafael” din Săbăoani; și pr. dr. Alois Bișoc, care s-a pensionat și a devenit profesor emerit.

   La sfârșitul sfintei Liturghii a luat cuvântul noul rector, Mons. Benone Farcaș, care a mulțumit PS Petru Gherghel pentru privilegiul acordat de a conduce Seminarul, dar care este, în același timp, și o cruce pe care o îmbrățișează cu curaj.

   Anul academic 2015-2016 începe cu un număr de 103 seminariști: 19 în anul I, 15 în anul II, 13 în anul III, 11 în anul IV, 16 în anul pastoral, 11 în anul V, 18 în anul VI.

   Cu bucurie și cu speranță, îl rugăm pe Tatăl Ceresc să-l trimită pe Duhul Sfânt cu darurile sale, pentru ca în acest nou an universitar să răspundem cu promptitudine și disponibilitate la chemarea lui Isus Cristos, care ne îndeamnă să răspândim, prin viața noastră, milostivirea lui Dumnezeu în întreaga lume.