Seminarul Mare Diecezan „Sfântul Iosif” din Iaşi  îşi deschide pentru a doua oară, anul acesta, porţile pentru a primi tineri dornici să înceapă un itinerar de formare la sfânta Preoţie. Dragi tineri, Urmând exemplul lui Isus Bunul Păstor, preotul diecezan este chemat să fie un om al milostivirii și al compasiunii, apropiat de popor și slujitor […]

Seminarul Mare Diecezan „Sfântul Iosif” din Iaşi  îşi deschide pentru a doua oară, anul acesta, porţile pentru a primi tineri dornici să înceapă un itinerar de formare la sfânta Preoţie.

Dragi tineri,

Urmând exemplul lui Isus Bunul Păstor, preotul diecezan este chemat să fie un om al milostivirii și al compasiunii, apropiat de popor și slujitor al tuturor. Cu aceste cuvinte descrie Papa Francisc misiunea și identitatea preotului.

De-a lungul timpului, chemarea Bunului Păstor a răsunat în sufletele oamenilor și mulți au răspuns cu generozitate la invitația de a-l urma. Îi mulțumim Bunului Păstor că, în continuare, cheamă tineri care să-l urmeze pe calea slujirii preoţești. Iniţiativa este a lui, a lui Dumnezeu. Omul este cel care răspunde și primește darul chemării la dăruirea de sine întru sfânta Preoție.

Dacă simțiți și voi o sămânță a chemării în sufletele voastre, nu ezitați să îi spuneți „Da” lui Isus care a privit la voi şi v-a îndrăgit. Privirea lui Isus nu judecă, nu condamnă, ci invită la a împărtăși milostivirea sa. Privirea lui Isus i-a interpelat și chemat pe apostoli şi pe urmaşii lor, pe sfinţii Bisericii de-a lungul secolelor, pe preoţii pe care îi cunoaşteţi şi care v-au oferit sacramentele. Isus i-a privit, i-a îndrăgit și i-a atras la sine. Dacă doriţi și voi să cunoaşteţi mai mult despre misterul acestei priviri și chemări din partea lui Isus, puteţi începe un drum de formare pentru slujirea preoţească în Seminarul Mare Diecezan din Iași. Spuneţi „Da” lui Isus.

Le mulţumim tuturor persoanelor laice, familiilor, comunităţilor parohiale şi preoţilor care se îngrijesc de creşterea vocaţiilor la slujirea preoțească și care sprijină Seminarul nostru.

Rector,
Pr. dr. Ștefan Lupu

 

Iată câteva detalii:

În perioada 6-7 septembrie 2021 va avea loc înscrierea la Seminar. Aceasta se va putea face telefonic sau printr-un e-mail trimis pe adresa secretariatului Seminarului.

Miercuri, 8 septembrie 2021 va avea loc un colocviu vocaţional pe care fiecare candidat îl va susţine în faţa unei comisii alcătuite din corpul formativ la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iaşi, începând cu ora 12.00.

După susţinerea colocviului vocaţional, cei care au fost admişi, se vor înscrie la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, întrucât pregătirea intelectuală a seminariştilor are loc în cadrul acestei Instituţii de învăţământ.

*** Pentru colocviul vocaţional, candidaţii vor trebui să pregătească tematicile prezente în Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri – YOUCAT, Editura „Sapientia”, Iaşi, 2012.

Acte necesare la înscriere:

 • Diploma (sau adeverinţă) de bacalaureat;
 • Foaie matricolă a anilor de liceu;
 • Adeverinţă medicală tip;
 • Certificatul de naştere şi o copie după certificatul de naştere;
 • Certificat de căsătorie religioasă a părinţilor;
 • Certificatul de botez şi de mir;
 • Scrisoare de caracterizare din partea parohului (trebuie prezentată la colocviul vocaţional);
 • Scrisoare de caracterizare din partea superiorului (dacă provine de la alte Seminarii)
 • Cerere de înscriere (se completează în momentul înscrierii);
 • Patru fotografii (tip buletin);
 • Copie după Cartea de identitate;
 • Dosar plic.

Contact:

– e-mail: secretaritrc@gmail.com (www.itrciasi.ro)

– persoana de contact pentru înscriere: Pr. Gabriel-Iulian Robu (0754299547); pr. Alexandru Roca (0767666911).