poarta-sfanta-iasiPorţile simbolice, numite porţi sfinte, deschise cu ocazia Anul Sfânt al Milostivirii la 13 decembrie 2015 se vor închide în Dieceza de Iaşi, duminică, 13 noiembrie 2016, printr-o celebrare solemnă de mulţumire în catedrala din Iaşi, începând cu ora 11.00, şi după-amiază, la ora 18.00, la Cacica şi Bacău.

Timp de un an poarta sfântă a amintit de Isus Cristos care a spus: „Eu sunt poarta” (In 10,7) şi de faptul că oamenii au deschisă mereu poarta către inima milostivă a lui Dumnezeu.

Duminică, 20 noiembrie 2016, papa Francisc va închide Anul Milostivirii şi poarta sfântă din bazilica „Sfântul Petru”. Sanctitatea Sa a stabilit ca porţile sfinte ale bazilicilor din Roma şi din toate diecezele lumii să se închidă în duminica precedentă acestui eveniment.

În prezenţa PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, şi a PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, la închiderea solemnă a porţii sfinte din catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi vor participa Consiliul Consultorilor Diecezani, superiorii majori ai familiilor călugăreşti, responsabilii oficiilor Curiei diecezane şi a tuturor structurilor şi centrelor de formare şi de educaţie din Dieceza de Iaşi, preoţi, seminarişti, călugări şi laici.

La începutul celebrării, după procesiunea prin catedrală care va porni din sacristie, episcopii şi ceilalţi preoţi vor trece prin poarta sfântă. Ritualul de închidere a porţii cuprinde rugăciuni speciale atât la începutul sfintei Liturghii, cât şi la finalul acesteia. Înainte de încheierea Liturghiei de mulţumire pentru toate darurile primite în acest An Sfânt toţi cei din biserică vor intona imnul de preamărirea a lui Dumnezeu, numit „Magnificat”. Icoana cu Isus cel milostiv va sta în apropierea altarului.

În după-amiaza aceleiaşi zile vor avea loc celebrări de închidere a porţilor sfinte din biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Paul” din Bacău, prezidată de PS Petru Gherghel, şi din sanctuarul marian din Cacica, prezidată de PS Aurel Percă.

„Vom marca nu numai un sfârşit de an jubiliar, ci şi un nou program reînnoit de viaţă spirituală, de experimentare necontenită a marelui mister al milostivirii divine. Vrem, de asemenea, ca această celebrare şi trăire de credinţă să fie o laudă adusă Dumnezeului nostru, pentru toate darurile şi binecuvântările primite, o garanţie că astfel ne vom învrednici de noi daruri de care avem nevoie în viaţa noastră de credinţă, bine ştiind că Anul Jubiliar al Milostivirii Divine se încheie, dar iubirea şi milostivirea lui Dumnezeu continuă”, scrie păstorul diecezei într-o scrisoarea pastorală trimisă tuturor parohiilor din dieceză.

Ca pregătire a evenimentului de duminică, preoţii şi credincioşii au fost invitaţi ca în săptămâna 7-12 noiembrie să recite, în cadrul sfintelor Liturghii, rugăciunea Sfântului Părinte papa Francisc pentru Anul Jubiliar al Milostivirii, iar duminică, 13 noiembrie, la sfârşitul Liturghiilor, să intoneze, ori să proclame imnurile „Te Deum” sau „Magnificat”.

Început la 8 decembrie 2015, Anul Sfânt al Milostivirii se va încheia la 20 noiembrie 2016, când în Biserica Catolică va fi sărbătoarea Cristos, Regele Universului. Acest timp a avut menirea de a redescoperi îndurarea lui Dumnezeu faţă de oameni şi de a o arăta la rândul lor celor din jur, aşa cum spunea papa Francisc în „Misericordiae vultus”, documentul de convocare a Anului Milostivirii: „Aşa cum el este milostiv, tot aşa suntem chemaţi şi noi să fim milostivi, unii faţă de alţii”.

În acest an au fost organizate celebrări speciale (jubilee) pentru diferite categorii de persoane; pelerinaje la porţile sfinte; congrese ale milostivirii; zile speciale cu predici tematice (misiuni populare) – mai ales despre parabolele milostivirii, faptele de milostivire trupească şi sufletească -, au fost ocazii de spovezi şi s-au ţinut cateheze.

Jubileul a fost un an „de har” şi o bună ocazie pentru ca oamenii să-şi propună să fie mai buni. În acest an mulţi au experimentat milostivirea divină în viaţa lor şi au arătat la rândul lor milostivire faţă de cei de lângă ei. Poarta sfântă va fi închisă, dar milostivirea lui Dumnezeu şi a noastră continuă.

Biroul de Presă
Pr. Cornel Cadar

preluare de pe www.ercis.ro