Seminariștii Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iași au participat, în perioada 24 – 27 septembrie 2015, la exerciții spirituale. Meditațiile acestor trei zile de reculegere au fost ținute de părintele Petru Tamaș. Seminariștii au fost îndemnați să reflecteze asupra umanității lui Isus Cristos, mai ales asupra următoarelor caracteristici ale personalității sale: voința, dăruirea, […]

   Seminariștii Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iași au participat, în perioada 24 – 27 septembrie 2015, la exerciții spirituale. Meditațiile acestor trei zile de reculegere au fost ținute de părintele Petru Tamaș. Seminariștii au fost îndemnați să reflecteze asupra umanității lui Isus Cristos, mai ales asupra următoarelor caracteristici ale personalității sale: voința, dăruirea, principialitatea și integritatea, dobândirea acestora fiind esențială pentru formarea unui preot fericit, capabil să împărtășească fericirea sa cu cei din jurul său.

   Părintele Petru Tamaș a subliniat în cadrul meditațiilor că omul este în mod natural orientat spre fericire, însă această fericire nu se găsește în această lume, ci își află izvorul în Dumnezeu. Omul trebuie să înțeleagă că este iubit, pentru ca astfel să poată să iubească. Preotul este primul care trebuie să dea lumii mărturie despre dragoste, ca astfel să se împlinească mandatul pe care Cristos i l-a încredințat, acela de a vindeca și de a sluji pe cei mulți.

   Întâlnirea cu Dumnezeu și cu aproapele este un salt de caritate și de încredere care îl dezbracă pe om de egoism, implantând în acesta dăruirea. Dăruirea poate fi numită „Regina seminaristului”, mai ales pentru că aceasta este cea care ne determină să ne apropiem de ceilalți. Chiar dacă dăruirea costă, doare, așa cum afirmă Sfântul Părinte Papa Francisc, dăruirea este un act de curaj, care conferă omului autenticitate și stimă de sine, orientându-l în totalitatea ființei sale spre cei din jurul său.

   Împlinirea voinței lui Dumnezeu prin dăruire de sine îi atribuie omului alte caracteristici, și anume principialitatea și integritatea. Asemenea lui Isus Cristos, seminaristul, preotul este chemat să-și trăiască vocația în așa fel încât să realizeze un echilibru între adevăr și dragoste, pentru a fi ferm în principii, dar delicat în maniere, evitând astfel mânia și invidia.

   Seminaristul este un semn al timpului, de aceea trebuie să fie mereu pregătit să dea mărturie despre Dumnezeu în fața lumii, urmând modelul lui Isus Cristos, care deși era Dumnezeu, s-a înjosit pe sine, punând la dispoziția voinței divine întreaga sa viață.