Categorii

Yemen, a fost eliberat salezianul răpit

Este liber părintele Tom Uzhunnalil, salezianul indian răpit în martie 2016 în tragicul atac jihadist împotriva casei Misionarelor Carităţii din Aden, care a costat viaţa a patru călugăriţe. A anunţat asta cu un comunicat Vicariatul apostolic din Arabia meridională, sub jurisdicţia căruia se află Yemenul.

„Episcopul Paul Hinder – se citeşte în scurta notă – este bucuros să anunţe că părintele salezian Tom Uzhunnalil, care a fost răpit în casa Misionarelor Carităţii din Aden la 4 martie 2016, a fost eliberat astăzi. Se află acum în mâini sigure. Episcopul – continuă comunicatul – le mulţumeşte tuturor celor care au fost implicaţi în eforturile pentru eliberare şi tuturor celor care în lume s-au rugat fără încetare pentru ca părintele Tom să se întoarcă acasă sănătos şi teafăr”.

Ştirea eliberării călugărului indian – care este originar din Kerala – a fost anunţată cu un tweet şi de ministrul de externe indian, Sushma Swaraj, care chiar cu puţine zile în urmă întâlnind o delegaţie a episcopilor indieni promisese spunând că eliberarea era de acum aproape.

Nota vicariatului apostolic nu precizează despre eliberare, explicând că vor fi furnizate „cum şi când vor fi disponibile”. Agenţia de informaţie saleziană ANS revelează în schimb că părintele Tom se află în afara Yemenului, la Muscat, în sultanatul Oman.

Chiar de acolo cotidianul local Oman Observer a difuzat şi o fotografie a sa, care-l arată într-o haină tradiţională locală şi explică faptul că în curând va putea să se întoarcă în India. În afară de asta cotidianul din Muscat revendică rolul pe care l-a jucat în eliberare sultanul din Oman, Qaboos bin Said, „în colaborare cu diferitele părţi din Yemen”. În sfârşit adaugă că salezianul a exprimat „mulţumirea sa lui Dumnezeu Atotputernicul şi aprecierea faţă de opera desfăşurată de sultan”, amintindu-i şi el pe toţi cei care s-au rugat pentru eliberarea sa.

„Exprimăm profundă recunoştinţă lui Dumnezeu pentru încheierea fericită a acestui eveniment – a comentat la agenţia Fides secretarul general al Conferinţei Episcopale Indiene, episcopul Theodore Mascarenhas –. Apoi trebuie să mulţumim acţiunii guvernului indian, care a depus toate eforturile pentru eliberarea părintelui Uzhunnalil. Şi trebuie să mulţumim şi angajării personale a papei Francisc, care şi dedicat toată influenţa sa”. Conform monseniorului Mascarenhas, părintele Tom, înainte de a ajunge în India, ar putea să se oprească în Vatican.

Mare satisfacţie pentru ştirea eliberării a fost exprimată la agenţia Asia News şi de sora Mary Prema, superioara Misionarelor Carităţii, cu care părintele Tom îşi desfăşura slujirea la Aden. „Sunt cuprinsă de bucurie pentru această frumoasă veste – a comentat ea – şi îi aduc laudă lui Dumnezeu pentru milostivirea sa. Nu am abandonat niciodată speranţa că într-o zi părintele Tom va fi eliberat. Fotografia sa a rămas lipită pe mormântul Maicii Tereza. Surorile, săracii şi oamenii s-au rugat în fiecare zi pentru eliberarea sa”.

De Giorgio Bernardelli

(După Vatican Insider, 12 septembrie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.