Categorii

#WMG2018. Irlanda deschide porţile pentru Papa şi pentru familiile din toată lumea

„Veniţi la Dublin pentru întâlnirea mondială a familiilor 2018 în care vom celebra frumuseţea, punctele forte, problemele şi satisfacţiile vieţii familiale. O experienţă care va schimba viaţa voastră şi care vă va îmbogăţi pe voi şi familiile voastre. Come join us”. A pornit, ba chiar sunt deja încălzite motoarele maşinii de organizare care lucrează la pregătirea Întâlnirii Mondiale a Familiilor (World Meeting Family 2018). Întâlnirea, care va avea ca temă „Evanghelia Familiei. Bucurie pentru lume”, se va ţine la Dublin de la 21 la 26 august 2018 şi se vor îndrepta spre capitala irlandeză familii din toată lumea. Pentru această ocazie au fost filmate videoclipuri promoţionale ale evenimentului. Între acestea un clip tradus în 7 limbi (franceză, italiană, portugheză, spaniolă, germană, galică şi desigur engleză) în care sunt invitate familiile să vină în număr mare în Irlanda, „un loc primitor şi cunoscut prin lunga sa istorie creştină”. Ţară de unde, timp de secole, au plecat misionari „în lume proclamând bucuria Evangheliei”.

La fiecare trei ani, Biserica face convocarea celei mai mari întâlniri internaţionale a familiilor din toată lumea. Papa Francisc a fost cel care a anunţat în 2015 la Philadelphia că oraşul Dublin va fi cel care va găzdui Întâlnirea Mondială a Familiilor din 2018. Irlanda catolică, puternic ancorată în valorile Bisericii, dar care în mai 2015, cu un referendum, a aprobat cu majoritate foarte largă o modificare a Constituţiei care autorizează „căsătoria între două persoane, fără distincţie de sex”. „În pofida multelor dificultăţi – a spus la Philadelphia arhiepiscopul Eamon Martin, primat al Irlandei – familia rămâne în centrul credinţei şi ocupă un rol important în această ţară”.

Întâlnirea Mondială a Familiilor nu va fi un eveniment impus de Roma. Irlanda – a asigurat pr. Timothy Bartlett, secretar general al World Meeting Family, vorbind recent episcopilor irlandezi reuniţi în adunarea plenară – se pregăteşte să primească familiile din toată lumea şi pe Papa. La 21 august la sanctuarul „Stăpânei noastre de la Knock” se va ţine o întâlnire la care au fost invitate cel puţin o familie din fiecare dieceză. Obiectivul întâlnirii este să se demareze un program naţional care va fi desfăşurat timp de un an în toate parohiile irlandeze şi va avea ca temă: „Amoris, Let’s talk Familiy, Let’s be Family”. Sunt prevăzute şi realizarea unei App dedicate şi o serie de animaţii video.

Apoi, de la sanctuar va pleca în pelerinaj în fiecare dieceză din ţară „icoana Sfintei Familii” comandată înadins de Comitetul de organizare unei comunităţi contemplative redemptoriste şi propusă diecezelor ca parte a rugăciunii lor pentru Întâlnirea de la Dublin. Este interesantă şi iniţiativa de la Limerick unde, la 13 iulie, episcopul Brendan Leahy l-a invitat pe cardinalul Christoph Schönborn, arhiepiscop de Viena, ca să coordoneze un seminar academic despre tema „Amoris laetitia după un an: status quaestionis”.

A fost lansat de teamul organizator şi un program de recrutare de voluntari şi familii gazdă. Întărită de experienţa foarte recentă trăită prin Congresul Euharistic Internaţional, Irlanda ştie că are nevoie de un număr consistent de voluntari pentru a asigura desfăşurarea liniştită a evenimentelor. Dar în afară de voluntari, Comitetul de organizare caută să „recruteze” şi familii, mai ales din Dublin şi împrejurimi, care să deschidă uşile caselor lor pelerinilor, îndeosebi pentru cei care vin mai de departe şi din ţări sărace. Programul se numeşte: „Host a Pilgrim / Family”. În sfârşit, a fost publicat recent un sit web – worldmeeting2018.ie – unde este posibil să se găsească toate informaţiile necesare, între care înregistrarea la eveniment şi bilete pentru pelerinii irlandezi şi internaţionali care doresc să ajungă în Irlanda pentru Întâlnire. Situl va fi în curând disponibil în următoarele limbi: irlandeză, engleză, poloneză, franceză, italiană şi spaniolă.

Trei sunt evenimentele-cheie ale Întâlnirii Mondiale a Familiilor: un Congres de trei zile de la 22 la 24 august 2018, despre tema Întâlnirii; „Festival of Families” în seara zilei de 25 august unde se vor alterna piese artistice şi muzicale, mărturii şi momente de rugăciune; celebrarea Sfintei Liturghii la 26 august în care se vor face rugăciuni pentru familii şi pentru sfinţirea lor.

Papa a asigurat prezenţa sa. Va participa la Festivalul familiilor şi va prezida Liturghia. Arhiepiscopul de Dublin, mons. Diarmuid Martin, ţine să precizeze că Papa va veni în Irlanda pentru World Meeting Family. „Fiecare aspect al vizitei sale în Irlanda trebuie să fie văzut în lumina familiei” şi acest lucru face călătoria sa probabil „şi mai importantă”. În această privinţă, arhiepiscopul relatează ceea ce i-a spus Papa cu privire la participarea sa la Întâlnire: „Îmi oferă ocazia de a spune ceea ce vreau să spun despre familie, şi nu Irlandei, ci întregii lumi, în special Europei”. Şi arhiepiscopul adaugă: „Nimeni ca Papa nu este conştient de dificultăţile pe care le întâlnesc şi le trăiesc familiile”, dar nimeni mai mult decât Papa nu este convins „cât de extrem de importantă este o viaţă familială sănătoasă pentru realizarea deplină a persoanelor, a bărbaţilor şi a femeilor, mai ales a copiilor”.

 De M. Chiara Biagioni

(După agenţia SIR, 12 iulie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.