Categorii

Vizita la biserica anglicană. Rev. Jonathan Boardman (All Saints): „Francisc este un Papă uşor de iubit”

Flori galbene şi albe îl vor primi mâine pe Papa Francisc în biserica anglicană „All Saints” din Roma. Este prima dată când un Pontif va trece acest prag şi pregătirile sunt în toi în ajunul evenimentului. Scaune de aranjat, microfoane, telecamerele de la CTV, repetiţiile la cântece. „Va fi un eveniment absolut extraordinar şi special pentru noi”, spune imediat reverendul Jonathan Boardman, capelan al acestei mici comunităţi care are marea misiune de a reprezenta la Roma Comuniunea anglicană răspândită în lume. „Dar vrea să subliniez – adaugă reverendul – că şi caracterul Papei Francisc favorizează o deschidere a sufletului care face din această întâlnire un fapt extraordinar şi în acelaşi timp zilnic. Va fi un moment în care vom vedea adevărata faţă a credinţei noastre. Mâine vom citi textul biblic din 2Cor despre comoara păstrată în vase de lut. Şi asta este exact ceea ce suntem”.

Cine este Papa Francisc pentru anglicanii din Roma?

Putem spune că figura Papei are un rol oficial pentru noi. Peste 50 de ani de dialog au stabilit că un primat de onoare este deja dat episcopului de Roma de către anglicani. Papa este, într-un anumit sens, capul creştinismului. Şi noi ne bucurăm de asta pentru că Papa este pentru noi exemplu de mărturie, de slujire, de îngrijire a Bisericii, de o viaţă dăruită total iubirii faţă de Cristos. Şi fiecare Papă pe care l-am cunoscut şi cu care am dialogat, a primit acest respect. Dar putem spune şi că Papa Francisc este un papă care este uşor de iubit. O persoană care se prezintă cu umilinţă şi cu o deschidere faţă de persoanele nevoiaşe, simple şi umile. Şi asta cu siguranţă ne-a dat nouă, comunităţii mici din Roma, forţa de a-l invita şi de a ne simţi vrednici să-l primim.

Vizita Papei Francisc cade în a 50-a aniversare a primei întâlniri, după cinci secole, între un Pontif şi arhiepiscopul de Canterbury, ţinută între Paul al VI-lea şi arhiepiscopul Ramsey la 23 martie 1966. La ce punct a ajuns astăzi dialogul dintre cele două Biserici?

O prietenie de 50 de ani este în termeni personali lungă. Dar în timpurile istoriei şi ale Bisericii este de ieri. În aceşti ani au existat persoane, dintre care unele nu mai sunt, care au investit viaţa lor în procesul de apropiere şi reconciliere. Amintim aceste figuri cu bucurie şi recunoştinţă. A existat apoi o întreagă generaţie care a făcut normală prietenia noastră, care a făcut posibil să nu mai fim străini ci pelerini împreună. Dar cum se întâmplă într-o familie care trăieşte împreună de 50 de ani, ne dăm seama şi că există lucruri probabil pur şi simplu prea greu de rezolvat acum. Asta nu elimină determinarea de a continua să lucrăm, să trăim şi să iubim împreună. Am ajuns aici, la acest punct. Şi am şi crescut suficient pentru a ne confrunta şi a ne spune cu sinceritate când se întâmplă ceva nou în relaţiile noastre, în spirit de dialog şi de prietenie.

Vizita Papei Francisc face parte şi din celebrările organizate pentru cei 200 de ani ai bisericii anglicane „All Saints” din Roma. Şi în cursul celebrării va fi formalizată o înfrăţire între comunitatea de la „All Saints” şi parohia „Toţi Sfinţii” din via Appia Nuova. Ne puteţi spune ceva despre acest acord? Despre ce este vorba?

Este o iniţiativă subliniată de arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby şi de Papa Francisc în octombrie 2016, când i-au invitat pe episcopii anglicani şi catolici răspândiţi în lume să lucreze împreună în respectivele lor dieceze. Acest acord este răspunsul Romei la acea declaraţie. Suntem norocoşi pentru că înfrăţirea are loc cu o parohie cu care există o prietenie care durează de peste 10 ani graţie şi raportului pe care l-a avut mereu cu noi cardinalul Walter Kasper, titular al bisericii „Toţi Sfinţii”. Cu această înfrăţire ne angajăm să ne cunoaştem mai bine, să frecventăm evenimentele speciale ale comunităţilor respective, să studiem Biblia împreună, să lucrăm în slujirea săracilor din Roma, stabilind concret să colaborăm împreună pentru distribuirea meselor pentru cei fără adăpost vinerea seara la gara Ostiense.

Cât de important este ca toţi creştinii din Roma să lucreze împreună pentru oraş?

Este un imperativ. Trebuie să facem asta. Pentru că dezbinarea noastră – aşa cum a spus în urmă cu câteva zile Papa Francisc la „Sfânta Marta” – este un scandal. Scandalurile există, dar unul dintre cele mai mari scandaluri este incapacitatea creştinilor de a uita certurile lor şi de a da mărturie comună.

De M. Chiara Biagioni

(După agenţia SIR, 25 februarie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.