Categorii

Vincent Lambert, Vaticanul: gravă încălcare a întrerupe îngrijirile

O „gravă încălcare a demnităţii persoanei”. O „formă de abandonare a bolnavului, întemeiată pe o evaluare nemiloasă cu privire la calitatea vieţii sale”. Cu o luare de poziţie clară şi aproape inedită, Dicasterul pentru Laici, Familie şi Viaţă şi Academia Pontificală pentru Viaţă semnează o declaraţie comună în care condamnă ferm decizia medicilor de a întrerupe alimentarea şi hidratarea lui Vincent Lambert, francez de 42 de ani tetraplegic aflat de peste zece ani în stare vegetativă.

Nota este semnată de prefectul Dicasterului, cardinalul Kevin Farrell, şi de preşedintele Academiei, Vincenzo Paglia, şi se datorează declaraţiei difuzate în zilele trecute de Éric de Moulins-Beaufort, arhiepiscop de Reims, oraşul din nord-estul Franţei unde Lambert este internat, şi de auxiliarul său, Bruno Feillet. „Este în joc onoarea unei societăţi umane în a nu lăsa ca unul din membrii săi să moară de foame sau de sete şi să facă tot posibilul pentru a menţine până la sfârşit îngrijirile corespunzătoare”, scriau cei doi prelaţi.

Afirmând că împărtăşesc aceste afirmaţii, Farrell şi Paglia reafirmă „încălcarea gravă a demnităţii persoanei, pe care întreruperea alimentării şi a hidratării o comportă”. „De fapt, «starea vegetativă» – se citeşte –, este stare patologică desigur grea, care nu compromite totuşi în niciun mod demnitatea persoanelor care se află în această condiţie, nici drepturile lor fundamentale la viaţă şi la îngrijire, înţeleasă drept continuitate a asistenţei umane de bază”.

„Alimentarea şi hidratarea constituie o formă de îngrijire esenţială proporţionată mereu cu menţinerea în viaţă”, mai afirmă comunicatul comun, „a alimenta un bolnav nu constituie niciodată o formă de îndârjire terapeutică iraţională, atât timp cât organismul persoanei este în măsură să absoarbe hrană şi hidratare, afară de cazul în care provoacă suferinţe intolerabile sau este dăunătoare pentru pacient”.

Pentru cardinal şi pentru arhiepiscop suspendarea sprijinirilor vitale „reprezintă, mai degrabă, o formă de abandonare a bolnavului, întemeiată pe o evaluare nemiloasă cu privire la calitatea vieţii sale, expresie a unei culturi a rebutului care selecţionează persoanele mai fragile şi lipsite de apărare, fără a le recunoaşte unicitatea şi valoarea imensă”.

„Continuitatea asistenţei este o obligaţie inevitabilă”, subliniază ei. Şi conclud cu auspiciul că „pot să fie găsite cât mai curând soluţii eficace pentru a ocroti viaţa domnului Lambert”.

Nota celor două organisme ale Vaticanului – care urmează după un incontestabil tweet al papei Francisc – vine după ordinul emis pe neaşteptate de Curtea de Apel din Paris medicilor de la spitalul Chi Sébastopol din Reims de a relua îngrijirile lui Vincent.

Ştirea a venit seara după ce, toată ziua, au făcut înconjurul web-ului şi al diferitelor mass-media imaginile bărbatului în lacrimi în timp ce mama îi comunica decizia medicilor. Femeia, Viviane, care împreună cu soţul se bate pentru a-l menţine pe fiu conectat la aparate (în timp ce soţia şi alte rude sunt de acord cu întreruperea îngrijirilor), a făcut încă un recurs pentru reluarea tratamentelor. Presei a vorbit despre „asasinat” faţă de Vincent, dezlănţuindu-se împotriva medicilor: „Sunteţi monştri”.

De Salvatore Cernuzio

(După Vatican Insider, 21 mai 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.