Categorii

Viganò: rolul iezuiţilor este important în reforma mass-media vaticane

A fost semnată în această dimineaţă convenţia între Secretariatul pentru Comunicaţie şi Societatea lui Isus. În felul acesta iezuiţii se fac disponibili la o nouă formă de colaborare în cadrul procesului de reformă a mass-media vaticane. Despre acest eveniment l-am intervievat pe prefectul dicasterului vatican, mons. Dario Edoardo Viganò.

  1. Înainte de toate este o etapă foarte importantă care este punctul de sosire al unui parcurs de discernământ care a durat doi ani, pentru că desigur reforma sistemului comunicativ voită de Sfântului Părinte cerea o schimbare, o regândire. Trebuie să spun că sunt şi foarte mulţumit că această convenţie a avut loc la puţine zile de la împlinirea vârstei de o sută de ani a părintelui Stefanizzi. De ce? Pentru că părintele Stefanizzi a fost director al Radio Vatican într-un moment în care Biserica îşi transforma pielea, adică în timpul Conciliului al II-lea din Vatican: un moment în care Biserica regândea modurile concrete într-un context reînnoit. Deci această conveţie marchează voinţa de a fi prezenţi ca Sfânt Scaun şi ca Societate a lui Isus într-o misiune apostolică ce este chemată să schimbe modalităţile şi de producere. Apoi, este importantă pentru că exprimă o continuitate, adică faptul că iezuiţii – care din 1931 au urmărit şi s-au pus în slujba a ceea ce era Radio Vatican – astăzi ca o comunitate rămân şi trăiesc misiunea apostolică de a comunica Evanghelia în cadrul unei noi realităţi care este Secretariatul pentru Comunicare; cum spune papa, nu o unificare ci o realitate ex novo.

Î. – Convenţia este şi o etapă mai generală a reformei Curiei. Care va fi în mod deosebit noul rol al iezuiţilor în cadrul Secretariatului pentru Comunicare?

  1. Reforma mass-media este o mică parte a reformei mai globale a Curiei, o reformă făcută, nu cum spune cineva împotriva Curiei, ci împreună cu Curia. Rolul iezuiţilor este un rol care este cel pe care îl au astăzi: o comunitate de profesionişti – sunt redactori cea mai mare parte – care trăiesc o profesie, o profesionalitate în modul lui Dumnezeu, adică trăiesc propriul drum personal de sfinţire într-un mod de a trăi profesia într-o comunitate care este comunitatea redactorilor, comunitatea profesioniştilor şi comunitatea tehnicienilor de la Secretariatul pentru Comunicare. Deci este un rol cu adevărat foarte important. Să nu uităm că unii iezuiţi deja asumă roluri de centralitate deosebită în desenarea noului sistem comunicativ al mass-media. Deci va continua să fie valorizată acea competenţă, acea umanitate transfigurată de experienţa credinţei, care este o contribuţie foarte importantă într-o comunitate de muncă.

Î. – Cum se schimbă sistemul comunicativ al mass-media vaticane?

  1. În aceste luni noi toţi facem un pic de experimentare. Între timp am făcut o experimentare de producţie multimedială pentru călătoria în Columbia; vom face alta pentru următoarea călătorie în Bangladesh şi Myanmar. Nu se produce prin radio, prin televiziune sau prin portal: există o producţie multimedială de unde output-urile, aceste mass-media pe care le-am citat mai înainte, apoi se inspiră sau valorizează propriile canale de ieşire. Aceasta este o mare schimbare globală, de regândire şi a sistemului productiv. Se schimbă şi rolul jurnalistului care este întocmai un rol cu competenţe mai multitasking. Apoi cred că unele schimbări au fost făcute. De exemplu, în acest moment vorbim la Radio Vatican Italia şi se poate urmări acest radio care este un radio de informaţie, de aprofundare, de întâlnire cu atâtea realităţi din ţara noastră precum şi cu deschideri internaţionale.

De Luca Collodi

(După Radio Vatican, 21 septembrie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.