Categorii

Video-mesaj cu ocazia inaugurării la Bangui a noului centru sanitar al spitalului „Bambino Gesù” (2 martie 2019)

Dragi prieteni de la Spitalul Pediatric din Bangui,

Cu bucurie vă salut pe voi toţi cu ocazia festivă a inaugurării noii structuri sanitare dedicate chiar copiilor din Republica Centrafricană. Acest sediu se naşte cu sprijinul Spitalului Pediatric „Bambino Gesù”, angajat încă din primăvara lui 2016 în formarea personalului medical şi nu numai. Îmi doresc ca să poată deveni un centru de excelenţă, unde copiii să poată găsi răspuns şi alinare pentru suferinţele lor, cu tandreţe şi iubire. Nu uit! Păstrez în inimă ochii de durere ai atâtor copii malnutriţi pe care i-am întâlnit în scurta vizită la spital cu ocazia călătoriei în ţara voastră.

Şi îmi mai amintesc de cuvintele doctoriţei care era lângă mine: „Aceştia în cea mai mare parte vor muri, pentru că au malarie, puternică, şi sunt malnutriţi”. Am auzit eu asta. Nu, asta nu mai trebuie să se întâmple! Suferinţa copiilor este fără îndoială cea mai dură de acceptat. Marele Dostoievski punea întrebarea: „De ce suferă copiii?”. De atâtea ori mă întreb acelaşi lucru: de ce suferă copiii? Şi nu găsesc explicaţie. Numai privesc Răstignitul şi invoc iubirea milostivă a Tatălui pentru atâta suferinţă.

Această structuri care este inaugurată astăzi este un semn concret de milostivire, care-şi are originea în Anul Sfânt pe care am voit să-l deschid cu anticipaţie – la 29 noiembrie 2015 – chiar la Bangui. Prima poartă a unei catedrale care s-a deschis a fost aceea din Bangui, nu aceea de la „Sfântul Petru”. A fost un gest pe care Domnul l-a inspirat. Trecând prin Poarta Sfântă a catedralei, afirmam: „Bangui devine capitala spirituală a rugăciunii pentru milostivirea Tatălui. Noi toţi cerem pace, milostivire, reconciliere, iertare, iubire”. Îmi place să cred ca acea Poartă Sfântă să fie încă deschisă şi ca fluviul de milostivire să dăruiască limfă vitală acestui Spital Pediatric şi tuturor celor care vor lucra în el. Amintiţi-vă mereu: „Există cu adevărat protagonişti ai carităţii care fac să nu lipsească solidaritatea pentru cei mai săraci şi nefericiţi” (Scrisoarea apostolică Misericordia et misera, 17).

De aceea vă încurajez pe voi toţi să desfăşuraţi lucrarea voastră de îngrijire a copiilor, determinaţi de caritate, gândindu-vă mereu la „bunul samaritean” din Evanghelie: fiţi atenţi la necesităţile micilor voştri pacienţi, aplecaţi-vă cu tandreţe asupra fragilităţilor lor, şi în ei să-l puteţi vedea pe Domnul. Cine îi slujeşte pe cei bolnavi cu iubire îl slujeşte pe Isus care ne deschide Împărăţia cerurilor. Acest spital ne aminteşte nouă tuturor că ceea ce trăim „este timpul milostivirii pentru ca aceia care sunt slabi şi lipsiţi de apărare, departe şi singuri să poată percepe prezenţa fraţilor şi surorilor care-i sprijină în necesităţi” (ibid., 21).

Iubiţi fraţi şi surori, exercitând profesia voastră medicală, fiţi artizani ai milostivirii!

Un salut special adresez domnului preşedinte Faustin-Archange Touadéra. Îl salut şi pe nunţiul apostolic, mons. Santiago De Wit Guzmán, şi pe preşedintele Spitalului „Bambino Gesù”, doamna Mariella Enoc, care s-a dedicat aşa de mult pentru această lucrare. Şi un salut şi cardinalului Konrad [Krajewski], care face prezentă în lume caritatea papei. Cine se îngrijeşte de cei mici este de partea lui Dumnezeu. Nu uitaţi: cine se îngrijeşte de cei mici este de partea lui Dumnezeu şi învinge cultura rebutului! Fie ca acest nou spital să devină model şi punct de referinţă pentru toată ţara. Amintiţi-vă: în cel bolnav este Cristos şi în iubirea celui care se apleacă asupra rănilor sale este calea pentru a-l întâlni!

Vă binecuvântez! Şi vă rog, nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine! Mulţumesc.

Franciscus

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.