Categorii

Vicepremierul turc: Papa are o mentalitate de cruciadă

Vicepremier-turcPapa şi papalitatea „încă poartă urme ale mentalităţii de cruciadă”. Sunt cuvintele spuse sâmbătă 25 iunie în cursul unei conferinţe de presă de către viceprim-ministrul Nurettin Canikli, comentând ceea ce a afirmat Papa Francisc în ziua precedentă, la sosirea sa în Armenia. Aşa cum se ştie, Bergoglio, în faţa preşedintelui şi a autorităţilor politice şi diplomatice armene, a vorbit despre masacrele din urmă cu o sută de ani folosind din nou cuvânt „genocid”, care nu era prezent în textul pregătit al discursului.

Canikli, răspunzând la întrebarea unui ziarist, a criticat cuvintele Pontifului, afirmând că n-au nicio relaţie cu adevărul istoric. „Înainte de toate este un păcat că Papa a făcut aceste observaţii”. Viceprim-ministrul a comparat cu ceea ce s-a întâmplat la Brexit din Regatul Unit. „Activitatea Papei şi papalitatea încă poartă urmele mentalităţii de cruciadă. Comentariile sale nu sunt imparţiale, n-au niciun raport cu realitatea”. Canikli a adăugat că adevărul „despre aşa-numitul «genocid» este cunoscut de toţi, chiar şi de armenii înşişi”.

Viceprim-ministrul a afirmat că şi recenta aprobare a unei moţiuni care recunoaşte genocidul armean din partea parlamentului german nu are nicio relaţie cu faptele istorice ci are motivaţii politice. Turcia, a amintit el, neagă că a exista un genocid, dar recunoaşte că au fost victime de ambele părţi în timpul evenimentelor petrecute în primul război mondial.

Chiar dacă este vorba de cuvinte puternice, reacţia de la Ankara nu poate fi în niciun fel suprapusă, pe moment, pe ceea ce s-a întâmplat în aprilie 2015, imediat după celebrarea pentru centenarul genocidului armean celebrat în bazilica „Sfântul Petru” de Papa Francisc în prezenţa catholicosului Karekin al II-lea şi a preşedintelui Armeniei, Serzh Sargsyan. În urmă cu un an, la 12 aprilie, reacţia a fost mult mai dură: a fost convocat de către guvern nunţiul apostolic în Turcia, Antonio Lucibello, şi a fost rechemat la Ankara ambasadorul turc acreditat pe lângă Sfântul Scaun. Ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, a afirmat că cuvintele Pontifului revelau „o discriminare a musulmanilor şi a turcilor în faţa creştinilor”. Într-un crescendo de reacţii, în ziua următoare, la 13 aprilie, ambasadorul turc în Vatican, Mehmet Paçaci, a difuzat o notă în care se definea atitudinea lui Francisc „o inacceptabilă instrumentalizare politică”, ce „este discutabilă sub toate punctele de vedere, care este bazată pe prejudecată, care deformează istoria şi care conduce durerea îndurată în Anatolia în circumstanţele deosebite ale primului război mondial la membrii unei singure religii”.

Cum se poate vedea, cuvintele viceprim-ministrului, de altfel spuse într-o conferinţă de presă, nu pot să fie comparate cu tensiunile diplomatice serioase din 2015, rezolvate numai după mai multe luni.

Şi în timpul briefing-ului în sala de presă, duminică 26 iunie, directorul Sălii de Presă vaticane, părintele Federico Lombardi, a afirmat că dacă „se citeşte bine Papa se vede că nu există nimic din spiritul de cruciadă”. Papa, a adăugat purtătorul de cuvânt, „nu face cruciade, nu promovează războaie, ci promovează pacea”.

De Andrea Tornielli

(După Vatican Insider, 26 iunie 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.