Categorii

Verdictul pro-Asia Bibi poate schimba Pakistanul

„După achitarea lui Asia Bibi, noi creştinii din Pakistan exprimă bucuria noastră dar şi preocuparea noastră. Suntem fericiţi pentru rezultatul cazului judiciar care a provocat atâta suferinţă. Ne temem de repercusiunile şi reacţiile necugetate ale extremiştilor care ar putea să se răzbune lovind nevinovaţi”. Asta spune la Vatican Insider Aftab Mughal, intelectual catolic şi director al revistei „Minorità Concern” din Pakistan, comentând sentinţa dată de Curtea Supremă.

„Asia Bibi – aminteşte el – este o sărmană femeie creştină care a petrecut nouă ani în închisoare, acuzată în mod fals că a comis blasfemie împotriva profetului Mahomed. Curtea a restabilit adevărul faptelor. Pentru ce acum extremiştii dezlănţuie represalii împotriva credincioşilor nevinovaţi?”, întreabă Mughal, dorind intervenţia urgentă a forţelor de siguranţă pentru a evita măceluri şi violenţe.

În Pakistan alarma printre creştini este înaltă. În timp ce exponenţi ai societăţii civile difuzează mesaje de apreciere şi de speranţă, şi pe social network, minorităţile religioase creştine sunt în stare de alertă. Bisericile sunt blindate, şcolile şi institutele sociale gestionate de creştini rămân închise, dat fiind că poliţia a difuzat o notă care avertizează cu privire la posibile atacuri teroriste împotriva bisericilor, cartierelor creştine, cimitirelor şi adunărilor de credincioşi. În diferite oraşe, poliţia a dispus agenţi pentru protejarea „locurilor sensibile” cum sunt catedralele şi zonele locuite prevalent de creştini.

Mughal aminteşte că „problema blasfemiei este foarte delicată în Pakistan şi provoacă emoţii puternice. Însă, din anii ’80, legea despre blasfemie a fost folosită în mod nepotrivit şi chiar împotriva minorităţilor creştine”.

„Tensiunea este ridicată. Ne temem de reacţii puternice ale radicalilor islamişti care vor să-şi facă dreptate singuri. Deja au dat verdictul lor. Dar între timp starea de drept şi legalitatea au învins şi asta reprezintă o mare speranţă pentru ţară”, afirmă dominicanul James Channan, director al Peace Center din Lahore. „Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru că i-a dat salvarea lui Asia Bibi, mamă nevinovată, şi le mulţumim celor care, în Pakistan şi în afara ţării, au arătat interes şi solidaritate faţă de cazul său, susţinând un proces corect şi drept”. „Sper să fie dusă într-un loc sigur şi să poată trăi în pace cu familia sa”, afirmă preotul din Lahore.

Şi Sardar Mushtaq Gill, avocat creştini şi activist pentru drepturile umane care în trecut s-a angajat pentru apărarea lui Asia, a primit cu bucurie „decizia curajoasă a Curţii, care face să triumfe legalitatea şi dreptatea în Pakistan”, afirmă el. Gill, după ameninţările primite de la extremişti, a trebuit să părăsească temporar ţara şi astăzi comentează cu o anumită emoţie rezultatul pozitiv al procesului.

După citirea sentinţei, Paul Bhatti, fratele regretatului ministru Shahbaz Bhatti, ucis în 2011 de mână teroristă tocmai pentru că a apărat-o pe Asia Bibi, nu ascunde satisfacţia sa: „Este o decizie importantă pentru ţara noastră. Astăzi este o mare zi care ne face să privim cu încredere mai mare la viitor. Este admirabilă poziţia asumată de judecătorii de la Curtea Supremă care, în motivaţiile verdictului, amintesc adevăratul sens al religiei islamice, care nu este o armă pentru a-i chinui pe cei mai slabi şi lipsiţi de apărare”.

Paul Bhatti este angajat acum, cu ONG-ul fondat de el „Misiunea Shahbaz”, să promoveze proiecte de dezvoltare, cooperare şi formare în Pakistan, mai ales încercând să ajute minorităţile creştine mai vulnerabile şi dezavantajate. În următoarele săptămâni Bhatti, aşa cum afirmă el, va ilustra această lucrare papei Francisc şi îi va vorbi despre asta cu un pic de speranţă în plus, după sentinţa de astăzi: „O decizie de acest gen are puterea de a schimba o întreagă ţară – afirmă el – şi dă dreptate şi misiunii fratelui meu Shahbaz, care n-a ezitat să-şi dedice toată angajarea sa pentru a o apăra pe Asia Bibi, pe care o ştia nevinovată. Acum jertfa sa capătă sens”.

„Suntem în faţa unui verdict istoric şi a unei victorii importante pentru toleranţa religioasă. Timp de mulţi ani, Asia Bibi, o sărmană ţărancă creştină şi mamă a cinci copii, a trăit într-un limb, riscând execuţia pe baza unor dovezi neîntemeiate. Cei care în aceşti ani s-au exprimat în favoarea sa au primit ameninţări cu moartea sau chiar au fost ucişi”, declară Omar Waraich, vice-director al Amnesty International pentru Asia de Sud. „Acum – explică el – trebuie să fie lansat un mesaj puternic şi clar: legile despre blasfemie în Pakistan nu vor mai fi utilizate pentru a persecuta minorităţile religioase, de mult timp suferinde”.

De Paolo Affatato

(După Vatican Insider, 31 octombrie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.