Categorii

Venezueleanul Arturo Sosa Abscal noul „papă negru”

arthuro-sosa-abascalVenezueleanul Arturo Sosa Abascal, 68 de ani, este noul superior general al iezuiţilor. La 36-a congregaţie generală, reunită în aceste zile la Roma, l-a ales cu un vot în această dimineaţă.

Părintele Abascal, din provincia venezueleană a iezuiţilor, s-a născut la Caracas la 12 noiembrie 1948. Era delegat al superiorului pentru casele internaţionale ale Societăţii. Este expert în ştiinţe politice la Universidad Central de Venezuela. Vorbeşte spaniolă, italiană, engleză şi înţelege franceza.

Al 30-lea succesor al sfântului Ignaţiu de Loyola, care a întemeiat Societatea lui Isus în 1540, îi urmează spaniolului Adolfo Nicolas, mulţi ani misionar în Japonia, care a demisionat la împlinirea vârstei de 80 de ani. Generalatul iezuiţilor a fost îndelung o funcţie pe viaţă şi încă nu are o expirare prefixată.

După numărătoarea de voturi, şi înainte de publicarea numelui noului superior, aplauzele au primit alegerea noului superior şi apoi a fost informat telefonic Papa, şi el un iezuit, pentru prima dată în istoria Societăţii lui Isus.

Pentru a-l alege pe noul superior sunt 212 iezuiţi din 66 de ţări diferite reuniţi de luni din săptămâna trecută în curia generală, la câţiva paşi din Vatican. Votul a urmat după patru zile de „murmurationes”, adică întâlniri rezervate faţă în faţă între electori, intercalate de momente de rugăciune, care au făcut să reiasă candidaturile, şi ele rezervate, şi, în această dimineaţă, alegerea noului general după o Liturghie prezidată, la ora 8, de părintele James Grummer, vicar general după recenta demisie a părintelui Nicolas. Dacă părinţii din congregaţia generală sunt înzestraţi cu tablet, votul a avut loc însă cu buletine de hârtie.

După o Liturghie de mulţumire pentru alegere, capitlul iezuiţilor va continua alte săptămâni, previzibil până la începutul lunii noiembrie, pentru a alege colaboratorii noului general şi a defini agenda de conducere.

De Iacopo Scaramuzzi

***

Un „general” latinoamerican, expert în politică

Iezuiţii au „papa negru” al lor. Este semnificativ că primul superior general al iezuiţilor născut în America Latină a fost ales în timp pe Scaunul lui Petru este Francisc, un Papă latinoamerican şi iezuit. Părintele Arturo Sosa Abscal este un om cu înalt profil spiritual (alesul trebuie să fie „un om al lui Dumnezeu”, aşa cum prescriu regulile ignaţiene) cu o formare intelectuală solidă. A predat teoria politicii, este expert în doctrina socială a Bisericii şi în justiţia socială. A trăit de aproape revoluţia venezueleană şi tensiunile pentru urcarea la putere a lui Chavez.

Abascal îl cunoaşte pe Bergoglio. L-a cunoscut în cursul celei de-a 33-a congregaţii generale, cea ţinută în 1983, cu nouă ani înainte ca viitorul Papă să devină episcop auxiliar de Buenos Aires ieşind din Societate, aşa cum se întâmplă oricărui iezuit atunci când acceptă funcţii ecleziastice. Apoi a avut ocazia de a-l întâlni în ultimii doi ani, la Roma, de când a părăsit Venezuela pentru a deveni unul dintre asistenţii superiorului general demisionar, Adolfo Nicolas. Îl cunoaşte bine şi pe cardinalul secretar de stat Pietro Parolin: actualul număr doi vatican, înainte de a fi chemat la Roma de către Francisc, a fost timp de cinci ani (2009-2013) nunţiu apostolic în Venezuela.

Al treizecilea succesor al sfântului Ignaţiu a fost provincial în ţara sa, precum şi rector al unei universităţi: este aşadar un om cu experienţă de conducere.

De Andrea Tornielli

(După Vatican Insider, 14 octombrie 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.