Categorii

Vaticanul şi sportul, un fundament etic împotriva instrumentalizărilor

Documentul despre sport publicat astăzi de Dicasterul pentru Laici, Familie şi Viaţă intitulat „A da ceea ce este mai bun din sine” scoate în evidenţă necesitatea unui „fundament etic puternic” pentru a evita „pericole şi instrumentalizări”: a subliniat asta în conferinţa de presă de prezentare a textului în Sala de Presă a Sfântului Scaun Antonella Stelitano, membru al Societăţii Italiene de Istorie a Sportului.

Experta în probleme sportive a amintit de angajarea pe care deja Pius al X-lea o pusese în promovarea sportului, deschizând larg curţile din Vatican pentru probe sportive, pentru că „îi era foarte clar că sportul era un instrument pentru a dărâma graniţele. Însă tocmai această universalitate a sa, această capacitate de a atrage masele şi de a crea o activitate umană face sportul izvor de pericole şi instrumentalizări la care asistăm constant”.

Pentru aceasta sportul „are nevoie ca să existe un fundament etic puternic şi asta n-o cere numai sportul catolic, ci toată lumea sportului. Ieri – a amintit cercetătoarea cu referinţă îndeosebi la capitolul referitor la doping, la folosirea degradantă a propriului corp, la corupţia din sport şi la suporterii rasişti – Comitetul Olimpic Internaţional a lansat o cartă a atleţilor în care sunt toate principiile din acest document”.

În cursul conferinţei de presă, cardinalul prefect al Dicasterului autor al documentului, Kevin Farrell, a evidenţiat că deşi de la Pius al X-lea la Francisc au fost multe discursurile, saluturile şi omiliile papilor care se referă la sport, cel prezentat astăzi este „primul document al Sfântului Scaun despre sport, pentru că încă nu exista un document care să adune gândirea şi dorinţele Bisericii catolice referitoare la practica sportivă, fie cea desfăşurată la nivel profesional fie cea de tip amatorist”. Cât priveşte organigrama vaticană, cardinalul american a subliniat de altfel că „este adevărat că şi Dicasterul Culturii are un oficiu pentru sport, dar se ocupă de el la nivel cultural, în timp ce noi ne ocupăm sub profilul pastoral. Probabil că acest lucru va trebui să-l schimbăm pentru că sportul trebuie să fie trăit ca o unică realitate, pastorală şi culturală”. Ca răspuns la o întrebare a jurnaliştilor, Farrell a mai subliniat că Biserica este angajată în contrastarea abuzurilor sexuale oriunde s-ar petrece ele, chiar şi în domeniile sportive.

Iezuitul Patrick Kelly, profesor asociat de teologie de la Universitatea din Seattle, a scos în evidenţă dimensiunea teologică a documentului, oprindu-se îndeosebi asupra rolului laicilor care în acest domeniu întruchipează şi păstrează „tradiţia” şi amintind că, încă de la Toma de Aquino, credinţa catolică are o teologie precisă cu privire la trup, suflet şi activitate fizică, mult diferită de o „filozofie de Coca Cola”.

Santiago Pérez de Camino, responsabil al oficiului Biserică şi Sport din dicaster, a intervenit pentru a preciza că documentul nu este preventiv ostil jocurilor electronice precum playstation, cu condiţia ca schimbarea pe care ele o reprezintă să nu aibă loc „pe baza presiunilor care există în spatele lor de tip economic, ideologic”, nici nu este contrar fiecărei discipline precum boxul, care „are atâtea lucruri pozitive, scoate de pe stradă atâtea persoane, învaţă disciplina şi respectarea adversarului”, dar „în acelaşi timp trebuie puse limite pentru ca trupul să nu fie dăunat în mod ireversibil”.

În sfârşit, vice-directoarea Sălii de Presă a Sfântului Scaun, Paloma Garcia Ovejero, care a moderat conferinţa de presă, a precizat că prezentarea textului astăzi nu are nicio relaţie cu Marea Gală la Olimpico la care elemozinerul papei, monseniorul Konrad Krajewski, a dus un grup de săraci şi refugiaţi, şi după aceea a dezminţit ca „fake news” ştirea despre un campionat de fotbal feminin sponsorizat de Vatican.

De Iacopo Scaramuzzi

(După Vatican Insider, 1 iunie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.