Categorii

Urările lui Francisc adresate lui Kiril pentru cei 70 de ani. În dar o relicvie a sfântului Francisc

papa-kiril„Aş vrea să transmit Sanctităţii Voastre, iubitul meu frate întru Cristos, o urare personală şi asigurarea rugăciunilor mele fervente cu ocazia celei de-a 70-a aniversări”. Cu aceste cuvinte, Papa Francisc a adresat patriarhului Kiril urările sale personale pentru a 70-a zi de naştere a conducătorului Bisericii ruse, ale cărei celebrări s-au încheiat ieri după trei zile de sărbătoriri şi întâlniri la nivel înalt.

Mesajul Papei – difuzat în italiană de Patriarhia de Moscova – a fost încredinţat ieri de cardinalul Kurt Koch, preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor, în timpul unei întâlniri în reşedinţa Patriarhiei la mănăstirea Danilovsky, în Moscova. „Mulţumesc Domnului – scrie Pontiful în mesaj – pentru binecuvântarea sa generoasă şi pentru darul vieţii şi al slujirii de păstor al Bisericii Ortodoxe Ruse oferit dumneavoastră. Mulţumesc pentru contribuţia dumneavoastră personală la apropierea dintre Bisericile noastre şi cu mare căldură îmi amintesc de întâlnirea noastră”.

Apoi Bergoglio a dăruit primatului ortodox câteva relicve ale sfântului Francisc de Assisi. „Mulţumind încă o dată pentru o parte a relicvelor sfântului Serafin de Sarov – a scris el – sunt bucuros să ofer o parte din relicvele sfântului Francisc de Assisi, ocrotitorul meu ceresc”. „Aceşti doi sfinţi minunaţi – a adăugat el – mijlocesc pentru noi la Dumnezeu pentru ca să lucrăm în mod mai armonizat pentru a obţine pacea şi o unitate completă. Pentru aceasta se roagă Isus”.

La întâlnire au participat din partea Bisericii ortodoxe ruse: preşedintele Departamentului pentru Relaţii Ecleziastice Externe mitropolit Hilarion de Volokolamsk, rectorul Academiei teologice din Sankt Petersburg arhiepiscop Amvrosij de Peterhof, vicepreşedintele DECR arhimandrit Filaret (Bulekov) şi colaboratorul de la DECR preot Aleksej Dikarev. Pentru a reprezenta Biserica catolică era prezenţi în schimb nunţiul apostolic din Federaţia Rusă, arhiepiscop Celestino Migliore, şi responsabilul secţiunii orientale de la Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor, monsenior Hyacinthe Destivelle.

Primatul ortodox le-a exprimat lor propria recunoştinţă pentru participarea la celebrările aniversării zilei sale de naştere. „Interpretez asta ca un gest bun din partea Bisericii catolice romane – a spus el – şi ca o oportunitate pentru un schimb de opinii cu voi pe agenda noastră comună”.

În timpul colocviului, Kiril – informează AsiaNews – a reînnoit apoi auspiciul pentru o ulterioară colaborare cu Sfântul Scaun pentru a readuce pacea în Siria. „Vom continua să lucrăm cu Biserica catolică din Roma, cu reprezentanţii săi, pentru a face tot posibilul ca să se pună capăt suferinţelor persoanelor şi să ducă din nou oamenii la o viaţă liniştită”, a spus el. „Sper ca războiul să se termine şi ca în curând să fie ridicată chestiunea reconstruirii Siriei”, a adăugat el, subliniind că pentru creştini „este important ca să fie reconstruite şi bisericile şi ca oamenii să se poată întoarce la viaţa lor religioasă normală”.

Patriarhul n-a evitat să denunţe ineficienţa luptei împotriva terorismului, dacă este dusă în mod divizat: „Există două coaliţii împotriva terorismului, dar numai o acţiune coordonat menită să ajungă la obiective concrete, poate cu adevărat să înfrângă terorismul”, a afirmat el.

„Fie ca Domnul să binecuvânteze toate patriile noastre, toată Rus’ istorică, a cărui patriarh sunt, toate popoarele slave fraţi, care astăzi trăiesc în state independente, dar care se hrănesc dintr-un izvor istoric comun, sfinţită în apele lui Dniepr”, a adăugat apoi în intervenţia sa, cu referinţă implicită la Ucraina, a cărei reprezentanţi nu erau prezenţi ieri la Moscova. [S.C]

(După Zenit, 23 noiembrie 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.