Categorii

Un teolog poet va conduce exerciţiile spirituale ale papei şi ale Curiei Romane

„Elogiul setei”: aceasta este tema meditaţiilor pe care preotul José Tolentino de Mendonça, vice-rector al universităţii catolice din Lisabona şi consultant al Consiliului Pontifical al Culturii, va prezenta papei Francisc şi membrilor Curiei Romane în timpul exerciţiilor spirituale programate de la 18 la 23 februarie la Ariccia. Asta prezintă L’Osservatore Romano.

Născut la Machico, în Portugalia, în 1965, predicatorul a fost hirotonit preot în 1990. Teolog şi poet, este una dintre vocile cele mai autoritare ale culturii din ţara sa pe care a reprezentat-o oficial în 2014 pentru Ziua Mondială a Poeziei.

Programul exerciţiilor – care ca de obicei se vor desfăşura în „Casa Divin Maestro”, condusă de paulini – prevede pentru duminică, 18 februarie, introducerea, adoraţia şi recitarea vesperelor. Zilele următoare se vor deschide cu concelebraarea liturghiei de la ora 7.30, urmată de prima meditaţie la 9.30. Apoi la 16.00, se va ţine a doua meditaţie care va preceda recitarea vesperelor şi adoraţia euharistică. În ziua de încheiere, vineri, 23 ianuarie, este programată o singură meditaţie.

„Cuprinşi de uimire” este titlul reflecţiei de duminică 18 februarie care va fi introducerea întregului ciclu de exerciţii. După aceea, în zilele următoare, temele meditate vor fi: ştiinţa setei; mi-am dat seama că sunt însetat; această sete de nimic; setea de Isus; lacrimile relatează o sete; a bea din propria sete; formele dorinţei; a asculta setea periferiilor; fericirea setei.

În timpul perioadei de reculegere, ca de obicei, sunt suspendate audienţele private şi speciale, inclusiv audienţa generală de miercuri.

(După Vatican Insider, 28 ianuarie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.