Categorii

Un Sinod al tinerilor „animat” şi „polemic”. Farrell: „Criticile nu ne vor opri”

„Un Sinod animat”, unde se vor discuta fără frică problemele tinerilor, lăsând în afară orice polemică. Pe cardinalul Kevin Farrell nu-l preocupă criticile. Ştie că există, că au existat în trecut şi că vor exista în viitor. Ca prefect al Dicasterului pentru Laici, Familie şi Viaţă, este implicat în pregătirea adunării episcopilor programate pentru octombrie 2018 cu tema „Tinerii, credinţa şi discernământul vocaţional”. Tocmai despre Sinod vorbeşte cardinalul cu Vatican Insider şi, desigur, despre Ziua Mondială a Tineretului care se va desfăşura în Panama de la 22 la 27 ianuarie 2019.

Următorul Sinod va fi Sinodul episcopilor dar dedicat tinerilor. Cum se conciliază cele două lucruri?

Este adevărat, dar este un Sinod al episcopilor în care se cere să fie ascultaţi mai întâi tinerii. Şi vor fi episcopii mai „tineri”, sau mai bine zis, cei mai puţin bătrâni. Vor să fie ascultaţi tinerii şi tinerele, nu numai cei dinăuntrul Bisericii, ci şi cei care n-au intrat niciodată într-o Biserică.

De fapt, Papa Francisc a cerut să se implice în pregătirea adunării sinodale tinerii agnostici, atei sau cei care au o „credinţă lâncedă”. Cum se poate ajunge la aceştia?

Lucrul cel mai dificil al acestei pregătiri este de a intra în contact cu ei. Dar trebuie făcut, eventual schimbând sistemul pe care deja îl folosim. De exemplu, va fi lansat un sondaj în toată lumea printr-o consultare via internet. Sau să fie întâlniţi prin capelanii din marile universităţi, cele care sunt aici la Roma. Ele au un fir direct cu tinerii.

Cum se va mişca Dicasterul dumneavoastră pe acest drum de pregătire?

Vom desfăşura munca împreună cu Secretariatul de Stat, deja avem un reprezentant aproape permanent în oficiu. Până la urmă, tinerii sunt şi laici. Pregătirea se va desfăşura de acum până la începutul Sinodului. Nu toţi tinerii vor fi prezenţi în aulă cu episcopii, dar este necesar să se asculte glasul studenţilor care aparţin mişcărilor ecleziale, al celor care nu aparţin la nimic, al celor care nu cred şi al tinerilor care înainte frecventau Biserica şi apoi n-au mai frecventat-o. Aşa cum spune Papa, trebuie să mergem în afară.

„Biserica în ieşire” despre care vorbeşte Francisc…

Exact. Trebuie să facem ceea ce ne cere Papa: să ieşim, să mergem dincolo de porţile Bisericii, ale organizaţiilor, ale mişcărilor catolice.

Se aşteaptă o dezbatere animată ca aceea din cele două Sinoade precedente despre familie?

Desigur, foarte animată.

Şi polemică…?

N-a existat niciodată un Sinod care să nu fi avut polemici. Se discută mereu. Atâtea lucruri care se spun acum cu privire la Sinodul despre familie (şi despre exortaţia „Amoris laetitia”), se spuneau şi despre enciclicele „Humanae vitae” sau „Populorum progressio” (ambele ale lui Paul al VI-lea). Nu este o noutate, şi noi mergem înainte.

Deci criticile nu vă blochează?

Nu. Pentru mine nu sunt lucruri în afara lumii.

Papa a vorbit despre un dublu drum de pregătire: al Sinodului şi al Zilei Mondiale a Tineretului din Panama. Cum se va desfăşura asta?

Încercăm să pregătim ambele evenimente împreună. ZMT este pentru tineri, are o istorie şi o tradiţie. Şi în 2018 vom avea primul Sinod din istorie dedicat temei tineretului. Trebuie puşi tinerii să vorbească printr-o consultare. Eu am 70 de ani şi nu raţionez ca ei.

În detaliu cum înaintează pregătirea ZMT panameză?

Panama este bine pregătită, lucrurile merg bine acolo. Trebuie să fie Ziua Mondială a Tineretului din toată America centrală şi din toată America, din nord şi din sud. Panama se află chiar în centrul continentului, unde se întâlneşte jumătatea Bisericii, aşa cum prezintă ultimele statistici. Este o bună oportunitate pentru tinerii care n-au posibilitatea să călătorească departe, să participe la acest eveniment istoric. În Panama guvernul a numit o persoană să lucreze şi să deschidă tuturor naţiunilor posibilitatea de a obţine viza pentru a călători. Cât priveşte locurile Zilei, arhiepiscopul local José Domingo Ulloa are deja o idee cu privire la spaţiile disponibile şi la ceea ce noi am vrea, acum trebuie să decidem.

Câte persoane credeţi că vor veni?

Nu avem în minte un număr fix, dar cu siguranţă vor fi mulţi.

De Andrés Beltramo Álvarez

(După Vatican Insider, 11 aprilie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.