Categorii

Un dar special. Interviu luat sorei Ana Rosa Sivori, verișoara lui Francisc, misionară în Thailanda

Printre persoanele pe care papa Francisc le va întâlni în iminenta sa călătorie apostolică în Thailanda este şi verișoara sa, sora Ana Rosa Sivori. Călugărița, 77 de ani, face parte din Fiicele Mariei Ajutătoare şi prestează lucrarea sa în școala feminină „Saint Mary”, una din cele cinci pe care congregația le are în ţară. Rolul său, în timpul vizitei pontifului, va fi şi operativ, dat fiind faptul că va fi traducătoare pentru papa cu ocazia câtorva întâlniri. Intervievată de Vatican News, sora Ana Rosa aminteşte că a venit în Thailanda de peste 50 de ani şi, în această perioadă lungă, „într-adevăr a fost o mare schimbare şi națiunea continuă să se schimbe. Am venit – explică ea – ca misionară pentru a ajuta acești oameni să-l cunoască pe Isus. Aşa cum spune şi papa Francisc, reluându-l pe Benedict al XVI-lea: nu este vorba de a face prozelitisme ci de a fi cu ei, a face ca ei să-l cunoască pe Isus”.

Papa Francisc va întâlni şi bolnavii, persoanele invalide şi personalul medical de la Saint Louis Hospital. Ce realitate este aceea?

Acest spital pe care-l va vizita papa Francisc este un spital catolic. Sunt două spitale catolice. Unul al camillienilor, şi acesta, „Sfântul Alois”, care este al arhidiecezei de Bangkok. De aceea atmosfera religioasă în aceste spitale este mai mult catolică decât budistă şi oamenii stau aici cu mare plăcere. Papa va merge să vadă spitalul „Sfântul Alois” pentru că este alipit de nunțiatură. Bolnavii pe care el va putea să-i vadă şi va putea să-i salute sunt aproape toţi budiști, însă țin la această întâlnire pentru că simt că papa Francisc este o persoană extraordinară. Îl văd la televizor şi atunci s-au înscris pentru a face această întâlnire.

Dar care este sentimentul general pentru această vizită?

Venirea sa aici este o mare binecuvântare şi un dar special pentru toată Thailanda. Aici toţi vor să meargă, vor să-l vadă… Noi spunem: pregătiți-vă pentru că ceea ce vă va spune sau ceea ce veți vedea trebuie să fie un stimulent pentru viaţă, pentru viaţa personală a fiecăruia. Şi sperăm că după vizita papei va fi o altă măsură a vieţii, care să nu fie prea banală, care să fie mai spirituală.

Despre ce vorbiți când vă întâlniți, când vă auziți la telefon?

El mă întreabă cum este viaţa în Thailanda. Vorbim despre lucruri normale între două persoane care se întâlnesc după atâta timp, dar nu despre ceva specific.

Când a fost ultima dată când l-aţi întâlnit?

În martie 2018, deci în urmă cu un an şi jumătate.

Vă auziți la telefon, periodic?

Nu. Eu când trebuie să scriu, scriu scrisoarea şi o trimit prin Vatican, prin nunțiatură.

Cum este văzută figura papei Francisc în Thailanda? Ce anume este apreciat despre el în ţară?

Apropierea sa de oameni, simplitatea sa, coerența sa… pentru că ceea ce spune, ceea ce învaţă, el trăieşte şi se vede cum trăieşte el, simplu, este foarte auster cu sine însuși şi de aceea acel lucru oamenii îl apreciază foarte mult. Ei spun: pare unul dintre noi, unul dintre oameni. Şi asta o spun budiștii! Mulţi budiști spun: „Mie îmi place să-l aud vorbind. El vorbește clar, vorbește simplu, în aşa fel încât toţi pot să înțeleagă”. Asta cu adevărat o simt ei. Şi acum toţi au „pope fever”, aşa o numesc: toţi sunt în agitație pentru că vor să-l vadă, vor să vină la Bangkok.

De Alessandro Guarasci

(După L’Osservatore Romano, 19 noiembrie 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.