Categorii

Ucraina, papa convoacă la Roma Biserica greco-catolică

În timp ce se pregăteşte să plece în Bulgaria şi Macedonia, papa Francisc priveşte mai în estul Europei şi nu uită dramele din Ucraina, în trecut ţinut de revoluţii şi lipsuri, în prezent scenariu de războaie – ca acela din Donbass care din 2014 până astăzi a provocat circa 100 mii de morţi – şi de diviziuni intra-ecleziale. Francisc a decis să invite la Roma pe arhiepiscopul major, pe membrii Sinodului permanent şi pe mitropoliţii Bisericii greco-catolice ucrainene. Întâlnirea se va ţine în zilele de 5-6 iulie, în Vatican, şi vor participa şi superiorii dicasteriilor din Curia Romană competenţi pentru ţară, deci Congregaţia pentru Bisericile Orientale şi Consiliul Pontifical pentru Unitatea Creştinilor.

Va fi o ocazie pentru a reflecta asupra „situaţiei delicate şi complexe în care se află Ucraina”, aşa cum se citeşte în buletinul Sălii de Presă a Vaticanului care a comunicat ştirea. „Cu această reuniune, Sfântul Părinte doreşte să dea un semn al apropierii sale de Biserica greco-catolică ucraineană care îşi desfăşoară slujirea pastoral atât în patrie cât şi în diferite locuri ale lumii”, afirmă notificarea.

În ea nu se face nicio menţiune la războiul care este încă în desfăşurare, nici la situaţia politică a ţării care trăieşte acum o fază de tranziţie cu preşedinţia fostului actor Volodymir Zelensky. Totuşi, comunicatul Vaticanului explică faptul că „în afară de asta, această întâlnire va oferi o ocazie ulterioară pentru a aprofunda analiza vieţii şi a necesităţilor Ucrainei, cu scopul de a găsi modurile în care Biserica catolică, şi îndeosebi Biserica greco-catolică, poate să se dedice tot mai eficace predicării Evangheliei, să contribuie la sprijinirea celor care suferă”.

Obiectivul este mai ales „promovarea păcii, a înţelegerii, pe cât este posibil, cu Biserica catolică de rit latin şi cu celelalte Biserici şi comunităţi creştine”. De fapt, nu au trecut nici măcar şase luni de la conflictul dur dintre patriarhia ecumenică de Constantinopol şi patriarhia de Moscova pentru problema acordării autocefaliei. Un contrast profund, chiar în afara circuitului din cadrul ortodoxiei, ajungând să implice raporturile ţesute de diferitele părţi în cauză cu Biserica catolică, ce a dus la ruperea comuniunii euharistice.

Ucraina, deja butoi de pulbere, s-a transformat astfel într-un „ţinut de ciocnire între două mari centre ale creştinismului” ortodox. Aşa se exprima, într-un interviu la Tv2000, arhiepiscopul major de Kiev-Halyč, Sviatoslav Shevchuk, de opt ani în fruntea Bisericii greco-catolice ucrainene, care astăzi aplaudă decizia pontifului de a convoca clerul ucrainean la Roma.

Este „o veste bună pentru Biserica greco-catolică ucraineană şi pentru întreaga Ucraină”, afirmă Shevchuk. Este vorba de „cel mai înalt nivel de atenţie arătat din partea Sfântului Scaun, cu o întâlnire fără precedent care face parte din practica internă a Curiei Vaticane în cazul în care se încearcă să se înţeleagă cum trebuie acţionat în circumstanţe, evenimente sau situaţii determinate”.

Papa, continuă arhiepiscopul, „vrea ca toţi mitropoliţii noştri şi membri ai Sinodului Permanent să prezinte personal unele probleme importante ale vieţii Bisericii din Ucraina şi din străinătate care, conform părerii episcopilor noştri, sunt astăzi cele mai importante”. „În acest mod, Biserica noastră va participa la elaborarea viziunii şi strategiei Sfântului Scaun în raport cu statul ucrainean şi cu comunitatea ucraineană mondială”. Şi pentru că vor fi prezenţi reprezentanţii cei mai înalţi ai organelor executive din Curia Romană, „vor fi formulate imediat mecanisme ale activităţilor în aşa fel încât să putem întări Biserica noastră”.

Îndeosebi, „strategia” este articulată pe trei puncte, explică prelatul ucrainean: ascultarea, pentru a înţelege cu poate papa să intervină ca să ajute o Biserică aflată într-o situaţie dificilă; întărirea Bisericii locale; şi necesitatea de a garanta o dezvoltare organică a Bisericii locale. „Este vorba – afirmă Shevchuk – de un semnal important de sprijinire a Bisericii noastre şi începutul unei lucrări foarte serioase pentru a asigura o dezvoltare adecvată a Bisericii în structurile sale şi în activităţile pastorale din Ucraina şi din străinătate”.

Francisc manifestase deja sprijinul său ţării est-europene prin iniţiativa „Papa pentru Ucraina” care, demarată în 2018, a realizat câteva proiecte umanitare monitorizate de Dicasterul pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale. Cardinalul prefect Peter K.A. Turkson a mers în misiune şi în Ucraine de la 14 la 18 noiembrie anul trecut pentru a verifica buna reuşită a acestor iniţiative, adresate îndeosebi copiilor traumatizaţi de război şi de violenţe.

De Salvatore Cernuzio

(După Vatican Insider, 4 mai 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.