Categorii

Uciderea lui Soleimani, cardinalul Sako: Nu transformați Irakul într-un câmp de bătălie

Irakienii trăiesc o stare de „shock profund” şi teama lor este ca ţara să fie „transformată într-un câmp de bătălie”. Este ceea ce scrie primatul caldeean, cardinalul Louis Raphael Sako, într-un mesaj publicat pe situl patriarhiei şi trimis spre cunoștință la AsiaNews. Şi Biserica irakiană urmărește cu atenţie şi preocupare escalation între Iran şi Statele Unite, care a avut o accelerare în ultimele zile cu uciderea într-un raid cu lovituri de bombe şi drone a puternicului general iranian Qasem Soleimani, conducător al forțelor speciale iraniene Qods. În vizorul președintelui SUA, Donald Trump, care a dat personal ordinul de a ataca, şi vârfurile Forțelor de mobilizare populară irakiene.

După funeraliile de ieri la Bagdad şi în orașele sfinte șiite Najaf şi Kerbala, astăzi sicriul generalului Soleimani este transferat în Iran; marele ayatollah Ali Khamenei a stabilit trei zile de doliu național, care se vor încheia la 7 ianuarie cu funeraliile înaltului oficial. Seara câteva bombe şi grenade au căzut la Bagdad şi în nordul capitalei, unde anterior mii de persoane au participat la cortegiul funerar al lui Soleimani, cântând „moarte Americii”. În alte zone ale orașului, unii manifestanți celebrau moartea generalului iranian. Între timp comandoul Kataib Hezbollah din Irak a ordonat tuturor combatanților din ţară să rămână la cel puţin un kilometru de bazele şi obiectivele nord-americane.

În faţa unei escalation care riscă să ajungă într-un război deschis, primatul caldeean cere un „dialog rațional” pentru „a cruța” Irakul şi regiunea de „consecințe de o anvergură inimaginabilă”.

Iată, în continuare, mesajul patriarhului Sako:

Irakienii sunt şi astăzi într-o stare de shock profund, pentru ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută. Teama cea mai mare şi profundă este că ţara lor, Irak, poate să fie transformată mai mult într-un câmp de bătălie, decât să fie o patrie suverană, capabilă să-i protejeze pe proprii cetățeni şi să le garanteze bunăstarea.

În aceste circumstanțe de ale acestei situaţii critice şi într-un context care devine tot mai periculos, cred că este foarte înțelept şi oportun să se convoace o masă rotundă care să reunească părțile interesate. Tuturor le este cerută folosirea moderaţiei, să arate un dialog rațional şi civil, o acțiune rațională şi înţelepciune de gândire, cu scopul de a cruța Irakul de consecințe de anvergură inimaginabilă.

Noi toţi ne adresăm lui Dumnezeu atotputernicul pentru ca să garanteze Irakului şi întregii regiuni un viitor pașnic, stabil, sigur şi o „viaţă normală”, la care tânjim de acum de prea mult timp.

(După AsiaNews, 5 ianuarie 2020)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.