Categorii

Traficul de organe, Summit internaţional în Vatican la 7 şi 8 februarie

Se va ţine în Vatican la 7 şi 8 februarie, în Casina Pius al IV-lea, sediul Academiei Pontificale de Ştiinţe, un Summit internaţional pentru a reflecta asupra dramei traficului de organe şi despre aşa-numitul „turism al transplantelor”. Evenimentul este susţinut de Papa Francisc care, conştient de numerele tot mai mult în creştere a acestui fenomen, a pus ca unul dintre obiectivele pontificatului său să dezrădăcineze ceea ce în diferite ocazii a definita o „nouă formă de sclavie din secolul al XXI-lea”. Într-un scurt mesaj autograf trimis cancelarului Academiei, monseniorul Marcelo Sanchez Sorondo, Pontiful scrie: „Cred că ar fi bine de examinat traficul de fiinţe umane şi sclaviile moderne. Traficul de organe ar putea fi examinat în raport cu traficul de fiinţe umane. Multe mulţumiri, Francisc”.

La evenimentul din Vatican vor lua parte specialişti care provin din peste 20 de ţări din cele cinci continente: funcţionari statali, procurori, cercetători, magistraţi şi jurnalişti care de mulţi ani se ocupă de această temă care reprezintă de acum o urgenţă socială. Lucrările vor fi subîmpărţite în şase sectoare pe bază regională (America, Africa, Europa, Mediterana orientală, Pacificul occidental şi Sud Estul asiatic). La sfârşit, diferiţii oaspeţi vor redacta o Declaraţie care va fi difuzată la nivel mondial.

Problematica traficului de organe figurează în agenţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de circa trei decade. Despre temă s-a vorbit pentru prima dată în 1987 şi, apoi, la 21 mai 2010, a fost reafirmată angajarea OMS prin publicarea „Rezoluţiei WHA63.22”. În document, statele membre ale OMS stigmatizau cu vigoare „obţinerea de părţi din corpul uman prin transplant şi exploatarea populaţiilor mai sărace şi vulnerabile şi traficul de fiinţe umane care derivă din aceste practici”.

Vaticanul se uneşte acum cu această condamnare. Aşa cum se citeşte într-o notă a Academiei Pontificale de Ştiinţe: „Traficul de organe încalcă principiul de dreptate, egalitate şi respectarea a demnităţii umane”. El „a devenit şi o formă de sclavie care exploatează muncitorii aflaţi în condiţii de sărăcie, populaţiile migrante, refugiaţii care fug de genocidele comise în ţările lor de origine, prizonierii executaţi şi minorii. Într-un cuvânt: pe cei dezmoşteniţi şi pe cei excluşi”.

Deja în 2014 organismul îi prezentase Papei câteva statistici alarmante. Începând de la faptul că, după estimările OMS, anual sunt circa un milion intervenţiile de transplanturi de organe făcute (cea mai mare parte se referă la rinichi care constituie 75% din comerţul ilegal), acolo unde cele cu adevărat necesar ajung cu greu la 10% (120.000).

Aşadar, traficul de organe nu se opreşte. Printre locurile în care acest flagel are loc sunt diferite ţări din Asia, Mexicul şi alte zone din America Latină, Egiptul, Pakistanul, India. Principalele destinaţii sunt Canada şi ţările din Europa occidentală; apoi Australia şi Golful Piersic, îndeosebi Arabia Saudită, Kuwait şi Emiratele Arabe Unite. Apoi în Iran s-a ajuns la legalizarea vânzării de organe umane.

Obiectivul întâlnirii de la Academia Pontificală este prin urmare de a reflecta asupra dimensiunilor şi însemnătăţii largi a acestei problematici prin mărturiile directe ale oaspeţilor care provin din ţările implicate. Apoi vor să se cheme în cauză reprezentanţi ai instituţiilor şi subiecţi relevanţi care „pot influenţa lupta împotriva traficului de organe pe termen lung”, în colaborare şi cu profesionişti din sector. Printre obiective este şi acela de a dezvolta o alianţă de persoane pentru a contrasta aceste practici aberante şi a implica autorităţile sanitare pentru a garanta ca să se interzică traficul de organe declarându-l ca „formă de sclavie umană”.

Se citeşte în nota vaticană: „Sperăm ca celebrarea Summit-ului să poată promova o transformare dinamică în societate, în aşa fel încât să se creeze o conştiinţă mai mare despre însemnătatea şi despre gravitatea acestei drame aflate în desfăşurare”, în aşa fel încât „să se pună fundamentele pentru căutarea de soluţii corespunzătoare, pe baza demnităţii umane, a libertăţii, a dreptăţii şi a păcii”.

(După Vatican Insider, 5 februarie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.