Categorii

Tinerii cer ascultare şi dialog. Interviu luat cardinalului Farrell

Ziua Mondială a Tineretului care începe în Panama pune sub reflectoare toată America Centrală, unde „în diferite ţări se trăieşte o perioadă într-adevăr dificilă”. Şi „tinerii nu vor să continue să îndure diferite forme de violenţă” cu „privarea de bunuri fundamentale”, ci ei cer în schimb „îngrijire, înţelegere şi compasiune”. De altfel, centro-americanii sunt persoane cu mare curaj” de la care este posibil „să se înveţe simţul profund al credinţei: nu au nimic, dar văd că fără Dumnezeu nu sunt nimic”. Asta explică prefectul Dicasterului pentru Laici, Familie şi Viaţă, cardinalul Kevin Farrell, care în acest interviu la L’Osservatore Romano vorbeşte cu privire la pregătirile marii adunări internaţionale a tinerilor cu papa Francisc, subliniind îndeosebi dimensiunea teritorială a primei ZMT în America Centrală, precedată de o inedită întâlnire a tineretului indigen.

Numărătoarea inversă spre Panama s-a terminat de acum. Ce participare se înregistrează în aceste ore pe baza înscrierilor?

Numerele se schimbă încontinuu, de la zi la zi; dincolo de cei mulţi prenotaţi – mai ales din ţări din celelalte continente – este greu de stabilit câţi tineri din America Centrală vor reuşi oricum să fie prezenţi mai ales la celebrările finale. Cifrele sunt destinate să crească; experienţa ne spune că la sfârşit tinerii prezenţi sunt triplu decât cei înregistraţi, pentru că mulţi nu au nevoie de servicii, înlesniri deosebite sau de altceva. Unele date pot să indice perspectiva prezenţelor: circa trei mii de voluntari, aproape patru sute de episcopi aşteptaţi, două mii de preoţi. Oricum trebuie ţinut cont de ţara gazdă, de condiţiile sociale, dar şi de entuziasmul contagios care deja pătrunde Panama şi care va avea apogeul său cu prezenţa pontifului.

Este posibil să se schiţeze un portret robot al celui care a pornit în călătorie?

Poporul tinerilor are chipul şi semnele viitorului şi este o resursă care oferă o inspiraţie continuă pentru viaţa Bisericii. Noi adulţii putem avea experienţă mai mare, probabil şi o cunoaştere a mai multor lucruri, însă curajul şi aspiraţia de a ieşi şi de a lucra aparţine tinerilor! Ei sunt motorul fiecărei societăţi. În Panama sunt bine reprezentate cele cinci continente – mă gândesc la cei o mie de înscrişi numai din Australia – chiar dacă predomină prezenţa ţărilor din America Centrală. Delegaţii importante vin din Europa – peste 3000 din Polonia şi mulţi din Germania, Franţa, Italia – dar sunt pelerinaje şi din Africa şi din Orientul Mijlociu.

Există grupuri deosebit de semnificative?

Înainte de toate, semnificativ este cadrul din mare parte din America Centrală; în diferite ţări se trăieşte o perioadă cu adevărat dificilă sub diferite puncte de vedere: social, economic, politic, cultural, religios. Mai ales, tinerii nu vor să continue să îndure diferitele forme de violenţă, dar şi privarea de acele bunuri fundamentale; cer îngrijire, înţelegere şi compasiune. Centro-americanii sunt persoane cu mare curaj. Mă gândesc la valul migrator din aceste luni şi la tinerii numeroşi care s-au mişcat pentru a căuta un loc mai bun. Au avut forţa de a se ridica, a părăsi toate şi a porni la drum. De la ei trebuie să învăţăm simţul profund al credinţei: nu au nimic, dar văd că fără Dumnezeu nu sunt nimic. ZMT din Panama ne va ajuta şi pe noi – nu numai pe tineri – să ascultăm cuvântul Domnului şi să-l aplicăm în fiecare moment al vieţii, învăţând să ne îngrijim unul de altul, chiar dacă lumea în care trăim este făcută din individualism, materialism şi izolare. Ceea ce avem nevoie este un respect mai mare, o iubire compătimitoare şi o înţelegere reciprocă. Eu îi văd pe tineri că au o viziune, au generozitatea de a-şi da viaţa şi de a face ceva pentru schimbare. În afară de asta, trebuie spus că Dicasterul nostru a înlesnit concret prezenţa multor tineri care provin din ţările mai sărace şi aflaţi în dificultate gravă, graţie fondului de solidaritate. Astfel la ZMT vor fi tineri africani, latinoamericani, din Orientul Mijlociu, precum şi din ţări aflate în conflict.

Care sunt caracteristicile specifice ale acestei ZMT?

Fiecare întâlnire mondială a tinerilor are culoarea şi gustul locului care o găzduieşte şi al perioadei în care se desfăşoară evenimentul. Aşa cred şi pentru această întâlnire din America Centrală. Desigur apropierea temporală de Sinodul despre Amazonia face din Panama o ocazie pentru a reflecta, printre altele, asupra raportului dintre credinţa creştină şi religiile indigene tradiţionale. În afară de asta, mă gândesc la unele iniţiative programate în aceste zile care preced sosirea pontifului. De exemplu, de la 19 ianuarie, s-a desfăşurat o întâlnire internaţională despre salvgardarea creaţiei, „Tinerii pentru casa comună: convertire ecologică în acţiune”, organizată de fundaţia „Ioan Paul al II-lea” pentru tineret şi de Universitatea Catolică „Santa Maria La Antigua”, şi inspirată din enciclica Laudato si’, cu intervenţia experţilor despre tematici ambientale. În Panama s-a ţinut şi prima întâlnire mondială a tineretului indigen: la Soloy, în districtul Ngäbe-Bugle, oaspeţi ai diecezei de David şi ai cardinalului José Luis Lacunza Maestroiuán, de la 17 la 21 s-au reunit sute de tineri din diferite popoare originare pentru a reflecta şi a celebra credinţa în Cristos pornind de la bogăţia milenară a culturilor lor. Acest eveniment a fost un răspuns la apelul, adresat tinerilor de Sfântul Părinte, să fie recunoscători faţă de istoria popoarelor lor şi curajoşi în faţa provocărilor care-i înconjoară, în speranţa ca să se poată locui într-o altă lume, unde să prevaleze egalitatea, fraternitatea şi armonia.

Aceşti tineri, care au organizat o călătorie indigenă în Panama City, participă şi la ZMT adevărată, a cărei temă este mariană. După părerea dumneavoastră, de ce a ales-o papa?

Papa Francisc trăieşte o profundă spiritualitate mariană, ca şi poporul latinoamerican. Maria este icoana fiecărui discipol care răspunde perfect la chemarea lui Dumnezeu. Şi tinerii au calităţile şi energiile pentru a face la fel, pentru a realiza acel proiect pe care Domnul l-a gândit pentru fiecare dintre ei. Uneori dificultăţile pot să apară insurmontabile, însă tinerele generaţii, la şcoala Mariei, învaţă că sprijinul Domnului nu dispare niciodată. Au energie, dorinţă şi voinţă pentru a îmbunătăţi o lume care se arată obosită, incapabilă de comunicări vitale. Şi recentul Sinod despre tineri a fost caracterizat puternic de această perspectivă vocaţională şi mariană.

Ajunsă de acum la a treizeci şi patra ediţie, ZMT mai reprezintă o formulă actuală astăzi?

De treizeci şi patru de ani se celebrează Zilele Mondiale ale Tinerilor, o intuiţie extraordinară a sfântului Ioan Paul al II-lea, care s-a arătat a fi unul dintre evenimentele cele mai semnificative în istoria Bisericii din ultimele decenii. ZMT schimbă viaţa persoanelor şi dau curaj şi energie. Îmi vin în minte cuvintele profetului Ioel: „Bătrânii voştri vor avea vise şi tinerii voştri vor avea viziuni”. Cred că tinerii au soluţia pentru multele dintre crizele din lumea de astăzi. Sunt sigur că, şi de această dată, papa Francisc îi va încuraja pe tinerii adunaţi în Panama să participe activ şi ca protagonişti la viaţa lumii şi la reînnoirea sa. Referindu-mă iarăşi la tema mariană, centrală în tot continentul latinoamerican, amintesc că de la „da”-ul Mariei lumea n-a mai fost aceeaşi. Cât priveşte la formula folosită astăzi, ca pentru orice mare eveniment, există elemente care încă au validitate şi care trebuie să rămână, dar rămânem deschişi la noutăţi şi la aducere la zi.

Întâlnirea următoare va fi forumul internaţional al tinerilor organizat de Dicaster în iunie la Roma: cum s-a născut ideea?

Stilul papei Francisc în raportarea sa cu tinerii este sub ochii tuturor. În Sinodul recent, tocmai gesturile papei, într-un fel, au schimbat procesul, pentru că voia să-i asculte pe tineri şi este ceea ce a făcut: a stat şi la masă cu ei, s-a plimbat, a glumit. Noi păstorii putem definii linii călăuzitoare cu privire la conduita morală, dar avem nevoie mereu să-i ascultăm pe tineri, fără impuneri de sus, recunoscând că sunt bogaţi în idei, cunosc bine lumea şi limbajele sale. Experienţa Sinodului nu este încheiată; documentul final a cerut să i se dea continuitate, facilitând şi promovând receptarea finală a conţinuturilor sale şi încredinţând aceste îndatoriri nu numai Bisericilor locale ci şi diferitelor dicastere din Curia Romană, conform propriilor competenţe în privinţa pastoraţiei tineretului, cum este dicasterul nostru. Următorul forum, care deja a fost experimentat în trecut – acesta va fi al unsprezecelea – s-a născut din dorinţa de a continua dialogul cu tinerii din toată lumea. Este o altă etapă a drumului: de la Sinod la Panama, şi mai departe. Pentru mine, această ZMT a început deja cu Sinodul din octombrie 2018 şi mesajul este tocmai acela al unui nou început: „Fii curajos, Dumnezeu este cu tine, mişcă-te şi schimbă lumea!”.

De Gianluca Biccini

(După L’Osservatore Romano, 23 ianuarie 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.