Categorii

„Tineri, participaţi la #sinod18!”

„Dragi tineri, voi sunteţi speranţa Bisericii. Cum visaţi viitorul vostru? Participaţi la http://goo.gl/WghUvl . Este tweet-ul difuzat astăzi de papa Francisc pe account-ul său în nouă limbi @Pontifex, în care este evidenţiat şi link-ul pentru a participa la sondajul pregătit pentru tineri în vederea Sinodului dedicat lor, cu tema „Tinerii, credinţa şi discernământul vocaţional”, care se va celebra în luna octombrie 2018.

Radio Vatican aminteşte că la 13 ianuarie, cu ocazia prezentării Documentului Pregătitor al următorului Sinod, papa Francisc a scris o scrisoare tinerilor din toată lumea. „O lume – se citeşte în mesaj – mai bună se construieşte şi graţie vouă, graţie voinţei voastre de schimbare şi graţie generozităţii voastre. Nu vă fie frică să-l ascultaţi pe Duhul care vă sugerează alegeri îndrăzneţe, nu întârziaţi atunci când conştiinţa vă cere să riscaţi pentru a-l urma pe Învăţătorul. Şi Biserica doreşte să stea în ascultarea glasului vostru, a sensibilităţii voastre, a credinţei voastre; chiar şi a îndoielilor voastre şi a criticilor voastre. Faceţi să se audă strigătul vostru, lăsaţi-l să răsune în comunităţi şi faceţi să ajungă la păstori”.

Cu tweet-ul de astăzi, papa Francisc îi îndeamnă pe tineri să-şi facă auzit glasul lor în vederea Sinodului dedicat lor, programat în octombrie anul acesta. Iniţiativa papei este primită cu bucurie de cardinalul Lorenzo Baldisseri, secretar general al Sinodului Episcopilor, care şi în această perioadă estivală lucrează pentru importanta întâlnire eclezială de anul viitor. Intervievat de Radio Vatican, cardinalul se opreşte şi asupra câtorva noutăţi, precum situl web youthsynod2018.va, menite tocmai să favorizeze participarea tinerilor aşa cum este dorită de pontif. „Sunt cu adevărat bucuros că Sfântul Părinte intervine cu tweet-ul său şi intervine asupra tinerilor în acest moment chiar şi în ziua în care se celebrează Ziua Mondială a Tineretului a ONU. Lucrăm pentru pregătirea la Sinodul 2018 şi am dat multă importanţă comunicaţiilor sociale. Aş vrea să subliniez că Sinodul Episcopilor a instituit recent un sit special pentru tineri. Mai ales, am pus un nou chestionar potrivit chiar pentru tineri. Situl se numeşte youthsynod2018.va”.

Şi cu privire la chestionarul online, amintit şi de papa, ca ocazie pentru tineri pentru a-şi face auzite propriile speranţe, dorinţe şi chiar temeri părinţilor sinodali, cardinalul Baldisseri subliniază că „asta e ceea ce ne interesează pe noi. Să pregătim Sinodul tinerilor, să pregătim acel eveniment în manieră directă. Voi înşivă, tinerilor, trebuie să fiţi pregătitori pentru ca după aceea fiind protagonişti, ca atare va trebui să fiţi în măsură să puteţi da instrumentele, argumentele pentru ca părinţii sinodali să poată intra în lumea voastră şi să dea indicaţii utile pentru viitorul vostru”.

(După Vatican Insider, 12 august 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.