Categorii

Teologul venit din Malta

Cardinalul maltez Prosper Grech, teolog augustinian, profesor emerit de la diferite Universități, a murit luni 30 decembrie la Roma, la câteva zile după ce a împlinit nouăzeci şi patru de ani. S-a născut la Birgu, în arhidieceza de Malta, la 24 decembrie 1925, şi a fost hirotonit preot la 25 martie 1950. Ales pentru biserica titulară „Sfântul Leon” cu titlul personal de arhiepiscop la 18 ianuarie 2012, a primit hirotonirea episcopală la 8 februarie. În consistoriul din 18 februarie acelaşi an, a fost creat cardinal diacon de „Sfânta Maria Goretti” de Benedict al XVI-lea.

Născut în insula Malta în ajunul Crăciunului din 1925, a fost botezat cu numele de Stanley, schimbat apoi în Prosper în momentul intrării în Ordinul Augustinian. După ce a frecventat școala primară „Mater Boni Consilii” din Sliema şi cea secundară la Malta Lyceum, în 1942 tânărul Grech s-a înscris la Royal University of Malta începând cursul de medicină. Între timp a intrat în armată, prestând serviciu în artilerie antiaeriană în timpul celui de-al doilea război mondial.

În 1943 a intrat în Ordinul Sfântului Augustin şi a urmat timp de doi ani cursurile de filozofie în Școala augustiniană de teologie din Rabat, în Maroc. În 1946 superiorii l-au trimis după aceea la Roma la Colegiul internațional „Sfânta Monica” pentru a perfecționa studiile. La 25 martie 1950 a fost hirotonit preot în bazilica papală „Sfântul Ioan din Lateran”. În 1951 şi-a luat diploma în psihologia educației la Friebourg în Elveţia; şi în 1953 a încheiat studiile la Universitatea Pontificală Gregoriana, obținând licenţa şi doctoratul în teologie cu teza despre „The Atonement and God in Modern English Theology”. Între timp a urmat şi cursurile de Sfânta Scriptură la Institutul Pontifical Biblic, obținând licenţa. În 1954 a făcut o ședere în Ţara Sfântă pentru a vizita siturile arheologice fundamentale ale tradiției creştine. Întors în Malta, a predat teologie timp de doi ani la Colegiul Augustinian şi la Colegiul „Mater Admirabilis”. În 1957, grație unei burse de studiu de la British Council, s-a mutat la Oxford, unde a învățat ebraica.

În 1958 a fost invitat la Universitatea din Cambridge ca asistent cercetător al profesorului Arthur Aberry, studios al literaturii malteze şi al monseniorului Carmelo Psaila, scriitor cunoscut de conaționalii săi ca Dun Karm.

În 1959, întors în patrie, a predat alți doi ani în aceleași Colegii. De multe ori a fost invitat de Royal University of Malta să țină lecții despre apologetică studenților de științe. În 1961 a fost trimis la Roma pentru a completa teza în studii biblice. Între timp, a fost numit secretar al episcopului Petrus Canisius Jean van Lierde, vicar general al Sanctităţii Sale pentru Cetatea Vaticanului. În această funcţie a trăit de aproape conclavul în care a fost ales Paul al VI-lea.

În 1965 a fost chemat să conducă Institutul Teologic Augustinian. La 14 februarie 1969, împreună cu generalul Ordinului, părintele Agostino Trapè, a întemeiat Institutul Patristic Augustinianum, al cărui prim rector a fost din 1971, menținând funcţia până în 1979.

A participat după aceea la redactarea constituției apostolice a sfântului Ioan Paul al II-lea Sapientia christiana despre universitățile şi facultățile ecleziastice.

În 1970 a fost invitat să predea hermeneutică la Institutul Pontifical Biblic, unde a rămas până în 2002. Din 1971 până în 1989 a fost şi profesor de teologie biblică la Universitatea Pontificală Laterană.

În 1984 a fost numit consultant al Congregației pentru Doctrina Credinţei, şi în 1998 prefectul de atunci, cardinalul Joseph Ratzinger, l-a trimis în India ca vizitator apostolic al seminariilor.

În 2003 a fost inclus între membri Academiei Pontificale de Teologie – unde era actualmente academician „ad honorem” – şi în 2004 între cei ai Comisiei Pontificale Biblice.

Autor de numeroase cărți şi articole în reviste științifice în italiană şi în engleză, părintele Grech a contribuit îndeosebi la termenul „Petru” în Enciclopedia Papilor editată de Institutul Enciclopedia Italiana Treccani. Prima sa publicație este din 1964, dedicată conceptelor teologice fundamentale din Noul Testament. Pasionat de fotografie, de istoria artei şi de muzică, a fost îndelung membru al Studiorum Novi Testamenti Societas şi al Asociației Patristice Internaționale.

După ce a anunțat intenția de a-l crea cardinal, Benedict al XVI-lea, la 18 ianuarie 2012, l-a numit arhiepiscop titular de San Leone. La 8 februarie, monseniorul Grech a primit hirotonirea episcopală în concatedrala „Sfântul Ioan” din Malta şi, în sfârşit, a fost creat şi publicat cardinal al diaconiei „Sfânta Maria Goretti”, în consistoriul din 18 februarie.

Retrăgându-se cu trecerea anilor din toate funcţiile publice, a continuat să colaboreze asiduu cu parohia pontificală „Sfânta Ana” din Vatican, încredinţată părinţilor augustinieni. La 12 martie 2013, la deschiderea conclavului care avea să-l aleagă pe papa Francisc, a fost numit să țină meditația pentru cardinalii adunaţi în Capela Sixtină.

(După L’Osservatore Romano, 2-3 ianuarie 2020)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.