Categorii

Tema Zilei Mondiale a Migrantului şi Refugiatului (15 ianuarie 2017)

Ziua-Migrantului-2017Tema Zilei

Aceasta este tema pe care Sfântul Părinte a ales-o pentru a 103-a Zile Mondiale a Migrantului şi Refugiatului, care se va celebra la 15 ianuarie 2017:

Migranţii minori, vulnerabili şi fără glas

***

Comunicatul Consiliului Pontifical pentru Pastoraţia Migranţilor şi Itineranţilor

Migraţia este un fenomen mondial, nu numai european sau mediteranean. Toate continentele sunt atinse de această realitate care nu priveşte exclusiv persoane care caută loc de muncă sau condiţii mai bune de viaţă, ci şi adulţii şi minorii care fug de adevărate tragedii.

Este necesar să se garanteze ca în fiecare ţară migranţii care vin, şi familiile lor, să se bucure de recunoaşterea deplină a propriilor drepturi. Ceea ce preocupă mai mult este condiţia minorilor în contextul migraţiei internaţionale. De fapt, copiii şi femeile reprezintă categoriile cele mai vulnerabile în cadrul acestui mare fenomen şi tocmai minorii sunt cei mai fragili, adesea invizibili pentru că sunt lipsiţi de documente sau fără însoţitori.

Cu tema „Migranţii minori, vulnerabili şi fără glas”, Sfântul Părinte vrea să focalizeze atenţia asupra celor mai mici dintre cei mici. Adesea, copiii vin singuri în ţara de destinaţie, nu sunt în măsură să-şi facă auzit propriul glas şi devin cu uşurinţă victime ale unor grave încălcări ale drepturilor umane.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Migrantului şi a Refugiatului va fi publicat, ca de obicei, un mesaj pontifical.

Această zi îşi are originea în scrisoarea circulară „Durerea şi preocupările” pe care Sfânta Congregaţie Consistorială a trimis-o la 6 decembrie 1914 Ordinariilor diecezani italieni. În ea se cerea, pentru prima dat, să se instituie o zi anual de sensibilizare cu privire la fenomenul migraţiei şi pentru a promova o colectă în favoarea operelor pastorale pentru emigraţii italieni şi pentru pregătirea misionarilor de emigraţie. Consecinţă a acelei scrisori, la 21 februarie 1915 a avut loc prima celebrare a acestei Zile.

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.