Categorii

Tema pentru Ziua Mondială a Comunicaţiilor Sociale 2018

Aceasta este tema pe care Sfântul Părinte Francisc a ales-o pentru a 52-a Zi Mondială a Comunicaţiilor Sociale, care se celebrează în 2018: „Adevărul vă va elibera” (In 8,32). Ştiri false şi jurnalism de pace.

* * *

Comunicat al Secretariatului pentru Comunicare (29 septembrie 2017)

„Adevărul vă va elibera” (In 8,32). Ştiri false şi jurnalism de pace

Tema pe care Sfântul Părinte Francisc a ales-o pentru a 52-a Zi Mondială a Comunicaţiilor Sociale 2018 se referă la aşa-numitele „ştiri false” sau „fake news”, adică informaţiile nefondate care contribuie la generarea şi la alimentarea unei puternice polarizări a opiniilor. Este vorba despre o distorsiune adesea instrumentală a faptelor, cu posibile repercusiuni asupra planului comportamentelor individuale şi colective. Într-un context în care firmele de referinţă ale social web şi lumea instituţiilor şi a politicii au început să înfrunte acest fenomen, şi Biserica vrea să ofere o contribuţie propunând o reflecţie asupra cauzelor, asupra logicilor şi asupra consecinţelor dezinformării în mass-media şi ajutând la promovarea unui jurnalism profesional, care caută mereu adevărul şi de aceea un jurnalism de pace care promovează înţelegerea dintre persoane.

Ziua Mondială a Comunicaţiilor Sociale, singura zi mondială stabilită de Conciliul al II-lea din Vatican (Inter mirifica, 1963), este celebrată în multe ţări, la recomandarea episcopilor din lume, în duminica anterioară Rusaliilor (în 2018, la 13 mai).

Textul Mesajului Sfântului Părinte pentru Ziua Mondială a Comunicaţiilor Sociale este publicată în mod tradiţional cu ocazia comemorării sfântului Francisc de Sales, patron al jurnaliştilor (24 ianuarie).

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.