Categorii

Tema mesajului Sfântului Părinte Francisc pentru a 55-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale (29 septembrie 2020)

„Vino şi vezi” (In 1,46). A comunica întâlnind persoanele cum şi unde sunt

„Vino şi vezi”. Aceste cuvinte ale apostolului Filip sunt centrale în Evanghelie: vestirea creştină, mai înainte din cuvinte, este făcută din priviri, mărturii, experiențe, întâlniri, apropiere. Într-un cuvânt, viaţă. Tocmai acele cuvinte, citate în Evanghelia lui Ioan (1,43-46) au fost alese de papa Francisc ca temă a celui de-al 55-lea Mesaj pentru Ziua Comunicațiilor Sociale, care se va celebra în mai 2021. „A comunica întâlnind persoanele cum şi unde sunt”, este subtitlul.

Acesta este citatul evanghelic: „A doua zi, voia să plece în Galileea şi l-a întâlnit pe Filip. Isus i-a zis: «Urmează-mă!» Filip era din Betsaida, din cetatea lui Andrei şi a lui Petru. Filip l-a întâlnit pe Natanael şi i-a zis: «L-am găsit pe cel despre care au scris Moise, în Lege, şi profeţii, pe Isus, fiul lui Iosif din Nazaret». Dar Natanael i-a zis: «Poate fi ceva bun din Nazaret?» Filip i-a zis: «Vino şi vezi!»”.

În schimbarea epocală pe care o trăim, într-un timp care ne obligă la distanța socială din cauza pandemiei, comunicaţia poate face posibilă apropierea necesară pentru a recunoaște ceea ce este esenţial şi a înţelege cu adevărat sensul lucrurilor.

Nu cunoaștem adevărul dacă nu trăim experienţa lui, dacă nu întâlnim persoanele, dacă nu suntem părtași de bucuriile lor şi de durerile lor. Vechea vorbă „Dumnezeu te întâlnește acolo unde eşti” poate fi un ghid pentru cei care sunt angajați în munca mass-media sau a comunicațiilor în Biserică. În chemarea primilor discipoli, cu Isus care merge ca să-i întâlnească şi îi invită la urmarea lui, vedem şi invitaţia de a folosi toate mass-media, în toate formele lor, pentru a ajunge la persoane aşa cum sunt şi acolo unde trăiesc.

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.