Categorii

Ţara Sfântă, Pizzaballa: „Acordurile din Oslo epuizate, trebuie căutate noi căi de dialog”

O critică adusă deciziei de a transfera ambasada americană la Ierusalim care „a marcat profund viaţa politică din Orientul Mijlociu”, aducând la zero raporturile dintre israelieni şi palestinieni. Un apel pentru „situaţia disperată” în Fâşia Gaza. Apoi auspiciul soluţiei celor două state care „ar fi cea ideală”, în sfârşit o invitaţie la dialog în vederea întâlnirii ecumenice de la Bari şi o anecdotă despre prima sa întâlnire cu Bergoglio la Buenos Aires. Monseniorul Pierbattista Pizzaballa, administrator al patriarhiei latine de Ierusalim, a răspuns pe larg jurnaliştilor şi oaspeţilor conferinţei din 9 iunie la Universitatea Pontificală „Sfânta Cruce” în cadrul întâlnirii „A trăi Ţara Sfântă”, promovată de asociaţia „Amici di Saxum Italia”.

Prelatul s-a oprit îndelung cu cronicarii răspunzând la întrebările lor. De exemplu cea despre transferarea ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim care, „n-a modificat situaţia Bisericii din Orientul Mijlociu”, ci „dintr-un punct de vedere politic” în schimb a „adus la zero orice raport dintre israelieni şi palestinieni” şi a provocat o nouă escalation de violenţe.

„Israel este într-o poziţie de forţă, palestinienii au greutăţi interne şi pentru a complica scenariul este şi situaţia de conflict din întreaga regiune, aşa cum demonstrează şi ciocnirile de la Gaza”, a spus Pizzaballa, după cum este prezentat de Vatican News. Acolo în Fâşie situaţia este „disperată”, a subliniat episcopul care de 30 de ani este prezent în Ţara Sfântă unde „de-a lungul anilor, a cunoscut suişuri şi coborâşuri”. „Populaţia trăieşte în condiţii foarte mizere”: dacă pentru israelieni condiţia economică de fapt s-a îmbunătăţit, pentru palestinieni rămâne în schimb foarte fragilă. „Până când nu va exista o viaţă ordonată şi paşnice pentru toţi, Ţara Sfântă nu va putea cunoaşte o dezvoltare senină”, a spus administratorul apostolic de Ierusalim.

„Modelul de negociere din trecut nu mai există”, a adăugat el, de aceea trebuie găsite „noi căi şi noi canale de dialog”. „Care sunt aceste noi modele este greu de spus pentru că nu există nicio intenţie de dialog. Soluţia două popoare două state ar fi cea ideală, este evident că stimulentul la negociere născut din Acordurile de la Oslo s-a epuizat în tăcerea comunităţii internaţionale şi cu UE este complet irelevant”.

În orice caz nu revine Bisericii „să ofere soluţii politice”, a clarificat Pizzaballa. Însă ea poate să dea o proprie contribuţie fundamentală păcii. Tocmai acesta este obiectivul Zilei ecumenice de rugăciune pentru pace în Orientul Mijlociu, convocată la Bari de papa Francisc pentru 7 iulie, şi care „va fi importantă pentru că uneşte diferitele suflete creştine din Orientul Mijlociu”. „Noi păstorii – a adăugat el – nu trebuie să elaborăm teorii, ci trebuie să spunem un cuvânt clar şi de speranţă oamenilor noştri”.

Despre acordul dintre Israel şi Sfântul Scaun cu privire la chestiunile economice şi financiare legate de Acordul fundamental între cele două state, prelatul a afirmat că: „Toate punctele au fost de acum discutate şi mi se pare că înţeleg că există un climat de voinţă puternică de a închide”. În timp ce despre tema ecumenismului în Ţara Sfântă a asigurat că timpul actual este unul foarte frumos: „Nu suntem la pacea liturgică, dar trăim o convieţuire umană foarte pozitivă graţie şi noilor generaţii de leadership creştine cu formare nouă”.

În sfârşit, la întrebarea despre cum l-a cunoscut pe papa Francisc, arhiepiscopul a revelat că l-a întâlnit pentru prima dată pe Jorge Mario Bergoglio la Buenos Aires unde încă era arhiepiscop. Pizzaballa, în vizită în metropola Buenos Aires, îi ceruse o întâlnire pentru a-l saluta dar a ajuns foarte târziu la întâlnire din cauza traficului. „Eram în panică – a povestit el –. Astfel, odată ajuns în curtea sediului unde avea să aibă loc întâlnirea, am lăsat maşina parcată rău. La poartă era un preot şi eu, crezând că era portarul, i-am cerut dacă putea s-o aranjeze el pentru că eram în întârziere la întâlnirea cu cardinalul Bergoglio. Imaginaţi-vă ruşinea mea când acest preot mi-a spus cu gentileţe: «Eu sunt cardinalul!»”.

(După Vatican Insider, 10 iunie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.