Categorii

Ţara Sfântă: 2018 an boom pentru pelerinaje. Mons. Marcuzzo (Ierusalim): „Pelerini ambasadori ai păcii”

Se întorc pelerinii în Ţara Sfântă şi cifrele sunt de record. Conform datelor furnizate la agenţia SIR de Franciscan Pilgrims Office (FPO), oficiul care reglementează celebrarea de liturghii, Ore Sfinte şi rugăciuni în locurile sfinte gestionate de Custodia din Ţara Sfântă, pelerinii au fost (până astăzi) 538.429, în 2017 au fost în ansamblu 411.754, în timp ce anul precedent, 2016, s-au oprit la cifra de 274.983. Ceea ce a dus la creştere sunt pelerinii care provin din SUA (127.964), urmând în ordine italienii (60.417), polonezii (50.707) şi indonezienii (30.813). Datele, explică de la FPO, se referă numai şi exclusiv la pelerinii care au prenotat online un serviciu liturgic la sanctuarele Custodiei. Aşadar nu sunt incluşi în statistici simplii vizitatori şi grupurile de pelerini care, deşi nu aveau prenotare, au putut să celebreze în sanctuarele Custodiei. Cifrele constituie o indicaţie interesantă, dar nu desemnează numărul real al vizitatorilor şi pelerinilor, care de aceea trebuie să fie mărit din belşug.

Octombrie, lună record. Datele în ansamblu referitoare la sosirile turistice în perioada ianuarie-octombrie 2018 au fost furnizate ieri de Central Bureau of Statistics din Israel. Cifrele vorbesc despre circa 3.399.300 de sosiri, cu o creştere de 15% faţă de aceeaşi perioadă din 2017 (2.966.000) şi de 44% (2.364.700) faţă de 2016. Cât priveşte italienii, în primele zece luni din 2018 au fost înregistrate 114.700 de sosiri, +39% faţă de 2017 şi +80% faţă de 2016. Luna octombrie a înregistrat 484.900 de sosiri internaţionale, 14% în plus faţă de octombrie 2017. Cea mai bună lună din totdeauna pentru sosirile turistice. Totuşi, tot conform FPO, cifrele furnizate de Ministerul Turismului izraelian ajută numai parţial să înţelegem pelerinajul la locurile sfinte. De fapt, ministerul nu poate distinge diferitele obiective ale vizitatorilor ţării, decât sumar.

Cozi lungi. În aceste zile, străduţele din Ierusalimul Vechi, acelea care duc la Sfântul Mormânt, la Zidul Occidental, Via dolorosa, sunt pline de pelerini. Astăzi, în pofida ploii, în Cetatea Sfântă se înregistrează încă de dimineaţă lungi cozi pentru a intra în bazilica Mormântului şi pentru a urca pe Calvar. Grupuri de credincioşi se adună în rugăciune sau rămân atenţi să asculte ghizii lor, alţii afară în piaţă aşteaptă să intre. Liturghii şi celebrări se succed una după alta.

O scenă care se repetă în fiecare sanctuar din Cetatea Sfântă, dar şi din Betleem, Nazaret, până sus pe Tabor. La sanctuarul Schimbării la Faţă taxiurile vin şi pleacă pentru a-i duce pe pelerini, dintre care mulţi urcă şi pe jos. Peste tot hotelurile şi casele de primire înregistrează plină „cum nu s-a întâmplat vreodată înainte de aceste timpuri” şi peste puţin timp va fi Crăciunul. Magazinele de suveniruri îi primesc pe pelerini cu tămâie şi rozarii, sunt mulţi cei care intră pentru a cumpăra înainte de a se întoarce acasă. Hanna, proprietar al unuia dintre aceste mici magazine pline de obiecte sacre repetă zâmbind „Thanks to God”, mulţumire fie lui Dumnezeu, „de mult timp nu se mai vedeau atâţia credincioşi ca anul aceste. Ierusalimul are nevoie de pelerinii săi, pentru că aduc zâmbete şi pace. Şi noi avem nevoie mai ales de pace”. La puţină distanţă militari israelieni se limitează să controleze venirile şi intrările în bazilică. Aşteptările Ministerului Turismului izraelian pentru sfârşitul anului 2018 trebuie să ajungă la peste 4 milioane de prezenţe.

„O legătură strânsă cu Italia”. Temerile în privinţa siguranţei, tensiunile provocate de ciocnirile din Gaza şi de conflictul din Siria, care în ultimii ani au ţinut departe pelerinii par acum să fi dispărut. „Ţara Sfântă este sigură”, subliniază monseniorul Giuseppe Favale, episcop de Conversano-Monopoli, în aceste zile (16-24 noiembrie) în Ţara Sfântă cu 138 de pelerini din dieceza sa. „Nu este niciun pericol, pelerinii pot să vină în siguranţă absolută. Oamenii sunt primitori şi ne aşteaptă”. „Prezenţa pelerinilor – spune episcopul – aici este un factor de speranţă şi un ajutor concret pentru a ajuta şi destinele familiilor creştine, dintre care multe trăiesc lucrând în cadrul turismului religios şi al pelerinajelor”. În aceste zile grupul pelerinilor a vizitat şi s-a rugat în locurile sfinte dar, explică monseniorul Favale, „am cunoscut şi am atins cu mâna realitatea săracă în care trăiesc palestinienii şi pietrele vii ale acestui pământ care sunt fraţii noştri creştini”. Ceea ce se percepe peregrinând în Locurile lui Isus, adaugă prelatul, „este legătura strânsă, născută graţie şi Custodiei din Ţara Sfântă, dintre Italia şi Ţara Sfântă. Aici noi ne simţim acasă. În acelaşi timp este frumos să simţi respiraţia Bisericii universale. A veni în Ţara Sfântă înseamnă a respira şi catolicitatea şi universalitatea Bisericii”. Cei care lucrează pentru a promova pelerinaje solidare sunt cei de la Caritas Italiană. Este în studiu în aceste săptămâni un proiect care vrea să promoveze o nouă modalitate de pelerinaj cu obiectivul de a contribui la dezvoltarea comunităţilor parohiale locale, aşa încât să se reducă izolarea lor, să se sensibilizeze pelerinii italieni la cunoaşterea contextului socio-politic şi să se favorizeze solidaritatea faţă de Caritas Ierusalim, partener al proiectului.

Ambasadori ai păcii. „A vedea aşa de mulţi pelerini este pentru noi o mare mângâiere. Sunt ambasadori ai păcii. Prezenţa lor aici face bine credincioşilor noştri care nu se simt abandonaţi – confirmă la agenţia SIR monseniorul Giacinto Boulos Marcuzzo, vicar patriarhal pentru Ierusalim şi Palestina –. Pelerinii sunt respectaţi şi primiţi de toţi pentru că acela care-l caută pe Dumnezeu caută pacea. Putem vorbi despre o diplomaţie a pelerinajului: cu cât sunt mai mulţi pelerini şi cu cât este mai multă rugăciune, cu atât va fi mai uşor să se obţină pacea. Darul pe care îl invocăm cu toţii, în special acum când ne pregătim pentru Crăciun”.

De Daniele Rocchi

(După agenţia SIR, 23 noiembrie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.