Categorii

Taizé spre Basel. A patruzecea întâlnire europeană a tinerilor implică trei naţiuni

A patruzecea întâlnire europeană a tinerilor, care va avea loc de la 28 decembrie 2017 la 1 ianuarie 2018, va fi prima organizată de comunitatea din Taizé în acelaşi timp în trei naţiuni: Elveţia (Basel), Germania (Lörrach) şi Franţa (Saint-Louis). Trei localităţi vecine geografic care vor primi aproape douăzeci de mii de persoane, care provin din patruzeci şi cinci de ţări, pentru o nouă etapă a acelui „pelerinaj al încrederii pe pământ” început de fratele Roger la sfârşitul anilor şaptezeci din secolul trecut. Organizarea este la ultimele detalii: „Încă mai căutăm familii dispuse să găzduiască tineri”, a declarat la agenţia Cath.ch Fabian Dinkel, coordonator al întâlnirii din Elveţia, precizând că dorinţa participanţilor este aceea de a fi „primiţi ca acasă”, chiar dacă unii vor trebui să se bazeze pe structuri sportive. Însă „aceşti tineri, mulţi au numai 18-19 ani, nu sunt exigenţi. Lor – subliniază el – le sunt suficienţi doi metri pătraţi de spaţiu pentru sacul de dormit, mâncarea la prânz şi la cină”.

Ideea de bază este aceea de a promova schimbul reciproc între participanţi şi populaţia locală, de fapt, în mod normal tinerii, odată întorşi acasă, rămân în contact cu familia care i-a găzduit. Sosirea în Elveţia – exact la zece ani de la adunarea de la Geneva – este prevăzută pentru 28 decembrie. În acea zi tinerii din Taizé vor fi triaţi, în funcţie de naţiunea de origine, la Basel, Lörrach şi Saint-Louis unde vor primi primele informaţii şi vor fi îndreptaţi în cele o sută douăzeci de locuri de primire prestabilite în teritoriul elveţian, german şi francez. „Vorbim despre o logistică deosebită”, explică Dinkel: o mie de voluntari vor trebui să se afle în acel loc cu două zile înainte de începutul întâlnirii; două sute şaizeci de autocare care vor ajunge în Elveţia la 28 decembrie; vor trebui cumpărate douăsprezece tone de mâncare şi vor fi distribuite optzeci de mii de sandviciuri şi cincizeci de mii de sticle de apă.

Trei naţiuni implicate în eveniment: „Acest lucru o face entuziasmată”, comentează fratele Richard, din comunitatea din Taizé. Născut la Berna, din cauza cunoaşterii teritoriului elveţian are responsabilitatea de a conduce echipa de organizare din acel loc. „Mai sunt multe de făcut”: parohiile de primire primesc în aceste zile listele celor de care se vor îngriji, în timp ce „animatorii” vor fi recrutaţi direct dintre participanţi la sfârşitul lui decembrie şi vor fi responsabili fiecare de circa zece tineri, lucrând în contact strâns între locurile de găzduire şi comunităţi.

Marile adunări se vor ţine la St. Jalobshalle (arenă care în general găzduieşte manifestări sportive şi concerte) şi în pista de patinaj adiacentă, la Basel. Acolo se vor desfăşura rugăciunile de seară şi va fi distribuită mâncarea. Angajarea, spun organizatorii, este la 360 de grade. Este vorba mai ales de a găsi o soluţie pentru încălzirea pistei de patinaj care nu are o centrală termică. Însă problema cea mai importantă este aceea a siguranţei: „Aproape douăzeci de mii de persoane se vor aduna într-un spaţiu restrâns şi trebuie supravegheat constant ca să nu se creeze probleme când ele se vor mişca”, mai declară Dinkel. De fapt, la participanţi trebuie să li se adauge responsabilii cu organizarea şi multe dintre familiile găzduitoare. „Dar am încredere în Taizé. Au patruzeci de ani de experienţă a acestor întâlniri. Sunt sigur că va merge totul bine”, conclude coordonatorul.

„În cursul secolelor – a spus anul trecut la Riga fratele Alois, prior de Taizé, anunţând locul următoarei întâlniri – Basel a fost un loc important pentru evoluţia creştinismului în Europa. Reforma a fost în această privinţă un eveniment semnificativ, puternic legat de tradiţia umanistă şi prin urmare de deschiderea spre lume, spre toleranţă, spre pace”.

(După L’Osservatore Romano, 16 decembrie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.