Categorii

Tagle: nu închideţi porţile pentru migranţi, îmbogăţesc ţările

A fost prezentată astăzi în Sala de Presă a Sfântului Scaun campania lui Caritas internaţional intitulată „Share the Journey – Împărtăşeşte călătoria” în sprijinul familiilor constrânse să migreze.

Cardinalul filipinez Luis Antonio Tagle, preşedinte al Caritas internationalis, a explicat că obiectivul campaniei este să demareze prin întâlnirea personală „un drum împreună”, mai ales cu aceia care nutresc neîncredere sau teamă faţă de imigraţi pentru a-i ajuta să „înţeleagă motivaţiile pentru care o persoană decide să plece şi cât de dificil este să-şi părăsească ţara”.

Ca răspuns la o întrebare a jurnaliştilor cu privire la sentimentul crescând anti-imigraţi care se înregistrează în ţări precum Statele Unite sau Italia, Tagle a aminti că bunicul său era un emigrat care din China a mers în Filipine: „Cine îşi putea imagina că nepotul său va fi cardinal? Imigraţii nu sunt o ameninţare ci pot contribui mult la comunitatea unde ajung. Noi le-am spune liderilor: nu închideţi porţile, poate că le închideţi unor persoane care pot îmbogăţi ţările voastre!”.

La conferinţa de presă erau prezenţi trei refugiaţi în Italia şi au intervenit şi Bekele Moges, director al Caritas Etiopia, sora Norma Pimentel, directoare a Chatholic Charities din Rio Grande Valley, care a relatat propria experienţă în lagărele pentru migranţi de la graniţa dintre Mexic şi Statele Unite, şi Oliviero Forti, responsabil al Oficiului Imigraţie de la Caritas Italia, şi migraţi şi refugiaţi primiţi prin proiectele Caritas.

Campania, a precizat Forti, se naşte chiar în acest moment de recrudescenţă a unui sentiment ostil faţă de migranţi, dar „nu este împotriva nimănui” – aşa cum clarifică însuşi titlul – „a împărtăşi călătoria”, pentru că vrea să se adreseze „mai ales celui căruia îi este frică, dat fiind că frica nu este niciodată nemotivată, pentru a face să se înţeleagă care sunt motivele care determină o persoană să migreze”.

Interpelat de jurnalişti despre temele de actualitate, Oliviero Forti a subliniat că „ius soli” este o „normă de civilizaţie” pe care ţara este de acum „matură” pentru a o accepta, în timp ce, prin „interese de natură politică”, există unii care şi în cadrul majorităţii fac un „pas înapoi”.

De Iacopo Scaramuzzi

(După Vatican Insider, 27 septembrie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

 

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.