Categorii

Tăcerea lumii musulmane despre Asia Bibi

Primim şi publicăm această reflecţie din partea unui tânăr profesor musulman algerian, care trăieşte la Paris. Autorul reparcurge drama lui Asia Bibi, condamnată la moarte pentru blasfemie, apoi achitată şi acum în aşteptarea unei revizuiri a sentinţei Curţii Supreme, voită de partide islamiste pakistaneze, cărora guvernul n-a reuşit să se opună.

Tăcere radio: lumea musulmană pare că este orbită de credinţa sa! Ea este surdă şi mută atunci când este vorba despre un creştin, un evreu, sau un non-musulman care îndură nedreptate. Există altă explicaţie? Asia Bibi rămâne o necunoscută, chiar dacă mare parte din lumea musulmană era la curent cu condamnarea sa din partea autorităţilor pakistaneze. O condamnare comparabilă cu aceea dată de Daesch împotriva creştinilor şi a Yazidi [în Irak]. Nimeni nu s-a indignat; niciun musulman n-a manifestat în faţa ambasadei acelei ţări. Este o tăcere complice sau numai indiferenţă? Apar atâtea întrebări legitime. Desigur, nu se cere cine ştie ce, numai un minim de solidaritate faţă de o femeie care continuă să îndure nedreptăţi, în pofida faptului că a fost achitată.

Asia Bibi este numai unul dintre multe cazuri îndurate de minorităţile religioase din Pakistan, o ţară a cărei constituţie şi justiţie susţin sharia sunnită. O ţară care este scufundată în extremismul religios, un stat islamist care deţine arme nucleare. În practică, un Daesh reuşit, ca Iranul şi Arabia Saudită. O ţară unde islamiştii au importanţă în faţa deciziilor Curţii Supreme pakistaneze.

Să ne întoarcem la ceea ce s-a întâmplat acestei creştine, muncitoare cu ziua, în iunie 2009: s-a dezlănţuit o dispută între ea şi colegele sale musulmane, în timp ce adunau împreună grâne. Musulmanele i-au spus că nefiind musulmană, Asia Bibi a murdărit un recipient din care beau toate, făcându-l inutilizabil. Disputa este continuată şi fiecare dintre femei o acuza pe cealaltă că a insultat propria religie.

Câteva zile mai târziu, Asia Bibi a fost bătută şi dusă la închisoare. În timpul procesului său, ea a insistat cu privire la nevinovăţia sa şi a negat că ar fi făcut vreo declaraţie ostilă islamului. Justiţia pakistaneză, inspirată din sharia, a condamnat-o la moarte în noiembrie 2010. O soartă rezervată tuturor celor care sunt „blasfemiatori”, şi pentru musulmanii care au o viziune religioasă diferită de cea sunnită.

Opt ani mai târziu, după eforturi herculeene din partea avocaţilor apărători ai săi, justiţia pakistaneză decide să revizuiască sentinţa şi ajunge să recunoască nevinovăţia acestei creştine. În timp ce umaniştii din lumea întreagă se aşteptau ca statul pakistanez să binecuvânteze această decizie salutară din partea Curţii Supreme, unele voci integriste de islamişti se opun acestei decizii şi după câteva zile ajung să obţină o procedură care o împiedică să părăsească ţara [voind să revizuiască sentinţa sa de nevinovăţie]. Asta înseamnă: islamiştii vor spânzurarea ei, nimic altceva!

Ceea ce este şi mai aberant e că în pofida cererii sale de azil în Marea Britanie, autorităţile engleze nu i-au acordat acest drept. Cu câteva zile înainte, trei imami şi personalităţi eminente musulmane din Regatul Unit scriu o scrisoare ministrului de interne Sajid Javid. În scrisoare ei cer să declare în manieră „clară şi pro-activă” că Marea Britanie „ar fi fericită să primească cererea de azil” din partea lui Asia Bibi.

Asta dă de înţeles până la ce punct islamiştii provoacă frică: dacă autorităţile britanice sunt contrare să o primească pe Asia Bibi pe pământul lor, este pentru că le este frică de atacuri teroriste. Şi acest lucru în parte este de înţeles. Dar spun asta pentru că nu înţeleg cum de această ţară este contrară exilului unei femei creştine ameninţate cu moartea şi pe de altă parte aceeaşi ţară este favorabilă să primească islamişti egipteni, algerieni, saudiţi, pakistanezi. Este un mare punct de întrebare.

În afară de asta mă întreb de ce ţări musulmane nu-şi propun s-o primească pe această femeie? În mod evident, faptul de a fi creştină încurcă şi integrismul religios se răspândeşte în mod dulce, dar sigur. Altminteri, nimic nu poate explica această indiferenţă faţă de cazul lui Asia Bibi.

Pentru aceasta, mă simt obligat astăzi să scriu şi să denunţ din nou această nedreptate, acest integrism şi iadul care este îndurat în lumea musulmană de creştini, evrei, atei şi chiar musulmani non-sunniţi. Statele aşa-numite musulmane sunt astăzi în mod implicit state care întrupează intoleranţă faţă de minorităţile religioase. Care este ca şi cum s-ar spune: ceea ce a trăit Asia Bibi în Pakistan trăiesc alte persoane nemusulmane în alte ţări musulmane.

Sunt dezamăgit de această decadenţă şi integrism care loveşte lumea musulmană a cărei interpretare a textelor religioase sunt din păcate benzina şi motorul. Pentru aceasta, fără încetare, mulţi imami cer o reformă religioasă serioasă, ca aceea făcută în timpul său de catolicismul din Europa.

De Kamel Abderrahmani

(După AsiaNews, 19 noiembrie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.