Categorii

Surpriza lui Francisc: merge într-o şcoală în periferia Romei

De această dată vizita fără anunţare a lui Francisc este într-un institut şcolar la periferia capitalei. O altă „Vineri a Milostivirii”, o altă surpriză papală. De fapt, în această după-amiază, la ora 16.00, pontiful iese din Vatican şi merge la „Comprensivo Elisa Scala”, o şcoală în sud-est, între Borgata Finocchio şi Borghesiana.

Cu episcopul de Roma este ca întotdeauna monseniorul Rino Fisichella, preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Noua Evanghelizare.

Institutul „Comprensivo Elisa Scala” – informează Sala de Presă a Sfântului Scaun – s-a născut în anii Cincizeci; după creşterea demografică din zonă, începând din anii Şaizeci, institutul s-a mărit cu alte patru edificii, dislocate în zona Borghesiana şi Finocchio, între via Rocca Cencia, via Motta Camastra şi via Roccaforte del Greco.

Pontiful vizitează sediul central al institutului din via Nicoteraa. La sosirea sa este primit de directoare, Claudia Gentili, şi de sute de băieţi şi fete care se află în institut pentru a desfăşura activităţile de după-amiază.

Directoarea Gentili a avut ocazia să relateze papei Francisc istoria institutului care, din octombrie 2005, este de acum legată de cea a familiei Scala, a cărei fiică, micuţa Elisa, care frecventa clasa întâi la „Istituto Comprensivo” de atunci din via Rocca Camastra, a murit tragic datorită unei leucemii fulminante la vârsta de 11 ani. Elisa era o fetiţă foarte vivace şi determinată şi vorbea adesea cu tata şi cu mama despre pasiunea sa pentru cărţi şi biblioteci.

Când a murit, a fost o dorinţă naturală din partea părinţilor să propună şcolii un proiect pentru a realiza visul său: o sală pentru cărţi care să poată fi frecventată de toţi elevii. După câteva luni, în decembrie 2015, s-a născut „Biblioteca Elisei”, un spaţiu de „umplut cu cărţi”.

După aceea a urmat lansarea iniţiativei „Donează o carte pentru Elisa”, din partea tatălui Giorgio şi a mamei Maria, adresată oricui ar vrea să contribuie cu o mică donaţie de cărţi la „Biblioteca Elisei”. Textele adunate sunt mii, în diferite limbi, şi toate cu o dedicaţie adresată Elisei. Astăzi sunt peste 20 de mii, expediate din toate regiunile Italiei, din Europa şi chiar din Australia, aşa încât a intrat în circuitul bibliotecilor comunale din Roma. Institutul, numai cu câteva luni în urmă, a avut cale liberă din partea primăriei Romei şi din partea Ministerului Instruirii Publice pentru a da şcolii numele micuţei Elisa.

În cursul vizitei, papa îi întâlneşte pe părinţii Elisei care cu emoţie îi arată localurile bibliotecii. Papa petrece câteva minute cu ei şi dăruieşte câteva volume bibliotecii, toate cu o dedicaţie Elisei. Elevii interpretează câteva cântece pentru a exprima climatul de sărbătoare şi de primire pe care l-a provocat vizita neaşteptată a papei.

De Domenico Agasso

(După Vatican Insider, 25 mai 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.