Categorii

Summit-ul din Singapore. Mons. Kim Hee-joong (preşedinte al episcopilor): „Peninsula coreeană, din loc explozibil în centru al păcii mondiale”

„Liderii religioşi din Coreea vor face tot ce pot mai bine împreună cu tot poporul coreean pentru a transforma peninsula coreeană dintr-un loc explozibil de conflicte în centru al păcii mondiale”. Aşa scrie Conferinţa Coreeană a Religiilor pentru Pace (KCRP) într-o declaraţie a preşedintelui său, arhiepiscopul catolic Kim Hee-joong, cu privire la „întâlnirea istorică” dintre Coreea de Nord şi Statele Unite care s-a ţinut ieri la Singapore. „O zi profund emoţionantă”, destăinuieşte arhiepiscopul care a trimis declaraţia la agenţia SIR. Coreea aşteaptă „o pace durabilă în peninsulă, la aproape 68 de ani de la izbucnirea războiului din Coreea din 25 iunie 1950 şi 65 de ani de la acordul de armistiţiu, care a fost semnat la 27 iulie 1953”. Şi ceea ce se întâmplă în această intensă perioadă de tratative între diplomaţiile internaţionale pune „bazele pentru începutul unei lungi călătorii care va determina destinul peninsulei coreene şi viitorul păcii mondiale”. Conferinţa Coreeană a Religiilor pentru Pace (KCRP) exprimă „respect faţă de liderul nord-coreean Kim Jong-un pentru îndrăzneaţa leadership arătată şi preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, în ajungerea la acordul istoric. Şi dă sprijinul său deplin declaraţiei comune”. Miza este mare şi implică întreaga regiune. „Coreea de Sud şi de Nord – scrie de fapt mons. Kim Hee-joong – tinde astfel să întreprindă drumul spre prosperitate şi pace cu ţările limitrofe, pe baza succesului întâlnirii inter-coreene şi a întâlnirii nord-coreene şi Statele Unite”. Agenţia SIR l-a intervievat.

„Iubitul popor coreean”. Aşa s-a adresat papa Francisc duminica trecută la Angelus unicului popor din Coreea şi l-a numit „iubit”. Ce efect v-au făcut aceste cuvinte?

Înainte de toate, mulţumim mult Sfântului Părinte care ne iubeşte pe noi coreenii cu inima şi se roagă pentru noi, sprijinind dialogul între Sud şi Nord Coreea şi între Nord Coreea şi Statele Unite. De fapt, cuvintele şi rugăciunile Sfântului Părinte ne încurajează să mergem cu răbdare spre pace. Consider şi că cuvintele papei au avut un efect asupra celorlalte ţări puternice pentru ca să participe la drumul păcii întreprins în peninsula coreeană.

Cât de importante sunt aceste colocvii din Singapore?

Cred că aceste colocvii din Singapore sunt foarte importante atât pentru coreeni cât şi pentru lumea întreagă. Deoarece cred că reprezintă astăzi o „trambulină de lansare” pentru pacea lumii. Peninsula coreeană risca să devină un loc explozibil ca Ierusalimul. Însă acum ar putea contribui la pacea în întreaga regiune asiatică şi în lume.

Ce auspiciu vreţi să exprimaţi şi pentru ca procesul de pace să continue şi să nu se oprească. Ce vreţi să spuneţi preşedintelui Trump şi liderului Kim Jong-un?

Sper ca preşedintele Trump şi liderul Jong-un să continue să meargă împreună nu numai pentru ţările lor, ci şi pentru valoarea mondială a păcii, pentru toţi oamenii din lume. Au responsabilitatea de a construi civilizaţia păcii pentru toată omenirea şi nu o istorie de război.

Cum trăieşte acest pas istoric poporul din Coreea? Dar catolicii? Ce aşteptări şi ce speranţe sunt?

Poporul din Coreea trăieşte acest important pas istoric cu speranţa păcii în peninsulă, pentru că aproape toţi coreenii, în ultimii 70 de ani, au trăit cu preocuparea războiului. Noi vrem să trăim într-o coexistenţă paşnică între Nord şi Sud, să restaurăm reconcilierea poporului coreean şi să realizăm unitatea paşnică a ţării.

De M. Chiara Biagioni

(După agenţia SIR, 13 iunie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.