Preafericirii Sale Raphaël Bedros al XXI-lea Minassian Patriarh de Cilicia al armenilor Am primit scrisoarea cu care Preafericirea Voastră m-aţi informat că aţi fost ales, în data de azi, patriarh de Cilicia al armenilor de Sinodul Episcopilor, cerându-mi acordarea comuniunii ecleziastice. Doresc să mă unesc la bucuria fiilor şi fiicelor acestei Biserici şi ai celei […]

Preafericirii Sale Raphaël Bedros al XXI-lea Minassian

Patriarh de Cilicia al armenilor

Am primit scrisoarea cu care Preafericirea Voastră m-aţi informat că aţi fost ales, în data de azi, patriarh de Cilicia al armenilor de Sinodul Episcopilor, cerându-mi acordarea comuniunii ecleziastice.

Doresc să mă unesc la bucuria fiilor şi fiicelor acestei Biserici şi ai celei universale, care au însoţit mult cu rugăciunea pe episcopii adunaţi mai întâi în Liban, la începutul verii, şi în aceste zile la Roma, la sediul Colegiului Pontifical Armean. Fiecare membru al poporului sfânt al lui Dumnezeu armean catolic aștepta pe păstorul său, pentru a fi cunoscut de el, chemat pe nume şi condus cu cuvântul puternic şi blând al Evangheliei.

Alegerea Preafericirii Voastre a avut loc într-un moment în care oamenii sunt deosebit de încercați de diferite provocări. Mă gândesc la suferinţele Siriei şi Libanului – țări unde Biserica de Cilicia a armenilor este prezentă – precum şi la pandemie, care încă în multe părţi ale lumii este departe de a fi depășită. Toţi oamenii de bunăvoință, în special creştinii, sunt chemaţi să devină aproapele şi să se manifeste fraţi, învingând indiferența şi singurătatea. Şi sub potopurile istoriei şi în deșerturile epocii noastre, putem şi trebuie să mergem în întâmpinarea Răstignitului care este Înviat.

Cunoaștem poporul armean ca expert în suferinţă, din cauza multiplelor încercări de-a lungul celor peste 1700 de ani de istorie creştină, dar şi prin capacitatea sa inepuizabilă de a înflori şi a aduce rod, prin sfințenia şi înțelepciunea sfinților săi şi a martirilor săi, cultura învățătorilor şi gânditorilor săi, arta care ştie să imprime în stâncă semnul crucii ca un pom al vieţii, mărturie a victoriei credinţei asupra oricărei forțe adverse în lume.

Biserica pe care Preafericirea Voastră aţi fost chemat s-o conduceţi este pe deplin inserată în evenimentele poporului armean, păstrându-i memoria şi tradițiile, şi împreună legată profund cu Succesorul apostolului Petru: vă încredințez îngrijirea tinerelor generații, promovarea vocațiilor, armonia înțeleaptă pe care trebuie să fiți în  măsură să o găsiți între diferitele instanțe ale comunităţii voastre, cum sunt Surorile Neprihănitei Zămisliri, Congregația Mechitaristă şi Institutul Clerului Patriarhal din Bzommar, în afară de atâția fii şi fiice ai voștri care s-au format şi trăiesc în cadrul Bisericii latine dar sunt foarte conștienți de apartenența lor armeană.

Să vă fie călăuză, exemplu şi mijlocire Toată Sfânta Născătoare de Dumnezeu şi sfinții tradiției voastre, îndeosebi sfântul Grigore de Narek pe care am avut bucuria de a-l proclama învățător al Bisericii: să ne indice mai ales calea fraternității autentice şi a dialogului ecumenic cu fraţii Bisericii Armene Apostolice.

Fie ca Biserica Patriarhală de Cilicia a armenilor, condusă de Preafericirea Voastră împreună cu episcopii din Sinod, să înainteze în larg în aceste prime decenii din al treilea mileniu.

Ca Succesor al apostolului Petru, chemat să-i întărească pe fraţii în credinţă, cu bunăvoință Vă acord comuniunea ecleziastică cerută, conform tradiției şi normelor în vigoare, transmiţându-Vă îmbrățișarea mea de pace şi Binecuvântarea Apostolică.

Roma, Sfântul Ioan din Lateran, 23 septembrie 2021

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu