Iubiți frați și surori, bună ziua! Astăzi, în Italia şi în alte ţări, se celebrează Înălţarea lui Isus la cer, care a avut loc la patruzeci de zile după Paşte. Pagina evanghelică (cf. Mt 28,16-20), aceea care încheie Evanghelia lui Matei, ne prezintă momentul despărţirii definitive a Celui Înviat de discipolii săi. Scena este localizată […]

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi, în Italia şi în alte ţări, se celebrează Înălţarea lui Isus la cer, care a avut loc la patruzeci de zile după Paşte. Pagina evanghelică (cf. Mt 28,16-20), aceea care încheie Evanghelia lui Matei, ne prezintă momentul despărţirii definitive a Celui Înviat de discipolii săi. Scena este localizată în Galileea, locul unde Isus i-a chemat să-l urmeze şi să formeze primul nucleu al noii sale comunităţi. Acum acei discipoli au trecut prin „focul” pătimirii şi învierii; la vederea Domnului înviat s-au prosternat în faţa lui, însă unii încă se îndoiau. Acestei comunităţi înfricoşate, Isus îi lasă misiunea imensă de a evangheliza lumea; şi concretizează această sarcină cu porunca de a învăţa şi a boteza în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh (cf. v. 19).

De aceea, Înălţarea lui Isus la cer constituie sfârşitul misiunii pe care Fiul a primit-o de la Tatăl şi începutul continuării acestei misiuni din partea Bisericii. Din acest moment, din momentul Înălţării, prezenţa lui Cristos în lume este mediată de fapt de discipolii săi, de cei care cred în El şi îl vestesc. Această misiune va dura până la sfârşitul istoriei şi se va bucura în fiecare zi de asistenţa Domnului înviat, care asigură: „Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârşitul lumii” (v. 20).

Şi prezenţa sa aduce tărie în persecuţii, mângâiere în suferinţe, sprijin în situaţiile de dificultate pe care le întâlnesc misiunea şi vestirea Evangheliei. Înălţarea ne aminteşte această asistenţă a lui Isus şi a Duhului său care dă încredere, dă siguranţă mărturiei noastre creştine în lume. Ne dezvăluie pentru ce există Biserica: Biserica există pentru a vesti Evanghelia, numai pentru asta! De asemenea, bucuria Bisericii este de a vesti Evanghelia. Biserica suntem noi toţi cei botezaţi. Astăzi suntem invitaţi să înţelegem mai bine că Dumnezeu ne-a dat marea demnitate şi responsabilitatea de a-l vesti lumii, de a-l face accesibil umanităţii. Aceasta este demnitatea noastră, aceasta este cea mai mare onoare a fiecăruia dintre noi, a tuturor celor botezaţi!

În această sărbătoare a Înălţării, în timp ce ne îndreptăm privirea spre cer, unde Cristos s-a înălţat şi şade la dreapta Tatălui, să întărim paşii noştri pe pământ pentru a putea continua cu entuziasm şi curaj drumul nostru, misiunea noastră de a mărturisi şi de a trăi Evanghelia în orice loc. Însă suntem foarte conştienţi că asta nu depinde înainte de toate de forţele noastre, de capacităţile organizatoare şi de resursele umane. Numai cu lumina şi forţa Duhului Sfânt noi putem îndeplini eficient misiunea noastră de a face cunoscut şi experimentat tot mai mult altora iubirea şi duioşia lui Isus.

Să cerem Fecioarei Maria să ne ajute să contemplăm bunurile cereşti, pe care Domnul ni le promite, şi să devenim martori tot mai credibili ai Învierii sale, ai Vieţii adevărate.

_______________

După Regina caeli

Iubiţi fraţi şi surori!

Doresc să exprim din nou apropierea mea de iubitul frate, papa Tawadros al II-lea, şi de toată naţiunea egipteană, care în urmă cu două zile a suferit un alt act de violenţă feroce. Victimele, între care şi copii, sunt credincioşi care mergeau la un sanctuar ca să se roage, şi au fost ucişi după ce au refuzat să renege credinţa lor creştină. Domnul să primească în pacea sa pe aceşti martori curajoşi, pe aceşti martiri, şi să convertească inimile teroriştilor.

Şi să ne rugăm şi pentru victimele oribilului atentat de lunea trecută la Manchester, unde atâtea vieţi tinere au fost secerate cu cruzime. Sunt aproape de rude şi de cei care plâng moartea lor.

Se celebrează astăzi Ziua Mondială a Comunicaţiilor Sociale, cu tema „Nu te teme pentru că eu sunt cu tine” (Is 43,5). Mijloacele de comunicare socială oferă posibilitatea de a împărtăşi şi de a răspândi într-o clipă ştirile în mod capilar; aceste ştiri pot fi frumoase sau urâte, adevărate sau false; să ne rugăm pentru ca, în orice formă a sa, comunicarea să fie efectiv constructivă, în slujba adevărului refuzând prejudecăţile, şi să răspândească speranţă şi încredere în timpul nostru.

Vă salut pe voi toţi, dragi romani şi pelerini: familiile, grupurile parohiale, asociaţiile, şcolile.

Îndeosebi, salut credincioşii care provin din Colorado; grupurile folclorice bavareze venite pentru marea paradă la centenarul sărbătorii Patrona Bavariae; salut credincioşii polonezi, cu o binecuvântare şi pentru participanţii la pelerinajul la Sanctuarul din Piekary.

Salut Misionarii Combonieni care sărbătoresc 150 de ani de la întemeiere; pelerinajul Surorilor Spitaliceşti din Ascoli Piceno; grupurile din Napoli, Scandicci, Thiesi, Nonantola şi elevii de la şcoala „Preasfânta Inimă a Cuvântului Întrupat” din Palermo.

Un gând special şi o încurajare se îndreaptă spre reprezentanţii asociaţiilor de voluntariat care promovează donarea de organe, „act nobil şi meritoriu” (Catehism, nr. 2296). Salut şi muncitorii de la Mediaset Roma, cu auspiciul ca situaţia lor de muncă să se poată rezolva, având ca finalitate adevăratul bine al firmei, nelimitându-se la simplul profit ci respectând drepturile tuturor persoanelor implicate: şi primul este dreptul la muncă.

Vreau să închei cu un mare salut adresat genovezilor şi un mare mulţumesc pentru primirea lor călduroasă pe care mi-au rezervat-o ieri. Fie ca Domnul să-i binecuvânteze din belşug şi Sfânta Fecioară Maria a Pazei să-i ocrotească.

Şi urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine. Poftă bună şi la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu