Excelenței Sale Monsenior Laurent Ulrich, Arhiepiscop de Paris Mă unesc cu intențiile de la Liturghia pe care o celebrați dumneavoastră, Excelență, în vederea Jocurilor Olimpice care se vor desfășura în curând în orașul dumneavoastră. Îi cer Domnului să umple cu darurile sale pe toţi cei care vor participa într-un mod sau altul – fie ei […]

Excelenței Sale Monsenior Laurent Ulrich,

Arhiepiscop de Paris

Mă unesc cu intențiile de la Liturghia pe care o celebrați dumneavoastră, Excelență, în vederea Jocurilor Olimpice care se vor desfășura în curând în orașul dumneavoastră. Îi cer Domnului să umple cu darurile sale pe toţi cei care vor participa într-un mod sau altul – fie ei sportivi sau spectatori – precum şi să susțină şi să binecuvânteze pe cei care îi vor primi, îndeosebi pe credincioşii din Paris şi din alte locuri.

De fapt, știu că comunitățile creştine se pregătesc să deschidă larg ușile bisericilor lor, ale școlilor lor, ale caselor lor. Fie ca să deschidă mai ales ușile inimii lor, mărturisind, cu gratuitatea şi generozitatea primirii lor faţă de toţi, pe Cristos care locuieşte în ei şi care le comunică bucuria sa. Apreciez în mod călduros că n-aţi uitat persoanele mai vulnerabile, îndeosebi acelea care se află în situaţie de mare precaritate şi ca să le fie facilitat accesul la sărbătoare. Mai în general, formulez auspiciul ca organizarea acestor Jocuri să fie pentru tot poporul din Franţa o ocazie frumoasă de înțelegere fraternă, permițând, dincolo de diferenţe şi de contrapoziții, să întărească unitatea națiunii.

Mă bucur cu voi pentru desfășurarea acestei competiții sportive prestigioase de însemnătate internațională. Sportul este un limbaj universal care transcende granițele, limbile, rasele, naționalitățile şi religiile; are capacitatea de a uni persoanele, de a favoriza dialogul şi primirea reciprocă; stimulează depășirea de sine, formează la spiritul de sacrificiu, favorizează lealitatea în raporturile interpersonale; invită la recunoaşterea propriilor limite şi a valorii celorlalți. Jocurile Olimpice, dacă rămân cu adevărat „jocuri”, pot să fie așadar un loc excepțional de întâlnire între popoare, chiar şi cele mai ostile. Cele cinci inele împletite reprezintă acest spirit de fraternitate care trebuie să caracterizeze evenimentul olimpic şi competiția sportivă în general.

Așadar doresc ca Olimpiada de la Paris să fie pentru toţi cei care vor veni din toate țările din lume o ocazie care nu trebuie pierdută pentru a se descoperi şi a se aprecia, pentru a dărâma prejudecățile, pentru a face să se nască stima acolo unde este disprețul şi neîncrederea, prietenia acolo unde este ura. Jocurile Olimpice sunt, prin natură, purtătoare de pace şi nu de război.

În acest spirit antichitatea, cu înţelepciune, a instaurat o încetare a războiului în timpul Jocurilor şi epoca modernă încearcă în mod obișnuit să reia această tradiție fericită. În această perioadă turbulentă, în care pacea mondială este serios ameninţată, este dorința mea ferventă ca fiecare să aibă la inimă să respecte această încetare a războaielor în speranţa unei rezolvări a conflictelor şi a întoarcerii la înțelegere. Fie ca Dumnezeu să aibă milă de noi! Ca să lumineze conștiințele guvernanților cu privire la responsabilitățile grave care le revin, ca să acorde artizanilor de pace succesul în inițiativele lor şi ca să-i binecuvânteze.

Încredințând sfintei Genoveva şi sfântului Dionis, patroni ai Parisului, şi Stăpânei Noastre a Asumpţiunii, patroana Franței, desfășurarea fericită a acestor Jocuri, împart din toată inima dumneavoastră, Excelență, precum şi tuturor care vor participa, Binecuvântarea mea.

De la Sfântul Ioan din Lateran, 27 iunie 2024

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu