Iubiți fraţi şi surori,
Cu bucurie mă unesc cu voi în a unsprezecea Zi Mondială de Rugăciune şi Reflecţie împotriva Traficului de Persoane. Acest eveniment are loc în comemorarea liturgică a sfintei Iosefina Bakhita, femeie şi călugăriță sudaneză, încă de copilă victimă a traficului de persoane, devenită simbol al angajării noastre împotriva acestui fenomen teribil. În acest an jubiliar mergem împreună, ca „pelerini ai speranţei”, şi pe drumul contrastului faţă de traficul de persoane.
Dar cum este posibil să continuăm să hrănim speranţa în faţa milioanelor de persoane, mai ales femei şi copii, tineri, migranţi şi refugiaţi, prinse în această sclavie modernă? De unde să luăm mereu elan nou pentru a contrasta comerțul de organe şi ţesuturi umane, exploatarea sexuală a copiilor şi copilelor, munca silnică, inclusiv prostituția, traficul de droguri şi de arme? Cum reușim să înregistrăm în lume toate acestea şi să nu pierdem speranţa? Numai ridicând privirea spre Cristos, speranţa noastră, putem găsi forţa unei angajări reînnoite care nu se lasă învinsă de dimensiunea problemelor şi a dramelor, ci în întuneric se străduiește să aprindă mici flăcări de lumină, care unite pot să lumineze noaptea până când apare aurora.
Ne oferă un exemplu tinerii care în toată lumea luptă împotriva traficului de persoane: ne spun că trebuie să devenim ambasadori ai speranţei şi să acționăm împreună, cu tenacitate şi iubire; că trebuie să fim alături de victime şi de supraviețuitori.
Cu ajutorul lui Dumnezeu putem evita să ne obișnuim cu nedreptatea, să îndepărtăm tentația de a crede că anumite fenomene nu pot să fie eliminate. Duhul Domnului înviat ne susține în promovarea, cu curaj şi eficacitate, inițiative ţintite pentru a slăbi şi a contrasta mecanismele economice şi criminale care scot profituri din traficul de persoane şi din exploatare. Ne învaţă înainte de toate să stăm, cu apropiere şi compasiune, în ascultarea persoanelor care au trăit experienţa traficului de persoane, pentru a le ajuta să se repună pe picioare şi împreună cu ei să găsim căile cele mai bune pentru a-i elibera pe alţii şi a face prevenţie.
Traficul de persoane este un fenomen complex, în evoluție continuă, care scoate aliment din războaie, conflicte, foamete şi consecințe ale schimbărilor climatice. Prin urmare cere răspunsuri globale şi un efort comun, la toate nivelurile, pentru a-l contrasta.
Așadar vă invit pe voi toţi, îndeosebi pe reprezentanții guvernelor şi organizațiilor care împărtășesc această angajare, să se unească la noi, animați de rugăciune, pentru a promova inițiativele în apărarea demnității umane, pentru eliminarea traficului de persoane în toate formele sale şi pentru promovarea păcii în lume.
Împreună – încrezându-ne în mijlocirea sfintei Bakhita – putem să punem în aplicare un mare efort şi să creăm condițiile pentru ca traficul de persoane şi exploatarea să fie eliminate şi să prevaleze mereu respectarea drepturilor umane fundamentale, în recunoaşterea fraternă a umanității comune.
Surorilor şi fraților, vă mulţumesc pentru curajul şi tenacitatea cu care duceți înainte această operă, implicând atâtea persoane de bunăvoință. Mergeți înainte cu speranţa în Domnul, care merge cu voi! Vă binecuvântez din inimă. Mă rog pentru voi, iar voi rugaţi-vă pentru mine.
Din Vatican, 4 februarie 2025
Franciscus
Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu