Biserica „Saint Gilles” (Bruxelles), sâmbătă, 28 septembrie 2024
Iubiți fraţi şi surori, bună ziua!
Mulţumesc pentru această invitaţie la micul dejun! Este frumos a începe ziua între prieteni, şi aceasta este atmosfera care se respiră la „Saint Gilles”.
Mulţumesc lui Marie-Françoise, Simon şi Francis pentru ceea ce au spus şi sunt fericit să văd cum aici iubirea alimentează încontinuu comuniunea şi creativitatea tuturor: aţi creat chiar şi „La Biche de saint Gilles” şi îmi imaginez că este o bere foarte bună! Apoi, după-amiază vă spun dacă este bună sau nu.
Aşa cum a spus Marie-Françoise, „milostivirea indică drumul spre speranţă” – foarte frumos! –, şi a se privi reciproc cu iubire ajută pe toţi – pe toţi, pe toţi! – să se îndrepte spre viitor cu încredere şi să repornească în fiecare zi la drum. Caritatea este aşa: este un foc care încălzeşte inima, şi nu există femei nici bărbat pe pământ ca să nu aibă nevoie de căldura sa.
Este adevărat, nu sunt puține problemele de înfruntat – știți bine asta –, aşa cum ne-a spus Simon, şi uneori ne ciocnim cu refuzul şi neînțelegerea, aşa cum ne-a relatat Francis, dar bucuria şi forţa care vin tocmai din iubirea împărtăşită sunt mai mari decât orice dificultate, şi de fiecare dată când ne lăsăm implicați de dinamicele solidarității şi îngrijirii reciproce ne dăm seama că primim mult mai mult decât ceea ce dăm (cf. Lc 6,38; Fap 20,35).
La sfârşitul întâlnirii noastre va fi darul oferit parohiei: o statuie a sfântului Laurenţiu, diacon şi martir din primele secole, vestit şi pentru că a prezentat acuzatorilor săi, care voiau comorile Bisericii, membrele cele mai fragile ale comunităţii creştine la care aparţinea, cea din Roma, cel mai important lucru, dar şi cel mai fragi: săracii, nevoiașii.
Nu era un mod de a spune şi nici o simplă provocare. Era şi este adevărul pur: Biserica are bogăția sa cea mai mare în membrele sale mai slabe, şi dacă vrem cu adevărat să cunoaștem şi să arătăm frumusețea ei, ne va face bine să ne dăruim toţi unii altora aşa, în micimea noastră, în sărăcia noastră, fără pretenţii şi cu atâta iubire. Ne-a învățat asta cel dintâi Domnul Isus, care s-a făcut sărac pentru a ne îmbogăți cu sărăcia sa (cf. 2Cor 8,9).
Dragi prieteni, mulţumesc pentru că m-aţi primit între voi şi mulţumesc pentru drumul pe care-l parcurgeți împreună. Şi mulţumesc pentru micul dejun! Vă binecuvântez pe toţi şi mă rog pentru voi. Şi vă recomand, rugaţi-vă şi pentru mine. Mulţumesc!
Franciscus
Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu