
Iubiți fraţi şi surori, bună ziua şi sărbătoare frumoasă!
Astăzi, în solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, Evanghelia ne relatează unul din momentele cele mai importante, mai frumoase, din istoria omenirii: Buna Vestire (cf. Lc 1,26-38), când „da”-ul Mariei spus arhanghelului Gabriel a permis Întruparea Fiului lui Dumnezeu, Isus. Este o scenă care provoacă cea mai mare uimire şi emoție pentru că Dumnezeu, Cel Preaînalt, Cel Atotputernic, prin intermediul îngerului dialoghează cu o tânără din Nazaret, cerându-i colaborarea pentru proiectul său de mântuire. Dacă astăzi veți găsi un pic de timp, căutați în Evanghelia lui Luca şi citiți această scenă. Vă asigur că vă va face bine, foarte bine!
Ca în scena creării lui Adam pictată de Michelangelo în Capela Sixtină, unde degetul Tatălui ceresc atinge degetul omului, tot aşa şi aici, umanul şi divinul se întâlnesc, la începutul Răscumpărării noastre, se întâlnesc cu o delicatețe minunată, în clipa binecuvântată în care Fecioara Maria rostește „da”-ul său. Ea este o femeie dintr-un mic sat periferic şi este chemată pentru totdeauna în centrul istoriei: de răspunsul său depind destinele omenirii, care poate din nouă să zâmbească şi să spere, pentru că destinul său a fost pus în mâini bune. Ea îl va purta pe Mântuitorul, zămislit de la Duhul Sfânt.
Așadar Maria, aşa cum o salută arhanghelul Gabriel, este „plină de har” (Lc 1,28), Neprihănita, în întregime în slujba Cuvântului lui Dumnezeu, mereu cu Domnul, căruia i se încredinţează complet. În ea nu există nimic care să opună rezistență voinţei sale, nimic care să se opună adevărului şi carității. Iată fericirea sa, pe care o vor cânta toate generațiile. Să ne bucurăm şi noi pentru că Neprihănita ni l-a dăruit pe Isus care este mântuirea noastră!
Fraţi şi surori, contemplând acest mister putem să ne întrebăm: în timpul nostru, agitat de războaie şi concentrat în efortul de a poseda şi a domina, eu unde îmi pun speranţa mea? În forță, în bani, în prietenii puternici? Acolo îmi pun speranţa mea? Sau în milostivirea infinită a lui Dumnezeu? Şi în faţa atâtor modele false strălucitoare care circulă în media şi în internet, unde caut eu fericirea mea? Unde este comoara inimii mele? Stă în faptul că Dumnezeu mă iubește gratuit, că iubirea sa mă precede mereu şi este gata să mă ierte atunci când mă întorc căit la El? În acea speranţă filială în iubirea lui Dumnezeu? Sau mă înşel în a încerca să afirm cu orice preț eu-l meu şi voința mea?
Frați şi surori, în timp ce se apropie deschiderea Porții Sfinte a Jubileului, să deschidem porțile inimii şi minţii la Domnul. El s-a născut din Maria Neprihănită: să implorăm mijlocirea Mariei. Şi vă dau un sfat. Astăzi este o zi frumoasă pentru a decide să facem o spovadă bună. Dacă astăzi nu puteți să mergeți, în această săptămână, până duminica viitoare, deschideți inima şi Domnul iartă tot, tot, tot. Şi astfel în mâinile Mariei vom fi mai fericiți.
______________
După Angelus
Iubiți fraţi şi surori!
În această solemnitate a Neprihănitei Zămisliri a Mariei, sunt aproape în mod deosebit de nicaraguani. Vă invit să vă uniţi în rugăciune pentru Biserica şi poporul din Nicaragua, care o celebrează pe Preacurata, ca Mamă şi Patroană, şi înalță către ea un strigăt de credinţă şi de speranţă. Fie ca Mama cerească să fie pentru ei mângâiere în dificultăți şi în incertitudini şi să deschidă inimile tuturor, pentru ca să se caute mereu calea unui dialog respectuos şi constructiv cu scopul de a promova pacea, fraternitatea şi armonia în ţară.
Şi să continuăm să ne rugăm pentru pace, în martirizata Ucraina, în Orientul Mijlociu – Palestina, Israel, Liban, acum Siria –, în Myanmar, Sudan şi oriunde se suferă datorită războiului şi violențelor. Fac apel la guvernanți şi la comunitatea internațională, pentru ca să se poată ajunge la sărbătoarea Crăciunului cu o încetare a focului pe toate fronturile de război.
Să salut pe voi toţi, romani şi pelerini. Îndeosebi, pelerinajul Slujitoarelor Preasfintei Inimi din Spania, grupul „Oaza Mamă a Iubirii”, credincioşii care provin din Statele Unite, din Honduras şi din Australia; precum şi pe cei din Calderara di Reno, Corpolò şi Grado, şi tinerii de la Mir din parohia „Sf. Pius de Pietrelcina” din Roma.
Astăzi, îmi vine la inimă să vă cer vouă tuturor să ne rugăm pentru deținuții care în Statele Unite sunt în coridorul morții. Cred că sunt 13 sau 15. Să ne rugăm pentru ca pedeapsa lor să fie comutată, schimbată. Să ne gândim la aceşti fraţi şi surori ai noştri şi să cerem Domnului harul de a-i salva de la moarte.
Astăzi, în parohiile italiene se reînnoieşte adeziunea la Acțiunea Catolică. Urez tuturor colaboratorilor un drum bun de formare, de slujire şi de angajare apostolică. Binecuvântez din inimă credincioşii din Rocca di Papa şi flacăra cu care vor aprinde marea stea pe Fortăreaţa din frumosul lor orășel, în cinstea Mariei Neprihănite. Şi sunt aproape de muncitorii din Siena, Fabriano şi Ascoli Piceno care apără în mod solidar dreptul la muncă, ce este un drept la demnitate! Să nu le fie luat locul de muncă pentru motive economice sau financiare.
Urez tuturor o duminică frumoasă şi sărbătoare frumoasă a Neprihănitei. Ne întâlnim astăzi după-amiază în Piazza di Spagna. Şi vă rog, nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine. Poftă bună şi la revedere!
Franciscus
Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu