Iubiți fraţi şi surori, bună ziua! În Evanghelia de la liturgia de astăzi, Isus le vorbește discipolilor pentru a-i asigura de orice frică şi pentru a-i invita la veghere. Sunt două îndemnuri fundamentale pe care le adresează lor: primul este „nu te teme, turmă mică” (Lc 12,32); al doilea „fiți gata” (v. 35). „Nu te […]

Iubiți fraţi şi surori, bună ziua!

În Evanghelia de la liturgia de astăzi, Isus le vorbește discipolilor pentru a-i asigura de orice frică şi pentru a-i invita la veghere. Sunt două îndemnuri fundamentale pe care le adresează lor: primul este „nu te teme, turmă mică” (Lc 12,32); al doilea „fiți gata” (v. 35). „Nu te teme” şi „fiți gata”. Este vorba de două cuvinte-cheie pentru a înfrânge fricile care uneori ne paralizează şi pentru a depăși ispita unei vieți pasive, adormite. „Nu te teme” şi „fiți gata”: să ne oprim asupra acestor două invitații.

Nu te teme. În primul rând Isus îi încurajează pe discipoli. Tocmai a terminat de a le vorbi despre grija iubitoare şi providențială a Tatălui, care se preocupă de crinii câmpului şi de păsările cerului şi, prin urmare, cu atât mai mult de fiii săi. De aceea nu trebuie să ne preocupăm şi să ne agităm: istoria noastră este în mod trainic în mâinile lui Dumnezeu. Ne încurajează această invitaţie a lui Isus de a nu ne teme. De fapt, uneori ne simţim închiși într-un sentiment de neîncredere şi de angoasă: este frica de a nu reuși, de a nu fi recunoscuți şi iubiți, frica de a nu reuși să realizăm proiectele noastre, de a nu fi fericiți niciodată, şi aşa mai departe. Şi atunci ne zbatem pentru a căuta soluții, pentru a găsi vreun spațiu în care să ne evidențiem, pentru a acumula bunuri şi bogății, pentru a obține siguranțe; şi cum terminăm? Ajungem să trăim în neliniște şi în preocupare constantă. În schimb, Isus ne asigură: nu vă temeți! Încredeți-vă în Tatăl, care dorește să vă dea tot ceea ce vă foloseşte realmente. Deja vi l-a dăruit pe Fiul său, Împărăția sa, şi mereu vă însoţeşte cu providența sa, îngrijindu-se de voi în fiecare zi. Nu te teme: iată certitudinea alipită pe această certitudine. Nu te teme.

Dar a ști că Domnul veghează cu iubire asupra noastră nu ne autorizează să dormim, să ne lăsăm cuprinși de lene! Dimpotrivă, trebuie să fim treji, vigilenți. De fapt, a iubi înseamnă a fi atenți faţă de celălalt, a ne da seama de necesităţile sale, a fi disponibili să ascultăm şi să primim, să fim gata.

Al doilea cuvânt: „Fiți gata!”. Este a doua invitaţie de astăzi. Este înţelepciune creştină. Isus repetă de mai multe ori această invitaţie şi astăzi face asta prin trei parabole scurte, centrate pe un stăpân al casei care, în prima, se întoarce pe neașteptate de la nuntă, în a doua nu vrea să se lase surprins de tâlhari, şi în a treia se întoarce dintr-o lungă călătorie. În toate, mesajul este acesta: trebuie să fim treji, să nu adormim, adică să nu fim distrași, să nu cedăm în faţa lenei interioare, pentru că, şi în situațiile în care nu ne aşteptăm, Domnul vine. A avea această atenţie faţă de Domnul, a nu fi adormiţi. Trebuie să fim treji.

Şi la sfârşitul vieţii noastre ne va cere cont de bunurile pe care ni le-a încredințat; pentru aceasta, a veghea înseamnă şi a fi responsabili, adică a păstra şi a administra acele bunuri cu fidelitate. Am primit mult: viaţa, credinţa, familia, relațiile, munca, dar şi locurile în care trăim, orașul nostru, creația. Am primit atâtea lucruri. Să încercăm să ne întrebăm: avem grijă de acest patrimoniu pe care Domnul ni l-a lăsat? Păstrăm frumusețea sa sau folosim lucrurile numai pentru noi şi pentru convenienţele noastre de moment? Trebuie să ne gândim un pic la asta: suntem păzitori a ceea ce ne-a fost dat?

Fraților şi surorilor, să mergem fără frică, având certitudinea că Domnul ne însoţeşte mereu. Şi să rămânem treji, pentru ca să nu ni se întâmple să adormim în timp ce trece Domnul. Sfântul Augustin spunea: „Îmi este teamă ca Domnul să treacă şi eu să nu-mi dau seama”; să fiu adormit şi să nu-mi dau seama că trece Domnul. Fiți treji! Să ne ajute Fecioara Maria, care a primit vizita Domnului şi, cu promptitudine şi generozitate, a spus acel „iată-mă” al său.

________________

După Angelus

Iubiți fraţi şi surori!

Doresc să salut cu satisfacție plecarea din porturile din Ucraina a primelor nave încărcate cu cereale. Acest pas demonstrează că este posibil a dialoga şi a ajunge la rezultate concrete, care folosesc tuturor. De aceea, acest eveniment se prezintă şi ca un semn de speranţă, şi doresc din inimă ca, urmând acest drum, să se poată pune capăt luptelor şi să se ajungă la o pace justă şi durabilă.

Am aflat cu durere știrea despre incidentul stradal petrecut ieri dimineață în Croaţia: câţiva pelerini polonezi care mergeau la Medjugorje şi-au pierdut viaţa şi alţii au fost răniți. Sfânta Fecioară Maria să mijlocească pentru toţi şi pentru cei din familiile lor.

Astăzi este ziua culminantă a Pelerinajului European al Tinerilor la Santiago de Compostela, amânat de anul trecut care era Anul Sfânt Compostelan. Cu bucurie binecuvântez din inimă pe fiecare dintre tinerii care au participat şi îi binecuvântez şi pe cei care au lucrat pentru a organiza şi a însoți acest eveniment. Viaţa voastră să fie mereu un drum: un drum cu Isus Cristos, un drum spre Dumnezeu şi spre fraţi, un drum în slujire şi în bucurie!

Şi acum adresez salutul meu vouă tuturor, romani şi pelerini din diferite țări, îndeosebi credincioşii din Malta. Salut grupul din Crevalcore, tinerii din dieceza de Verona şi cei de la Oratoriul „Don Bosco” din Tolmezzo.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine. Poftă bună şi la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu