Sunt numeroşi credincioşii şi pelerinii care sosesc la Roma pentru a participa la celebrarea de mâine în Piața „Sfântul Petru” pentru canonizarea a 10 fericiți. „Fiecare dintre noi este reflexia feței lui Cristos”, afirmă cardinalul Marcello Semeraro, prefect al Congregației Cauzelor Sfinților, care la Telepace aminteşte că toți sfinții noi au trăit în epoci şi […]

Sunt numeroşi credincioşii şi pelerinii care sosesc la Roma pentru a participa la celebrarea de mâine în Piața „Sfântul Petru” pentru canonizarea a 10 fericiți. „Fiecare dintre noi este reflexia feței lui Cristos”, afirmă cardinalul Marcello Semeraro, prefect al Congregației Cauzelor Sfinților, care la Telepace aminteşte că toți sfinții noi au trăit în epoci şi regiuni geografice diferite. Citându-l pe Benedict al XVI-lea, cardinalul reafirmă că există un singur fir care unește sfințenia: „este mereu răspunsul dat lui Isus, care are loc în timpuri şi moduri diferite”. În listă – continuă el – figurează mari biografii şi persoane umile dacă nu chiar „neputincioase”. Şi asta înseamnă „că chemarea la sfinţenie nu este determinată nici de zgomot nici de putere, ci de simplitate şi de curăția inimii despre care se vorbește în fericiri”.

Chemarea poporului lui Dumnezeu

Dat fiind numărul mare al celor canonizaţi era de așteptat o participare masivă. Conform cardinalului aceasta este reacția poporului lui Dumnezeu care exprimă astfel inima sa şi rugăciunea sa în faţa Domnului. „Papa Francisc ține mult la evlavia populară”: o dimensiune unde este importat trupul, cântul şi faptul de a fi împreună. „Sfințenia – explică Semeraro – este ceva ce încolțește în terenul Bisericii, nu este încoronată de sus. Şi mi-am dat seama de asta mergând în Bisericile particulare pentru a prezida în numele Sfântului Părinte riturile de beatificare”. Așadar, cea de duminică este o autentică exprimare a credinţei înrădăcinate în dimensiunea locală.

Faima de sfințenie

Pe de altă parte este şi punctul de sosire al unei lungi munci desfășurate de Congregație. Un parcurs întemeiat mai ales pe ascultarea mărturiilor, menită în mod esenţial pentru a constata faima de sfințenie. Un concept de explicat – afirmă cardinalul – care nu trebuie să fie confundat cu publicitatea sau notorietatea, tipică a celor care au de exemplu o intensă expunere în mass-media care apoi dispare dintr-o dată. „În schimb – precizează el – trebuie să se discearnă observând dacă şi în jurul acestor figuri se dezvoltă un răspuns din partea poporului lui Dumnezeu, în termeni de rugăciuni şi de cereri de mijlocire, care adesea este spontan şi neașteptat”.

Totul pregătit pentru celebrare

Între timp, privirea de la fereastra biroului cardinalului, care dă spre Piața „Sfântul Petru”, duce înapoi la pregătirile ritului. Un scenariu tipic din aceste ultime zile, caracterizat de mobilizarea de mijloace şi de angajați din Vatican implicați să completeze pregătirea altarului şi aranjarea scaunelor pe platoul din faţă. „Şi sub aspectul logistic aceste evenimente sunt foarte angajante pentru Sfântul Scaun”, spune cardinalul care subliniază importanţa de a primi în mod adecvat pe pelerini. O dimensiune care include şi următoarele evenimente din calendar în lunile viitoare, începând de la beatificarea papei Luciani din 4 septembrie. „Încă n-a fost decis dacă această celebrare va avea loc în bazilică sau în piață”, afirmă Semeraro care în concluzie asigură cu privire la condițiile de sănătate a Sfântului Părinte. „Sunt bune, este suficient să-l auzi vorbind: are mereu această vervă, aşa cum demonstrează şi în audiențe. ne dorim ca dificultatea fizică să poată fi depășită repede. Dar, glumind un pic, spun că pentru a se vindeca de suferința de la genunchi trebuie să stea pe loc. Şi papa este un pic greu să fie ținut pe loc”.

De Eugenio Bonanata

(După Vatican News, 14 mai 2022)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu