201510152iscatedrala01Se împlineşte un deceniu de la sfinţirea catedralei din Iaşi. În cei zece ani catedrala a fost martoră la multe evenimente: sfinţiri de preoţi, deschideri şi închideri de ani speciali, vizite ale unor oaspeţi de seamă (episcopi sau cardinali), privegheri de rugăciune, Liturghii, concerte.

La zece ani ne amintim de momentul sfinţirii de la 1 noiembrie 2005. Era într-o zi de marţi din Anul Sfintei Euharistii. Liturghia a fost prezidată de PS Petru Gherghel. Au concelebrat 23 de episcopi (din ţară şi străinătate) şi peste 200 de preoţi, fiind prezenţi 3.500 de persoane, binefăcători, constructori şi arhitecţi. Printre oaspeţii de seamă s-a numărat şi PF Daniel, pe atunci mitropolit ortodox al Moldovei şi Bucovinei.

În aceeaşi zi cele trei coruri ale catedralei au susţinut un concert de muzică sacră în noua catedrală, s-a lansat volumul „Catedrala romano-catolică Iaşi”, iar la subsolul catedralei a fost o expoziţie de fotografii.

Noua catedrală, în formă circulară cu crucea în vârf, se prezintă cu un demisol, folosit ca sală de conferinţe; are 38 m diametru exterior, 24 m diametru cupolei centrale, 16 m înălţime interioară sub cupolă, 11 m înălţime interioară la perimetru cu tot cu balcoane, 12,8 m înălţimea la cornişă, 26 m înălţimea până la baza crucii şi 36 m până la vârful crucii (din partea centrală a cupolei se înalţă o cruce de 10 m). Orga este aşezată la balcon în faţa altarului, în spatele prezbiteriului, la parter, fiind sacristia.

Spaţiul de cult are 76 de bănci şi patru confesionale din stejar, baptisteriul pe partea dreaptă, la mijloc, şi un al doilea tabernacol pe stânga, la mijloc. Pe conturul de la balcoane sunt cincisprezece staţiuni ale Căii sfintei cruci în mozaic; tot în mozaic sunt: imaginea centrală şi cele patru imagini din faţă care reprezintă scene din viaţa sfintei Fecioare Maria. Tabernacolul principal este aşezat la baza mozaicului central. Altarul, aşezat într-un desen care formează un peşte, are de o parte şi de alta pupitre de la care se proclamă lecturile sfinte. De la intrare până la altar este un covor din marmură cu stele. Pe cupola catedralei, cu cele 24 de nervuri, este monograma lui Cristos din centrul căreia coboară un candelabru, o replică a cupolei. Vitraliile sunt aşezate pe trei registre reprezentând teme legate de creaţie, alianţă, sacramente, misterele Rozariului.catedrala_n_is01

Curtea catedralei, împrejmuită de un gard din metal sau din piatră, a fost amenajată cu spaţii verzi, ce formează un peşte, restul spaţiului fiind din beton amprentat sau din pavele.

Aniversarea îl prinde ca paroh pe pr. Benone Lucaci, după ce înainte timp de 13 ani a fost pr. Iosif Dorcu.

În ultimii ani în catedrală au fost aşezate mozaicurile legate de cei patru evanghelişti, s-au amenajat o capelă de adoraţie şi o capelă dedicată fer. Anton Durcovici. Pe lângă spaţiul dedicat cultului s-a amenajat subsolul catedralei, o sală pentru bibliotecă, săli de repetiţii pentru cor, un spaţiu rezervat studioului Radio Maria, un altul dedicat muzeului Anton Durcovici, săli pentru cateheză şi pentru ora de religie, grupuri sanitare.

S-a lucrat şi la sistematizarea spaţiului din faţa catedralei. Magnolii, trandafiri, brazi… Un peşte cu flori şi copaci ornamentali, printre care un prun care înfloreşte toamna târziu îl întâmpină pe vizitator sau pe acela care vine cu gând de rugăciune.

Elementele arhitectonice ale noii catedrale vorbesc şi îl interpelează pe cel care intră în ea, invitându-l la meditaţie şi la a descoperi frumuseţile lui Dumnezeu.

Pr. Cornel Cadar

sursa: www.ercis.ro