Papa-BurkeA ţine împreună diferitele sensibilităţi şi a cultiva o hermeneutică spirituală a Bisericii care nu recunoaşte nimănui rolul de antagonist: sunt cele două învăţături ale părintelui Federico Lombardi, iezuit şi director al Sălii de Presă a Vaticanului până la sfârşitul lui iulie, pe care prefectul Secretariatului pentru Comunicare, monseniorul Dario Viganò, le-a încredinţat în mod ideal noilor vârfuri ale oficiului din via della Conciliazione 54, noul director, nord-americanul Greg Burke, membru al Opus Dei, şi noua vice-directoare, spaniola Paloma Garcia Ovejero, amândoi jurnalişti de formare şi amândoi laici.

„Îi mulţumim părintelui Lombardi din toată inima”, a spus Viganò, prezentând jurnaliştilor numirile. Pentru iezuitul, care a asista la scurtul briefing, „expira astăzi al doilea mandat de cinci ani la conducerea Sălii de Presă a Sfântului Scaun: o perioadă lungă, importantă, care a avut evenimente de semnificaţie foarte mare, ca pontificatul lui Benedict al XVI-lea, alegerea şi primii ani ai Papei Francisc, sau întâlnirea istorică la aeroportul din Havana dintre Pontif şi patriarhul Kiril. Au fost zece ani în care au fost atâtea evenimente. Adresăm imediat recunoştinţa non-formală dar substanţială părintelui Federico, mulţumirea întregului Sfânt Scaun”. Lecţia lui Lombardi, a continuat Viganò, „este o lecţie foarte lungă din care vreau să subliniez două aspecte. Primul este că ne-a lăsat ca stil viziunea eclezială a evenimentelor, ţinând împreună diferitele sensibilităţi şi complexitatea Bisericii. biserica nu este o experienţă monolitică ci multiformă şi variată. Deci este necesară o viziune amplă. A doua mare bogăţie este faptul de a fi trăit, aşa cum au amintit de mai multe ori Benedict al XVI-lea mai înainte şi apoi Papa Francisc, o hermeneutică spirituală a Bisericii. biserica nu alege o proprie poziţie, este catolică, nu recunoaşte nimănui rolul de antagonist. Şi acestea sunt învăţăturile părintelui Federico ce se transmit celor care îi vor lua locul”.

Viganò i-a prezentat pe Burke şi pe Ovejero ca două curricula de profil foarte înalt, subliniind că noul director a început deja să cunoască funcţionarea Sălii de Presă a Sfântului Scaun şi noua vice-directoare are o importantă experienţă profesională la Radio Cope a episcopilor spanioli. „Fiecare are experienţa sa şi sensibilitatea sa”, a spus prelatul, „acum începe o slujire care este slujire adusă Sfântului Părinte şi Sfântului Scaun, şi acesta devine acum modul lor de a trăi experienţa de credinţă conform profesionalităţii proprii. Sunt singur – a continuat Viganò adresându-se jurnaliştilor prezenţi – că vor găsi în voi, colegii, ocazie pentru a dialoga şi a discuta şi despre unele aspecte care vor trebui să fie înţelese profund şi deja ştiu că vor găsi în mine o figură care îi va putea ajuta în construirea marii familii a comunicării”, a precizat prefectul Secretariatului pentru Comunicare, amintind că Sala de Presă „este una dintre cele cinci direcţiuni ale Secretariatului pentru Comunicare, deci în acest moment de regândire a funcţiilor şi a organizării acesta este un element important”.

Noul director şi noua vice-directoare a Sălii de Presă a Sfântului Scaun au dat primele declaraţii colegilor jurnalişti la sfârşitul scurtei prezentări. Dubla numire „este un semn clar de internaţionalizare” a Sfântului Scaun, a spus Burke: „Aici avem trei limbi, italiana este limba internă din Vatican, limba comună şi va rămâne aşa, dar în termeni de catolicism spaniola este enormă, este jumătate din Biserică, şi dacă vrei să ajungi la ea este nevoie de engleză. Cred că este un semn foarte puternic de internaţionalizare”. Ce se va schimba acum? „Pas după pas… Dar veţi auzi mai multă engleză!”.

Numirea „mi se pare o decizie coerentă cu ceea ce Papa a spus mereu”, a spus la rândul său Paloma Garcia Ovejero. „Un bărbat şi o femeie, doi laici, un nord-american şi o persoană spaniolă: dacă se citeşte Evanghelia, cele care au vestit învierea sunt femei”, a continuat ea. În această dimineaţă cu Papa, cei doi au avut o „întâlnire privată la Sfânta Marta” şi Francisc „a fost foarte gentil, dar serios şi ferm: îi este foarte clar că e foarte importantă în comunicare fidelitatea, lealitatea şi transparenţa, şi cu atât mai mult pentru purtătorul de cuvânt”.

De Iacopo Scaramuzzi

(După Vatican Insider, 11 iulie 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu