O sută zece lumânări pentru călugăriţa sora Candida Bellotti, care astăzi a sărbătorit această vârstă înconjurată de episcopul de Lucca, monseniorul Italo Castellani, de surori şi de superioara provincială, sora Giuliana Fracasso. Sora cea mai bătrână din Italia a primit şi urările Papei Francisc. „Cuvioasei sore Candida Bellotti, soră Slujitoare a Bolnavilor, care cu suflet […]

O sută zece lumânări pentru călugăriţa sora Candida Bellotti, care astăzi a sărbătorit această vârstă înconjurată de episcopul de Lucca, monseniorul Italo Castellani, de surori şi de superioara provincială, sora Giuliana Fracasso. Sora cea mai bătrână din Italia a primit şi urările Papei Francisc. „Cuvioasei sore Candida Bellotti, soră Slujitoare a Bolnavilor, care cu suflet recunoscător faţă de Dumnezeu sărbătoreşte împlinirea vârstei de 110 ani, Sfântul Părinte Francisc, părtaş în mod spiritual la bucuria comună pentru momentul fericit, adresează felicitări sincere şi urări fervente”, se citeşte în binecuvântarea apostolică venită de la Vatican.

De origini din Veneto, sora Candida aparţine congregaţiei Slujitoarelor Bolnavilor ale Sfântul Camil de Lellis, care chiar anul acesta amintesc 150 de ani de la moartea fondatoarei, fericita Maria Domenica Brun Barbantini. În Italia şi în străinătate, Slujitoarele Bolnavilor lucrează în spitale, în case de odihnă şi în locurile de îngrijire, promovând pastoraţia sănătăţii şi educaţia sanitară de bază. Născută la Quinzano (Verona) la 20 februarie 1907, din anii ’30 sora Candida (numită înainte de călugărie Alma Bellotti) a prestat lucrarea sa ca infirmieră profesională în diferite oraşe italiene, dedicându-se şi formării tinerelor surori. Din 2000 trăieşte la Lucca, în casa mamă a institutului, unde astăzi i-a fost rezervată o sărbătoare în mare stil.

Lucidă şi dinamică în pofida vârstei, sora Candida menţine un extraordinar activism fizic şi mental, şi mai ales o mare ironie. „A iubi, a iubi şi iarăşi a iubi. Cu bucurie!” este sfatul pe care-l adresează tuturor, în special noilor generaţii. Cărora le adresează o invitaţie deosebită: „Aveţi încredere în viitor şi angajaţi-vă la maxim pentru a realiza dorinţele voastre”.

(După Vatican Insider, 20 februarie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu