Este necesară o „angajare reînnoită a comunităţii internaţionale” în a veni în întâmpinarea „aspiraţiilor legitime” ale israelienilor şi palestinienilor şi „să se reactiveze procesul de pace” pentru „a ajunge la soluţionarea celor două state”: este auspiciul reieşit în cursul celei de-a patra audienţe pe care papa a acordat-o de la începutul pontificatului preşedintelui palestinian Mahmoud […]

Este necesară o „angajare reînnoită a comunităţii internaţionale” în a veni în întâmpinarea „aspiraţiilor legitime” ale israelienilor şi palestinienilor şi „să se reactiveze procesul de pace” pentru „a ajunge la soluţionarea celor două state”: este auspiciul reieşit în cursul celei de-a patra audienţe pe care papa a acordat-o de la începutul pontificatului preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas (Abu Mazen). Francisc a subliniat din nou importanţa de a păstra „valoarea universală a Oraşului Sfânt pentru cele trei religii abrahamitice” din Ierusalim, după decizia controversată a preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, de a muta ambasada SUA de la Tel Aviv, anunţată în decembrie 2017 şi realizată în mai, recunoscându-l astfel drept capitală a Israelului.

În cursul „colocviilor cordiale” pe care Abbas le-a avut mai întâi cu papa şi apoi cu „ministrul de externe” al Sfântului Scaun, monseniorul Paul Richard Gallagher (cardinalul secretar de stat Pietro Parolin este în misiune la Paris), „s-au oprit apoi asupra drumului de reconciliere în cadrul poporului palestinian”, se citeşte în nota vaticană cu referinţă la raportul dintre OLP şi Hamas, „precum şi asupra eforturilor pentru a reactiva procesul de pace dintre israelieni şi palestinieni şi să se ajungă la soluţionarea celor două state, dorind o angajare reînnoită a comunităţii internaţionale pentru a veni în întâmpinarea aspiraţiilor legitime ale ambelor popoare. O atenţie deosebită a fost rezervată statusului Ierusalimului, subliniind importanţa de a-i recunoaşte şi de a-i ocroti identitatea şi valoarea universală a Oraşului Sfânt pentru cele trei religii abrahamitice”.

De asemenea, în cursul colocviilor „au fost relevate raporturile bune dintre Sfântul Scaun şi Palestina şi rolul pozitiv al creştinilor şi al activităţii Bisericii în societatea palestiniană, stabilit de Acordul global din 2015). În sfârşit, „s-a vorbit despre celelalte conflicte care chinuiesc Orientul Mijlociu şi despre urgenţa de a favoriza parcursuri de pace şi de dialog, cu contribuţia comunităţilor religioase, pentru a combate orice formă de extremism şi de fundamentalism”.

Francisc l-a primit pe liderul palestinian cu o îmbrăţişare şi un sărut. Colocviul cu uşile închise în prezenţa unui traducător arab de la Secretariatul de Stat al Vaticanului a durat 20 de minute. Când Francisc i-a dăruit mesajul său pentru Ziua Mondială a Păcii, Abu Mazen a comentat: „Ne rugăm pentru pace în această perioadă de Crăciun”. Preşedintele palestinian, la rândul său, i-a dăruit pontifului argentinian o carte despre raporturile istorice dintre Vatican şi Ţara Sfântă şi o imagine a Ierusalimului: „Aceasta reprezintă spiritul vechiului oraş Ierusalim”, a subliniat el.

Preşedintele palestinian era însoţit de o delegaţie de şaisprezece persoane, între care ministrul de externe Riyad al-Maliki, ambasadorul pe lângă Sfântul Scaun, Issa Kassissieh, şi ambasadorul pe lângă Quirinale, Mai Alkaila. Luându-şi rămas bun de la papa, Abbas i-a spus: „Sunt bucuros de această întâlnire: ne bazăm pe tine”.

Agenţia de presă palestiniană Wafa afirmă că Abbas „i-a vorbit papei despre ultimele dezvoltări din Palestina şi despre implicaţiile deciziei Statelor Unite de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului mutând propria ambasadă în oraş”. În afară de asta preşedintele palestinian i-a vorbit papei „despre încălcările Israelului împotriva poporului palestinian, pământul său şi locurile sale sacre, îndeosebi la Ierusalim”. În sfârşit, colocviul a atins şi tema „relaţiilor dintre Palestina şi Sfântul Scaun şi relaţiile istorice puternice dintre ele, şi preşedintele Abbas a mulţumit papei pentru sprijinul său dat cauzei palestiniene”.

Într-un interviu la La Stampa, Abbas – care după papa are în agendă o întâlnire cu preşedintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella, şi cu preşedintele Consiliului italian, Giuseppe Conte – a explicat: „Statele Unite ale lui Trump nu pot să fie unicii mediatori în Orientul Mijlociu”, şi a explicat: „În februarie am sugerat Consiliului de Securitate al ONU că singura manieră pentru a face progrese este să se creeze un mecanism care să includă pe toţi membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate, al Cvartetului şi alţii. Şi Europa poate să aibă un rol. Şi în afară de asta rămânem deschişi la negocieri directe: am acceptat de mai multe ori întâlniri cu premierul Netanyahu, şi la Moscova la invitaţia preşedintelui Putin, dar el s-a prezentat niciodată”.

Este vorba despre a patra audienţă privată a pontifului acordată liderului palestinian, după cea din 17 octombrie 2013, cea din 16 mai 2015 şi cea din 14 ianuarie 2017, fără a uita rugăciunea de pace în Grădinile Vaticane cu preşedintele israelian de atunci, Shimon Peres, şi patriarhul de Constantinopol, Bartolomeu, în iunie 2014, după călătoria lui Francisc în Ţara Sfântă, şi întâlnirea cu Abbas în Palestina. Papa Francisc l-a primit la 15 noiembrie pe preşedintele israelian Reuven Rivlin. În afară de asta, între Mahmoud Abbas şi papa au fost mai multe convorbiri telefonice după decizia americană de a muta ambasada la Ierusalim. Sfântul Scaun a recunoscut „statul Palestina” în ianuarie 2016.

De Iacopo Scaramuzzi

(După Vatican Insider, 3 decembrie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu